"Pentru ce au îngropat atâţia bani oamenii aici?" Cartierul-dormitor al Bucureştiului, cu locuințe de minimum 100.000 de euro şi condiţii de sat
Au vrut să scape de aglomeraţie şi s-au mutat în noroaie. Asta este povestea celor care locuiesc în Bragadiru, alt cartier-dormitor de lângă Bucureşti. Când plouă, străzile se inundă de fiecare dată. Unde mai pui că drumurile sunt înguste chiar şi pentru o singură maşină, trotuare nu există şi nici căi de acces funcţionale. Principalul drum folosit de oameni are sub 4 metri lăţime şi în capăt este blocat tot din cauza haosului imobiliar de aici care a mai permis construirea unui nou cartier rezidenţial închis cu bariere.
De Andreea Milea la 24.04.2023, 20:19Bragadiru este oraş doar în acte şi în taxele impuse locuitorilor. În rest, condiţiile nu diferă de cele de la sat.
Sandu muncitor: Pentru ce au îngropat atâţia bani oamenii aici? Cu speranţa că o să o ducă mai bine. Să scape de aglomeraţia Bucureştiului.
"Pentru ce au îngropat atâţia bani oamenii aici?"
Constanţa Dinu, femeie: Nu avem infrastructură. Asta ne omoară! Am fost minţiţi.
- Orașul-simbol al litoralului românesc arată ca după bombardament, brăzdat de tranșee. Localnicii au ajuns la...
- La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a...
- Comuna care, în 10 ani, a transformat un câmp de porumb într-un complex rezidenţial. Oamenii şi-au făcut vile...
Lipsa infrastructurii se vede cu ochiul liber. La fel ca în multe alte localităţi de la marginea capitalei, şi în Bragadiru s-a construit ca-n codru, fără reguli sau logică. Aşa au apărut sute de case şi blocuri în camp. Și cu cât s-a construit mai mult, cu atât problemele au devenit mai mari. O casă aici este minimum 100.000 de euro.
Andreea Milea, reporter Observator: Unu, doi, trei paşi. Atât de lat este acest drum de acces pe care îl folosesc toţi locuitorii acestui cartier. Doar că o pot face într-un singur sens. Pentru că s-a construit haotic în această zonă, chiar la capătul drumului a apărut un nou cartier rezidenţial. Tocmai de aceea, artera a fost blocată.
Locuitorii au dat din terenul lor pentru ca strada să poată fi lărgită, dar dezvoltatorul nu a vrut să cedeze nicio palmă de pământ, spun oamenii.
Reporter-angajați salubritate: Cam îngustă strada asta pentru maşina de gunoi?
- Da, normal. Cam îngustă şi plus de asta ne chinuim foarte mult aici.
- Dacă nu se poate intra pe strada respectivă, lăsăm maşina în capul străzii şi cară băieţii într-o juma de oră, cât e. Ne mai înjură lumea.
Marin a rămas de multe ori cu gunoiul la poartă. Şi-a construit singur casa. De câţiva ani locuieşte aici, dar încă nu s-a obișnuit cu problemele.
Marin, locuitor Bragadiru-reporter: Construieşte fiecare după relaţiile pe care le are. Nu există vreun plan. Blocul ăsta nu respectă distanţa. Asta e. Trebuia să fie numai case, dar văd că s-au făcut şi blocuri. De toate, amestecate. Fără apă, fără canalizare, fără străzi.
- Şi primaria ce face?
- Ne adună banii de la impozite şi taxe. Asta face!
Andreea Milea, reporter Observator: Pentru că nu sunt drumuri, pe terenurile ce au rămas nevândute şi pe care nu s-a construit, oamenii şi-au făcut cărări şi merg acasă pe jos.
Tot pe jos merg şi elevii la primul autobuz. Niciun mijloc de transport nu intră în cartier, iar prima şcoală este la kilometri distanţă.
Victor, elev clasa a 10-a: Când plouă e nasol că e foartet multă apă, se pune de obicei acolo şi nu ai cum să treci.
