Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, în farfurii. Pescarii le adună din zone interzise

"Scoici proaspete din Marea Neagră". Oferta din restaurante ascunde o capcană periculoasă: pescarii adună midii din zone interzise, acolo unde poluarea atinge niveluri de neimaginat. Am adunat și noi scoici și rapane din aceste locuri și le-am dus la analize. Rezultatele sunt șocante. Substanțe cancerigene cu valori pe care cercetătorii nu le-au mai pomenit și metale grele cu efecte dezastruoase. Deși colectarea din bazine portuare este considerată infracțiune, autoritățile nu au dat niciodată vreo amendă. Urmăriți o anchetă Observator de Andreea Filip și Sonia Simionov, care a ajuns şi pe masa Comisiei Europene. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 17.05.2024 , 20:42

Românii au prins gustul fructelor de mare. Numai anul trecut, am consumat scoici de aproape zece milioane de euro. Printre cele mai apreciate: scoicile proaspete din Marea Neagră.

Suntem lângă digul de Sud, din Agigea, judeţul Constanţa. De când a început războiul din Ucraina, toate porturile româneşti de la Marea Neagră sunt ultra-aglomerate. Navele aşteaptă cu zilele, sau chiar săptămânile, ancorate în radă şi... poluează. 

Pericolul din farfuriile noastre

Vezi și

Fundul apei e plin de scoici. Lipite de pietre sau de stabilopozii scufundaţi, midiile sunt uşor de cules. Le găseşti şi la o lungime de braţ, la adâncimi de un metru. O adevărată comoară pentru cei care se ocupă de comercializarea lor. Este jumătatea lunii aprilie şi găsim, deja, pescarii la treabă.

Pe acelaşi subiect

Reporter- pescar: Sunt proaspete? Sunt bune?

- Sunt proaspete.

- Dar aici unde suntem, în bazin?

- Nu ştiu, nu e bazin aici. Portul e în partea aia, acolo. 

Suntem, de fapt, chiar în bazinul portuar. Oamenii au venit pregătiți să colecteze sute de kilograme de scoici. Au scafandru, plase, găleţi pentru transport şi o dubă frigorifică. După câteva ore, pleacă. Urmărim mașina plină cu midii până la Constanţa. Aparent, la un centru de colectare. În scurt timp, unul dintre pescari sună reporterul. Se apără în avans, deşi nu-l acuzase nimeni de nimic.

Reporter- pescar: Nu e nimic ilegal.

Gabriel Popescu, Director Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură: Nu este într-o zonă care să permită recoltarea şi, ulterior, punerea pe piaţă a acestor produse. 

Reporter- pescar: Nu e bazinul portului acolo. Este...

- E sau nu e o problemă de scoatere de acolo?

- E singura zonă în care sunt (n.r. scoici).  

În realitate, există trei zone autorizate pentru recoltare. Perişor - Chitu, Năvodari - Port Constanţa şi Agigea - Mangalia. În total, zeci de kilometri de apă limpede de unde pot fi scoase moluştele. Doar că, în bazinele portuare, accesul este mai uşor. Am mers şi noi să adunăm de aici. Cu un scop clar: să verificăm ce conţin, de fapt, scoicile care ne ajung... în farfurii.

Înapoi la digul din Agigea. Cu noi, este şi "Omul cu Branhii", unul dintre cei mai mari iubitori ai Mării. 

Valentin Marcoci: Apa e foarte tulbure, bineînţeles că este plină de hidrocarburi, foarte multe vapoare. Scoicile filtrează apa şi, automat, tot ce este nociv ele trag.

Problele le trimitem pentru analize şi testare în două dintre cele mai importante laboratoare din țară.

Valentin Marcoci-reporter: Are gust de motorină (n.r. apa)

- Ăsta este şi motivul pentru care nu trebuie să le mâncăm de aici.

Sub apă, vizibilitatea este aproape zero. Dar fundul mării e plin de scoici mature. Trebuie să adunăm cinci kilograme. Pentru comparaţie, mergem şi pe partea exterioară a digului, acolo unde este legal să recoltezi. Accesul e mult mai dificil, iar adâncimea apei ajunge chiar şi la 20 de metri. În plus, nu poți intra în apă de pe dig. Ai nevoie de barcă şi de echipamente speciale.

Scoicile sunt încă mici. Dar găsim rapane numai bune de pus în farfurie. Adică melcii comestibili din mare.

Trecem de la Sud, la Nord. Din bazinul portuar din Năvodari, la mai puțin de un kilometru de rafinărie, oamenii scot scoici cu mâinile goale. 

Sorin Bălan, geolog la Institutul Geoecomar: Ar putea exista anumite surse de contaminare. 

Ce arată analizele de laborator 

Scoicile şi rapanele recoltate sunt împărțite între cele două laboratoare. În Constanța, analizele se fac pentru metale grele. În Bucureşti, se fac analize de microbiologie şi pentru depistarea hidrocarburilor. Probele le-am dus în condiții optime.

