Interviu cu Walter Robinson, jurnalistul care a inspirat filmul "Spotlight". Investigația ce a cutremurat Biserica Catolică
A inspirat "Spotlight", un film de Oscar, şi a stat în spatele unei anchete jurnalistice premiate cu Premiul Pulitzer şi care a zguduit din temelii Biserica Catolică. Walter Robinson, jurnalist de 50 de ani la ziarul Boston Globe, povesteşte într-un interviu în exclusivitate pentru Observator de ce are nevoie România de o presă liberă care să fluiere în Biserică şi să spună adevărul chiar şi când este neplăcut.
De Redactia Observator la 16.05.2022, 22:36În urmă cu 20 de ani, un ziar din Statele Unite, Boston Globe, descoperea un subiect incredibil. Timp de 30 de ani, preoţii din comunitate abuzaseră sute de copii. Iar Biserica Catolică a ştiut şi a tăcut.
Walter Robinson era editor şi a coordonat documentarea echipei de reporteri Spotlight. Nu şi-a imaginat niciodată că investigaţia lor va ajunge subiect de film, iar rolul lui va fi jucat de unul dintre cei mai mari actori de la Hollywood.
Walter Robinson, jurnalist "Spotlight": Singura mea plângere este că, pentru rolul meu, au ales un actor de primă mână, dar care are mai puţin păr decât am eu. Nu-i spune că am zis asta...
Filmul Spotlight a luat Premiul Oscar pentru cel mai bun film în anul 2016
- Garry Kasparov vede sfârșitul lui Vladimir Putin: „Dictatorii nu au supravieţuit niciodată înfrângerilor...
- Cristian Diaconescu: ”Putin nu mai are pe nimeni alături, Lukașenko s-a retras”. De ce nu a venit niciun lider...
- „O persoană minunată s-a dus". Jurnalistă de la Radio Europa Liberă din Ucraina, ucisă în timpul...
La 14 ani după ce a fost publicat primul articol din investigație. A fost pasul care a scos la iveală alte mii de abuzuri ale preoţilor catolici din întreaga lume.
Walter Robinson, jurnalist "Spotlight": Am început prin a cerceta un singur preot. Şi într-o săptămână ni s-a spus că acest preot este doar vârful unui aisberg uriaş. Că ar fi 12 preoţi. Şi am zis, Doamne, e un subiect atât de important. Când am început să publicăm, am aflat că sunt de fapt sute de preoţi. Doar în Boston.
Walter Robinson, jurnalist "Spotlight": Toţi cei din echipa "Spotlight" am fost crescuţi catolici şi asta ne-a ajutat în documentare pentru că înţelegem de ce cardinalii şi episcopii protejau preoţii care abuzau copiii.
Să te atingi de cele sfinte părea o blasfemie.
Walter Robinson, jurnalist "Spotlight": Preoţii cred că sunt deasupra legii, că nu se supun autorităţilor seculare. Uneori, adevărul este neplăcut. O dată ce publicul a aflat grozăvia abuzurilor, a vrut să ştie. Noi ne am încredinţat copiii Bisericii, am crezut că erau acolo ca să-i protejeze...
Urmările anchetei au apărut greu. Mai important este ce nu s-a întâmplat.
Walter Robinson, jurnalist "Spotlight": Ce nu s-a întâmplat datorită jurnalismului este că un număr uriaş de copii nu au mai fost molestaţi pentru că lumea a devenit conştirentă de fenomen
Biserica Catolică e încă în negare
Walter Robinson, jurnalist "Spotlight": Francisc a devenit papă şi a vrut să se mişte repede în a recunoaşte rolul Bisericii. Şi-a cerut iertare de multe ori. Au trecut 20 de ani şi povestea este încă e în desfăşurare.
Walter Robinson şi-ar dori ca în orice ţară cetăţenii să susţină efortul jurnaliştilor oneşti. Mai ales când spun adevăruri neplăcute, dar care vindecă pe termen lung.
Walter Robinson, jurnalist "Spotlight": Democraţia nu poate funcţiona cum trebuie fără o presă liberă şi puternică. Nu cred că Putin ar fi putut duce un război împotriva Ucrainei la modul la care o face dacă poporul rus ar fi ştiut cu adevărat ce se întâmplă. Trebuie să aveţi jurnalişti buni: pentru că acolo unde sunt secrete, există corupţie, unde sunt secrete - există interese personale. Cu toţii am putea face mai mulţi bani din alte meserii. Şi am ajunge liniştiţi seara la cină. Dar facem asta pentru că ne place şi pentru că este important.