Antena Meniu Search
x

Video Orașul-simbol al litoralului românesc arată ca după bombardament, brăzdat de tranșee. Localnicii au ajuns la capătul răbdării: "Sunt praf toate străzile!"

Am filmat în Coşmar Residence case cu probleme, străzi neasfaltate, cartiere fara utilităţi. Dar până acum nu am găsit vreun oraş întreg în care neregulile să ascundă într-o asemenea măsură lucrurile bune. Am vizitat Constanţa cu o lună înainte de deschiderea oficială a sezonului estival, cam asta veţi găsi la mare şi din mai încolo: cele mai importante bulevarde arată ca după bombardament. Trotuarele sunt brăzdate de tranşee, se înlocuiesc conducte, se îngroapă cabluri de curent, se asfaltează. Va fi bine. Dar de trei ani e groaznic, cel puţin în centru. Bulevardele au împlinit şi ele anul de când au rămas fără asfalt. Pe Facebook, primăria îi îndeamnă pe locuitori şi pe turişti să voteze Constanţa drept "destinaţia anului". 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 03.04.2023, 19:53

Vezi și

Constanţa. 2023. Cu mai puţin de o lună înaintea deschiderii sezonului estival. Cel mai mare oraş de pe litoralul românesc arată ca după război. Principalul bulevard care străbate Constanţa de la nord la sud şi leagă Mamaia de gară este în reparaţii. La fel, artera comercială din centrul oraşului. Şi, ca şi cum nu ar fi suficient, şi două dintre străzile dintre Centrul Vechi şi Mamaia. De doi ani, tot oraşul este un şantier. 

Localnic: Ne-am obişnuit de-acum. Este Beirut aici. Da. Asta-i Constanţa!

Localnic: Au găurit peste tot. În afara faptului că au găurit peste tot, n-au făcut niciun fel de rută ocolitoare care să ne ajute şi pe noi să nu ne rupem maşinile. 

Pe Lăpuşneanu, lucrările au început în mai 2021. Nici nu-i de mirare că oamenii şi-au pierdut răbdarea. 

Pe acelaşi subiect

Taximetrist: Domnişoară, sunt praf toate străzile! Dar de ce nu au deschis un şantier, pe-un bulevard, într-un cartier, şi să-l ia la rând? 

Constanța, un șantier. Primăria spune că lucrările sunt întârziate din cauza neajunsurilor din proiectare

Vergil Chiţac, primarul Constanţei: Până acum am dat 22 de dispoziţii de şantier. Dispozițiile de șantier se dau tocmai pentru a corija niște lucrări de proiectare.

Şi a suprizelor găsite sub asfalt.

Vergil Chiţac, primarul Constanţei: Uitați-vă cum arată aici. Uitați-vă în secțiune, să vedeți cum arată stradă. Deci o pojghița de asfalt și foarte puțină piatră amestecată cu pământ. Nu puteam să lăsăm așa. A picat ghinionul pe mine. A picat ghinionul pe mine şi asta facem. 

În plus, autorităţile au preferat să înlocuiască şi reţeaua de termoficare, dacă tot au decopertat bulevardele. Încă se circulă, pentru că străzile din Constanţa nu sunt aglomerate ca vara. Vestea rea este că nu toate şantierele se vor termina până începe sezonul. 

Andreea Filip, reporter Observator: Suntem pe Bulevardul Mircea cel Bătrân. Pe o porţiune de 200 de metri am numărat 6 utilaje. Unu, doi, trei, patru, cinci, şase. Din toate cele şase utilaje, unul singur, în acest moment, e pus în mişcare. 

Coșmar Residence. Câte şantiere, atâtea firme în Constanța

Adrian Paraschiv, inginer: Se demontează ţevile de termoficare vechi, montate în anii '70, şi se vor înlocui cu ţevi noi. Asta durează circa două săptămâni. 

În altă intersecţie găsim angajaţi veniţi de peste mări şi ţări. Pietonii fac slalom printre lucrări. Să urci în autobuz e o provocare. Seara, pericolele sunt şi mai greu de evitat. 

Andreea Filip, reporter Observator: Asta este Constanţa 2023. Dacă nu e o groapă, e compania de apă. Dacă nu e compania de apă, e altă groapă. 

O clipă de neatenţie e de-ajuns să-ţi rupi maşina. 

În buricul târgului e şi mai grav. Refacerea zonei pietonale din centrul oraşului pare fără sfârşit. Pe lumină, amploarea dezastrului se vede şi mai clar. Cu tot mai puţini muşterii care să le treacă pragul, multe afaceri din centru au pus lacătul pe uşă.  

Andreea Filip, reporter Observator: Aici era un sediu de bancă. Nu numai că s-a închis, "Spaţiu de închiriat", dar s-a zidit bancomatul.

Când se va sfârşi coşmarul din Constanța. Primarul face promisiuni

Andreea Filip, reporter Observator: La finalul anului?

Vergil Chiţac, primarul Constanţei: Trebuie sa fie gata tot!

Andreea Filip, reporter Observator: Daca nu e gata în decembrie?

Vergil Chiţac, primarul Constanţei: N-are cum să nu fie gata! nu mai...

Sătui de felul în care lucrează firmele tocmite de autorităţi, constănţenii au ajuns să facă haz de necaz pe reţelele sociale. Când primăria s-a gândit să le ceară votul pentru titlul de "Destinaţia anului 2023", oamenii s-au dezlănţuit.

60 de milioane de euro costă, în total, lucrările. 85% sunt bani europeni, 13% fonduri guvernamentale, 2 procente - bani de la bugetul local. Ce nu va fi gata înainte de sfârşitul acestui an va fi plătit din banii constănţenilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Exclusiv Observator » Orașul-simbol al litoralului românesc arată ca după bombardament, brăzdat de tranșee. Localnicii au ajuns la capătul răbdării: "Sunt praf toate străzile!"