Antena LIVE
Video

O româncă ajunsă viceprimar în Austria dezvăluie secretele unui oraş sănătos în care trăiesc fericiţi peste 100.000 de oameni

Spune-mi unde locuieşti, să-ţi spun cât trăieşti. Speranţa de viaţă e cu 8 ani mai mică în Bucureşti, decât într-un oraş ca Viena. Motivele sunt evidente: trăim între betoane, respirăm aer poluat şi ne pierdem peste 150 de ore anual blocaţi în trafic. În Viena, spaţiile verzi, energia verde şi pistele de bicicletă sunt priorităţi absolute. Ne spune asta o româncă, viceprimar într-unul dintre districtele capitalei Austriei, unde trăiesc mii de români. Urmăriţi un reportaj realizat de Cristi Popovici şi Bianca Iacob, din campania Alege ce Urmează. 

De la 22.05.2024, 21:32

Bucureşti. Aproape două milioane de locuitori. Peste un milion de locuinţe. Tot atâtea autoturisme. Locul 5 în topul poluării la nivel european. 

La o simplă plimbare, îţi dai seama că suntem departe de alte capitale europene. Poluarea aerului, traficul, lipsa spaţiilor verzi - toate fac din Bucureşti unul dintre cele mai neprietenoase oraşe din Europa. 

La polul opus se află Viena

Un oraş cu peste 2.000 de parcuri. 120 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor - de 17 ori mai mult decât în Bucureşti. Iată cum arată cele două capitale privite de sus. În Viena, peste 50% din populaţie foloseşte transportul în comun pentru a merge la serviciu. 30% din energia necesară oraşului provine din surse regenerabile. Toate acestea, şi multe altele altele, fac din Viena unul dintre cele mai bune oraşe pentru locuit. Ne confirmă asta şi o româncă stabilită aici de 15 ani. 

Pe acelaşi subiect

"44% din suprafaţa Simmeringului este spaţiu verde. Avem şi grădini cu sere. Oamenii sunt fericiţi, trăiesc foarte bine, probabil că are legătură şi cu calitatea în spaţiul public. Alegerile au fost destul de dure. Am fost pe străzi cel puţin 3 luni de zile în campania electorală, dar şi înainte, un an şi jumătate", spune Ramona Miletic viceprimar într-un district al Vienei. 

În 2020, Ramona Miletic a fost aleasă viceprimar într-un district al Vienei. 

În jur de 100 de mii de oameni trăiesc în districtul condus de ea 2.800 sunt români. În toată Viena, sunt 40 de mii de conaţionali, care respiră aer curat şi îşi prelungesc astfel viaţa. Un locuitor al Vienei trăieşte în medie peste 81 de ani. În Bucureşti, speranţa medie de viaţă este de doar 73 de ani. În scădere în ultimii ani. 

Au putut şi să amenajeze 1.700 de kilometri de piste şi trasee pentru biciclişti. 

Piste de biciclete pe absolut toate străzile din zona centrală a Vienei. Şi automat ţi-e mai mare dragul să te plimbi cu bicicleta prin oraş. Din păcate, Bucureştiul are doar câteva piste şi acelea întrerupte în intersecţii. 

Bucureştiul, la coada clasamentului numărului de km de piste de biciclete

Bucureştiul are în total doar 33 de kilometri de piste. Pe cel mai aglomerat bulevard din zona de nord, unde lucrează zilnic sute de mii de oameni, abia au pe unde să circule pietonii. Bicicliştilor nu le rămâne decât să strecoare printre maşini.

Am cerut răspunsuri şi de la Ministrul Mediului. 

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Am mers cu bicicleta. Până la minister o dată. Am mers mai mult pe stradă decât pe pista de biciclete. Pistele de bicicletă sunt total insuficiente pentru un oraş de mărimea mun Bucureşti. cred că mai multe piste de bicicletă am la mine la Moineşti, la Bacău. un oraş cu 10 mii de locuitori.

Rezultatul, chiar la această oră, zeci de mii de şoferi sunt blocaţi în traficul din Capitală. În fiecare an, un bucureştean pierde aproape 150 de ore în maşină. 

Mai puţin de un copac pe cap de locuitor

Capitala noastră e pe locul 7 în topul mondial al oraşelor cu cel mai aglomerat trafic. În medie, aproape fiecare locuitor din Bucureşti-Ilfov are o maşină personală. În schimb, ne revine mai puţin de un copac pe cap de locuitor. 

Asta înseamnă că noi toţi respirăm aer otrăvit. Experții estimează că aproximativ 60% din poluarea din Capitală provine de la trafic. 

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Dacă ne ajută vremea avem valori mai bune la calitatea aerului. Adică dacă bate vântul, plouă sau e dispersie bună a poluanţilor. dacă nu ne ajută vremea suferim cu toţii.