După 30 de zile... rezultatele sunt gata. Şi şocante. Scoicile recoltate din bazinul portuar sunt otravă curată. 

Alexandru Cîrîc, director ICA: Valorile pentru hidrocarburi sunt atât de mari, că noi nu ne-am aşteptat şi nu am găsit niciodată asemenea valori pentru un produs alimentar. 

Mircea Fechet, ministrul Mediului: - Hidrocarburi unde? 

- În scoici. 

- În scoici, hidrocarburi? 

- Vă e greu să credeţi? 

- În lipsa unor dovezi clare, nu aş vrea să panichez populaţia în niciun fel.

Reporter- Alexandru Cîrîc, director ICA: Totalul hidrocarburilor din uleiuri minerale saturate este de 21. Nu există o limită, dar recomandările se duc undeva pe la 2. În cazul hidrocarburilor aromatice din uleiuri minerale, la fel, nu există o limită, dar recomandările se duc la 0.5. Noi avem 7. 

Pentru comparaţie, aceeaşi analiză pentru rapanele recoltate din zonele permise indică cifre de zeci de ori mai mici. Momentan, legea nu ţine pasul cu poluarea, astfel încât nu există sancţiuni pentru cei care depăşesc valorile sigure pentru consum.

Gabriel Pănculescu, specialist nutriţie şi boli metabolice: În ultimul timp, hidrocarburile au un nivel din ce în ce mai crescut. Vedem efecte negative, în special pe termen lung, de la dureri de cap, efecte neurologice şi până la anumite riscuri cancerigene care sunt încă în studii.  

Rezultatele arată şi prezenţa metalelor grele în moluşte. Mercur, cadmiu şi plumb. Cu efecte dezastruoase dacă sunt ingerate frecvent. 

Gabriel Pănculescu, specialist nutriţie şi boli metabolice: Iritabilitate, nervozitate, depresie, insomnii, până la, în cazul copiilor, a tulburărilor de creştere, tulburări de dezvoltare. 

Alexandru Cîrîc, director ICA: Este un risc major. Sub nicio formă nu trebuie consumate.

Dan-Lucian Vasiliu, director Geoecomar: Recomandarea noastră este să nu extragem midii pentru consum din port, având în vedere poluarea.

Oficialii ridică din umeri

Direct responsabil de controale şi sancţiuni, şeful Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură, cere ajutor...

Gabriel Popescu, director Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură: Orice informaţie care ne poate ajuta... Avem şi dorinţa şi capabilitatea de a stopa acest fenomen.

Verificarea și sancționarea colectării ilegale sunt în curtea Ministerului Agriculturii. Ministrul Florin Barbu nu cunoaște fenomenul. 

Florin Barbu, ministrul Agriculturii-reporter: Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură a sesizat această problemă la nivelul Ministerului Agriculturii?

- Nu. Astăzi o să-l chem pe domnul director general. Am spus...

- De acolo se colectează ilegal, deşi este interzis, domnule ministru.

- O să analizez foarte bine acest aspect..

- Asta am vrea. 

- ... și bineînțeles că vom veni cu un comunicat și cu o adresă către dumneavoastră.

După câteva ore, de la Minister ni s-a transmis că moluștele sunt conforme și că inspectorii ANPA supraveghează toate digurile bazinelor portuare și că, în urma controalelor efectuate, nu au identificat nicio ilegalitate. 

(...) reprezentanții Direcției Politici și Inspecții Maritime desfășoară acțiuni de supraveghere, inspecție și control a activităților de pescuit, inclusiv monitorizare electronica. (...) Inspectorii ANPA au realizat, în anul 2024, numai în portul Midia – Năvodari un număr de 17 rapoarte pentru activitatea de control pe uscat, în care nu au fost identificate activități de recoltare a moluștelor sau a rapanelor din bazinul portuar. 

Am găsit noi, așa că am căutat răspunsuri mai sus. Chiar la Comisarul European pentru Agricultură.

Janusz Wojciechowski, comisar european pentru agricultură: Pentru această situaţie e necesară investigaţia autorităţilor naţionale. Voi informa despre această situaţie serviciile comisiei responsabile de siguranţa alimentară.

În Constanţa, sunt cinci Centre de Colectare a scoicilor. Printre care şi cel al pescarilor pe care i-am găsit, la jumătatea lunii aprilie, în bazinul portuar din Agigea. Recoltarea ilegală este considerată infracţiune şi ar trebui să genereze dosar penal şi să fie sancţionată de la amendă până la suspendarea permisului de pescuit. Doar că, amenzi, nu au fost date ...niciodată. 

Andreea Filip, reporter Observator: Într-un final, toate aceste ...moluşte, ajung în ceaunele cherhanalelor şi restaurantelor de pe litoral şi nu numai. Apoi... în farfuriile celor care sunt încântaţi când comandă şi primesc: "midii proaspete ...din Marea Neagră." 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 27 voturi
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Exclusiv Observator » ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, în farfurii. Pescarii le adună din zone interzise