Antena Meniu Search
x

Video Garry Kasparov vede sfârșitul lui Vladimir Putin: „Dictatorii nu au supravieţuit niciodată înfrângerilor militare”

Renumitul șahist Garry Kasparov, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin, a explicat pentru Observator unde a greșit liderul rus în războiul pe care l-a pornit împotriva Ucrainei și de ce dictatura lui nu va avea sorți de izbândă.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 10.05.2022, 21:32

Vezi și

Garry Kasparov a declarat că este convins de victoria Ucrainei, care va trimite un mesaj întregii lumi, inclusiv Chinei și Iranului. 

„Cred în victoria Ucrainei şi în eliberarea teritoriilor ucrainene, reconstrucţia teritoriilor ucrainene care pot fi îndeplinite cu suportul întregii lumi libere, să conducem la colapsul inevitabil al dictaturii lui Putin”, a declarat Garry Kasparov pentru Observator. 

Fostul campion mondial la șah crede că asta se va întâmpla pentru că dictatorii au avut succes doar atunci cât timp au fost învingători. 

Dictatorii nu au supravieţuit niciodată înfrângerilor militare şi schimbărilor geopolitice şi cred că va trimite un mesaj întregii lumi pentru că nu e doar soarta Ucrainei. Cred că va proteja, cel puţin pentru o vreme, Taiwan în faţa agresiunii Chinei şi va trimite mesaje către Iran şi tuturor dictatorilor terorişti din lume care aşteaptă ca Putin să câştige războiul”, a explicat Kasparov.

Pe acelaşi subiect

Unde a greșit Vladimir Putin în războiul din Ucraina

Kasparov spune că războiul a ajuns într-un impas, chiar dacă Rusia are în continuare un avantaj, iar eșecul lui Vladimir Putin din debutul conflictului este acum compensat cu atacuri asupra civililor.

„Putin a dat greş să câştige războiul imediat, dar acum e într-un fel de impas, Rusia încă are avantaj pentru că are o armată mai mare, o forţă de luptă mai mare, dar cu fiecare zi ce trece balanța pe câmpul de luptă se întoarce în favoarea ucrainenilor. 

Vin mai multe arme vin din Occident, armata ucraineană devine mai puternică, armata rusă este slăbită, dar este încă război şi chiar în aceste momente oamenii sunt ucişi şi Putin, aşa cum a făcut şi înainte, tot timpul, compensează pierderile sale pe câmpul de luptă. Atacă nemilos civilii şi Rusia are încă suficientă putere să distrugă oraşele ucrainene, aşa că după victoria Ucrainei, ţara va avea nevoie de sute de miliarde de dolari să reconstruiască tot”, a declarat Kasparov.

Va folosi Vladimir Putin arme nucleare?

Maestrul șahului spune că realitatea lui Vladimir Putin nu are nicio legătură cu realitatea noastră. Liderul rus a acționat în războiul din Ucraina după o regulă simplă, pe care a urmat-o ani de zile: când a vrut ceva, a pus mâna și a luat. 

„El nu a devenit Putin pe care îl ştim astăzi imediat. A durat 20 de ani. 20 de ani în care, pas cu pas, a încălcat regulile, şi-a ucis opozanţii, a atacat ţările vecine şi nu a suportat nicio consecinţă. Nu prea cred (n.r. că va folosi arme nucleare). Din nou, să ne amintim de ce Putin a acţionat atât de arogant. Pentru că nu au existat consecinţe. Pentru că el a crezut - şi probabil şi anturajul lui a crezut - că Vestul, adică lumea liberă, este slabă, indecisă. Din păcate, a avut motive să creadă asta.

Dacă Putin a putut să-l «cumpere» pe fostul cancelar german şi mulţi alţi foşti premieri, foşti miniştri de externe, actori faimoşi şi a controlat mai mulţi bani decât orice altă persoană din istoria noastră, agresiunea faţă de Ucraina a fost pentru el încă un pas pe acest drum. Pentru că a încălcat atât de multe limite, fără niciun răspuns sau cu un răspuns slab, care nu l-a deranjat, şi a crezut - şi, din nou, mă tem că a avut dreptate - că dacă ar fi putut să preia tot Kievul in 3-4 zile, iar Zelenski ar fi fugit, iar «marioneta» lui Putin ar fi preluat conducerea acestui «nou guvern ucrainean», adus de tancurile ruseşti, Lumea Liberă va negocia cu el.

Dar rezistenţa ucraineană, rezistenţa eroică a armatei ucrainene şi unitatea naţiunii, precum şi conducerea remarcabilă a lui Volodimir Zelenski au schimbat totul”, este de părere Garry Kasparov.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » Garry Kasparov vede sfârșitul lui Vladimir Putin: „Dictatorii nu au supravieţuit niciodată înfrângerilor militare”