Maternitatea din România în care medicii fac minuni pentru copiii prematuri. Unele mame vin din străinătate să nască aici
În fiecare an, în România se nasc 20.000 de copii prematuri. Au câteva sute de grame şi fiecare respiraţie este, pentru ei, o victorie firavă. Ca să trăiască au nevoie de îngrijiri speciale şi de monitorizare continuă. O vizită în secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Maternităţii Odobescu din Timişoara ne arată încă o dată cât de subţire e linia dintre viaţă şi moarte şi cine sunt oamenii care fac minuni într-o ţară cu o infrastructură medicală de acum 120 de ani.
De Iulia Pop la 17.11.2022, 19:37Micuţa Lilibeth prinde puteri într-un incubator din Secţia de Anestezie Terapie Intensivă. A venit pe lume luna trecută şi nu cântărea mai mult de un kilogram. Cu lacrimi în ochi, mama o veghează neîncetat.
Simona Trifa, mamă: Nimeni nu poate să-şi imagineze ce înseamnă să ai un copil prematur, e că un roller-coaster pe care viața te pune și nu-ți dă nimeni nicio instrucțiune.
Femeia e stabilită în Anglia, dar a venit să nască în România, pentru că a vrut să-şi lase ce are mai de preţ pe mâini bune: medicii noştri fac adevărate minuni.
Simona Trifa, mamă: Pentru oamenii din sistem, nu pentru sistemul românesc... sistemul e clădirea, care e foarte veche, nu sunt condiții.
- Ziua internaţională a copiilor născuţi prematur. Mesajul emoţionant al unei mame: "Din iubirea aia se naşte şi...
- De ce bebelușii prematuri născuți la privat sunt transferați la spitalele de stat? Medic: Se cheltuie cu un...
- Zeci de oameni au protestat în tăcere în Cluj, în memoria nou-născuţilor decedaţi în maternitate, în urma...
Clădirea în care funcţionează Maternitatea Odobescu are 120 de ani
Medicul Gabriela Olariu a petrecut 40 dintre ei aici, luptând pentru fiecare respiraţie de nou-născut.
Gabriela Olariu, șef secție Neonatologie: O naștere prematură este un șoc. În primul rând, un șoc extrem pentru familie. În războiul ăsta intri cu mâinile goale în general.
Cu mâinile goale, pentru că statul îşi face calcule cinice. Banii prin programele naţionale sunt tot mai puţini, iar costurile pentru îngrijirea unui bebeluş venit pe lume mult prea repede, uriaşe.
Gabriela Olariu, șef secție Neonatologie: Un prematur mic, de 25 de săptămâni, trebuie să stea până la 35 deci, cel puțin 3 luni și costul e cam 30.000 de euro.
Iulia Pop, reporter Observator: În fiecare an la Maternitatea Odobescu din Timişoara sunt 3.500 de nasteri. 10 % dintre copiii care vin pe lume aici sunt prematuri, 120 -150 dintre ei au sub 32 de saptămâni şi lupta pentru viață în secția de Anestezie Terapie Intensivă.
Asistentele de la Maternitatea Odobescu sunt cu ochii-n patru pe bebeluși în fiecare moment
Senzorii de monitorizare de la incubatorul vecin s-au înroşit. Un alt bebeluş abia respiră. De Ziua Mondială a Prematurităţii, cel mai frumos cadou pentru medici sunt veştile de la părinţi că micuţii pe care i-au îngrijit sunt acum bine.
Mihaela Ţunescu, neonatolog: Ce-mi spun? Un mare mulţumesc! Şi de fiecare dată plâng de 17 noiembrie.
Micuţa Ioana este şi ea o minune care sărbătoreşte fiecare zi ca pe o victorie. Fetiţa este cel mai mic copil adus pe lume în clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. S-a născut înainte de şase luni şi cântărea sub 500 de grame.
Georgiana, mama Ioanei: De-a lungul celor patru luni de spitalizare am trecut prin mai multe emoții, de la tristețe la fericire sau de la fericire la frică.
La nivel mondial, în fiecare an, 15 milioane de bebeluşi se grăbesc să vina pe lume inainte de termen.