Antena Meniu Search
x

De ce bebelușii prematuri născuți la privat sunt transferați la spitalele de stat? Medic: Se cheltuie cu un prematur sume enorme, până la 40.000 de euro

Medicul Cristian Posea, medic primar de obstetrică-ginecologie la Spitalul Cantacuzino din Capitală unde există maternitate de grad 3, a declarat pentru News.ro că se menţine trendul conform căruia mamele aleg să nască în sistemul privat de sănătate, iar dacă apar complicaţii ale stării de sănătate a bebeluşului după naştere acesta este transferat într-o maternitate de stat. 

de Redactia Observator

la 18.07.2022, 11:39

De ce bebelușii prematuri născuți la privat sunt transferați la spitalele de stat? Medic: Se cheltuie cu un prematur sume enorme, până la 40.000 de euro
De ce bebelușii prematuri născuți la privat sunt transferați la spitalele de stat? Medic: Se cheltuie cu un prematur sume enorme, până la 40.000 de euro - Shutterstock

Medicul transmite că sunt costuri foarte mari de îngrijire a bebeluşilor prematuri şi că acestea sunt aproape imposibil de achitat în sistemul privat. Problemele apar atunci când nu se mai găsesc locuri nici în maternităţile de stat. 

"Ce înseamnă prematuri, pot să fie de la 1000 de grame cam până la 2500 de grame, cam la 2500 i se dă drumul acasă şi se presupune că acest copil poate să fie îngrijit de mamă şi hrănit de mamă. În spital se cheltuiesc cu un prematur sume enorme, începând de la 10.000, până la 30.000, 40.000 de euro. Problema este că cineva trebuie să suporte cheltuielile acestea şi le suportă statul, pentru că cea care naşte plăteşte ceva pentru naştere, dar nu poate să susţină aşa o sumă şi atunci va fi transferat la un spital de stat", a explicat medicul Cristian Posea.

Medicul a explicat și de ce ajung în continuare cazurile bebeluşilor care au diferite complicaţii după naştere din maternităţile private în cele de stat. Medicul spune că la stat există specialişti cu foarte mare experienţă, dar şi că în sistem privat costurile cu îngrijirea acestor bebeluşi sunt foarte mari.

De ce ajung cazurile bebeluşilor cu complicaţii după naştere din maternităţile private în cele de stat

Pe acelaşi subiect

"În general cazurile grave ( n.red. de bebeluşi cu complicaţii după naştere), din păcate, sunt tratate în spitale, majoritatea spitale de stat. Mi-e greu să spun că-i cineva de vină sau nu-i de vină, dar  poate la un moment dat spitalele private se ocupă şi de lucrurile astea, şi de cazurile foarte grave, la noi mai puţin.

În primul rând că-ţi trebuie un medic cu extraordinar de mare experienţă, de exemplu la un transplant sau alte intervenţii, ai nevoie de o anestezie şi terapie intensivă de calibru, şi al doilea, costă foarte mult, depăşeşte anumite costuri pe care persoana respectivă, a întrebat cât costă operaţia, i s-a spus că costă, vă dau un exemplu, 3000 de lei, la privat, şi va fi suportat şi de stat o parte, dar probabil că nu i s-a spus că în caz de complicaţii va trebui să plătească şi aceste costuri".

Cristian Posea explică ce anume stă în spatele naşterilor premature. "România are mamele cu vârstele cele mai fragede", spune medicul, lucru dovedit şi de statisticile oficiale.

"Sunt 2 cauze ale prematurităţii, una ar fi că România are mamele cu vârstele cele mai fragede, rar se întâmplă să vezi într-o ţară din Europa o tânără de 16 ani sau 17, am avut, la a treia cezariană. Evident, practic este un copil cu copil, la 14 ani corpul nu este format, evident că adolescenta nu va putea duce o sarcină până la capăt şi apare fenomenul de prematuritate. Doi, sunt aşa numitele femei de carieră, asta e peste tot, care vor să facă facultate, masterat, doctorat, carieră, apoi pe la 45 de ani un copil. Şi atunci singura soluţie este fertilizarea in vitro sau alte metode mai simple, inseminare, de exemplu. La fel, la aceste femei rata de prematuritate este extraordinar de mare", a afirmat medicul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » De ce bebelușii prematuri născuți la privat sunt transferați la spitalele de stat? Medic: Se cheltuie cu un prematur sume enorme, până la 40.000 de euro