Exemplul altor capitale europene

Alte oraşe europene nu au lăsat sănătatea oamenilor la mila sorţii

În Roma, spre exemplu, în zona centrului vechi, maşinile nu mai au voie să circule câteva ore pe zi, considerate ore de vârf. asta cu excepţia riveranilor şi a celor care plătesc o taxă care poate ajunge până la aproape 400 de euro.

Polonia sta si ea la fel de prost ca şi noi la acest capitol. Dar face eforturi ca să rezolve problema poluării din cauza traficului. Aşa că în ultimii ani, a construit peste 100 de km de linii de tramvai şi metrou şi a cumpărat mai mult de o mie de vehicule noi pentru transportul public. 

Cum au rezolvat polonezii problema traficului

Pentru asta, Polonia a atras fonduri europene: 23 de miliarde de euro, între 2014 şi 2020. Faţă de numai 5,5 miliarde, cât a reuşit România. Iată, de exemplu, cum au rezolvat polonezii traficul din Cracovia. 

În doar un an, autorităţile au construit la marginea oraşului un hub de trasport: o parcare cu două etaje, 460 de locuri şi staţii de încărcare pentru maşini electrice. Cine îşi lasă maşina aici, poate merge gratuit spre centru cu tramvaiul alintat Cracovianul. Şi peste toate astea, polonezii s-au ales şi cu 4.000 de copaci. Legea îi obligă să planteze un număr de arbori pentru fiecare aviz de construcţie. 

Anul acesta, suntem de 20 de ani în Uniunea Europeană, ca Polonia. Am reuşit să realizăm, în aceşti 20 de ani, exact 420 de proiecte, graţie banilor europeni. Autorităţile poloneze au ştiut care sunt nevoile ţării. 

O lecţie pe care autoriţile noastre încă n-au învăţat-o. 

Ți-a plăcut acest articol?

alege ce urmeaza poluare
Întrebarea zilei
Credeţi că sunt pregătite autorităţile să facă faţă codului roșu de caniculă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Orașul aflat în paragină care atrage în continuare turiști. Mulți vin aici...
Fanatik.ro
Publicat 22.06.2024
Cât a ajuns să coste astăzi o porție de hamsie cu usturoi în Vama Veche....
Fanatik.ro
Publicat 22.06.2024
Scoți câinele afară pe caniculă? Respectă regula de 7 secunde!
spotmedia.ro
Publicat 20.06.2024
Gestul incredibil făcut de Jennifer Lopez la scurt timp de la despărțirea de...
Gandul
Publicat 21.06.2024
Bancurile savuroase despre Nicolae Ceaușescu făceau furori în Occident. În...
Adevărul
Publicat 22.06.2024
Un bărbat și-a cumpărat un garaj vechi, dar a descoperit o adevărată comoară...
A1
Publicat 21.06.2024
Horoscopul zilei de 23 iunie 2024. Peștii se simt iubiți. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.06.2024
Cătălin Botezatu nu și-a pierdut titlul de Don Juan. Designerul nu a plecat...
spynews.ro
Publicat 21.06.2024
Cătălin Striblea, despre verdictul ÎCCJ în cazul Mario Iorgulescu:...
GSP
Publicat 21.06.2024
Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur pentru o colosală construcție din...
Click.ro
Publicat 21.06.2024
De ce unii oameni nu s-au infectat cu Covid-19, potrivit experților. Rezultatele...
Useit
Publicat 22.06.2024
Latifundiarii din showbiz-ul românesc! Top 5 vedete cu proprietăți de milioane...
Money.ro
Publicat 31.05.2024
Fotbalist susținut în tribună de SOȚIE și de AMANTĂ la EURO 2024! FOTO
Redacţia.ro
Publicat 21.06.2024
De ce Hezbollah amenință cu războiul Ciprul, o țară micuță din Marea...
libertatea.ro
Publicat 21.06.2024
Shawn Mendes și-a făcut un nou tatuaj, cu un bărbat dezbrăcat care...
ZU
Publicat 22.06.2024
Focaccia cu roșii cherry și măsline verzi
Hello taste
Publicat 22.06.2024
Alimente și băuturi recomandate în alăptare
Deparinti
Publicat 22.06.2024
Descoperirea doctorilor din SUA ce dă totul peste cap: Un pahar pe zi dintr-o...
ziare.com
Publicat 22.06.2024
Dilan Çiçek Deniz și Rafael Cemo Çetin și-au declarat iubirea. Au publicat...
Happy
Publicat 21.06.2024
Nutrienții care încetinesc îmbătrânirea creierului. Ce alimente să incluzi...
Medicool
Publicat 22.06.2024
Rapid i-a arătat uşa! Un fotbalist important, confuz după ce clubul a scăpat...
orangesport.ro
Publicat 19.06.2024