Ioana Şuteu, locuitor Bragadiru de 4 ani: În ditai cartierul nu e școală. Promite şi nu se întâmplă nimic. Cred că o să mă mut. Altă soluție nu am.
Oamenii povestesc că haosul imobiliar și-a arătat colții în mandatul fostului primar, Vasile Cimpoieru care a fost la cârma oraşului vreme de 15 ani. În 2021, a fost condamnat la 4 ani de închisoare, după ce instanţa a decis că a autorizat ilegal mai multe afaceri imobiliare cu certificate de urbanism false.
La ultimele alegeri, primar a ieșit Gabriel Lupulescu, poreclit "Beton", cel mai mare dezvoltator imobiliar din localitate. A promis, în campania electoral, că va dezvolta oraşul.
Locuitor: Uite, câta cartierul e aici! E construit de el. El e primar acum. Ar putea el să-şi dea seama, băi frate am vândut la 4.000 de familii, mai sunt încă 1000 aici. Ce să vorbim? La un moment dat am vrut să vând. Îţi spun sincer. Era strada asta făcută din banii noştri. Erau noroaie. Plecam la muncă cu saci de gunoi în picioare. Nu aveam drum, gaze, curent, utilităţi. Şi asta e privată. Nu vrea să le ia primăria că zice că nu are bani.
De teamă, locuitorii se feresc să vorbească despre mafia imobiliară care a acaparat orașul în fața camerei de filmat.
Locuitor: Şi aici e o mafie, crede-mă. E cu imobiliare, cunosc ce se întâmplă pe aici şi îmi fac probleme.
Surse Observator spun că edilul nu e singurul dezvoltator de la Primărie. Iar oamenii se plâng că de cele mai multe ori interesele comunității nu se potrivesc cu cele ale oamenilor de afaceri.
Șofer-reporter: Case scumpe şi sunt drumuri de doi lei. Oribil, oribil. Îți strici mașinile în fiecare zi.
- Pe jos puteţi să ieşiţi din casă?
- Când plouă nu.
Reporter-Constanţa Dinu, femeie: Cum e doamnă pe drumul ăsta? Am văzut că v-aţi spălat într-o băltoacă dar şi asta e plină de noroi.
- Da, e jale ce se întâmplă aici. Văd că nu se face mai nimic. S-a construit şi nu se fac drumuri. Trotuare nici atât. Sperăm până în alegeri să facă ceva.
Şi au făcut.
Andreea Milea, reporter Observator: Trecerile de pietoni de aici par a fi o glumă proastă. Sunt noi, moderne, supraînaltate şi proaspăt semnalizate doar că pornesc dintr-un şanţ şi se termină în altul.
Șofer: Pentru ce? Pentru cine este trecerea de pietoni? Care pietoni? Că nu e pieton pe nicăieri. Nu am trotuar. Nu am trotuar! Asta este. Sper să se rezolve cumva. Asta e primăria Bragadiru!
Revoltaţi de situaţia din cartier sunt până şi cei care lucrează acum la canalizare. Sandu este în domeniu de 20 de ani.
Sandu, muncitor: Ăsta-i progresul la noi în România, să ştiţi! S-a construit haotic şi acum trebuie făcute astea, canalizări şi toate astea şi oamenii suferă, au dreptate. Dar când au cumpărat nu au întrebat. Sau au întrebat şi li s-a spus că facem. I-au minţit. Peste tot se face aşa! A vândut la oameni care au vrut să scape de Bucureşti că e aglomeraţie şi asta este. Şi au dat de altceva. Au fugit de dracu şi au dat de ta-su aici!
Şi dacă nu era destul, strada prea îngustă va fi în curând închisă.
Muncitor: Nu poţi să mânânci omletă decât dacă spargi ouă. Nu ai cum. Lumea se plânge că e noroi. Oamenii trebuie să înţeleagă: e nămol, nu va mai fi.
Am mers la primărie ca să aflăm care sunt planurile primăriei pentru a scoate din noroi miile de locuitori. În acte, doar câteva zeci de străzi din oraș figurează ca având toate utilităţile.