Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Şi-au cumpărat apartamente într-un bloc care s-a "blocat" la 50%. Constructorul le-a propus să le predea fără gresie, uşi sau calorifere

Coşmar Residence la stat. Zeci de ieşeni au plătit integral sau au făcut credite pentru apartamente într-un bloc ANL unde lucrările s-au oprit. Constructorul angajat de compania de stat spune că a rămas fără bani şi cere un milion şi jumătate de euro în plus pentru a finaliza lucrările. În timp ce disputa este tranşată în instanţă, oamenii îşi pierd răbdarea. Se tem că va mai trece un deceniu până îşi vor vedea apartamentele. Timp în care banii sunt blocaţi, iar ei n-au case.

de Clara Mihociu

la 20.02.2025 , 19:40

"Constructorul avea un CV foarte bun. Era un proiect susţinut de ANL. Şi toţi eram încrezători", povesteşte un beneficiar. 60 de familii din Iaşi, care au avut încredere în proiectul garantat de stat, au rămas acum cu paguba. În total urmau să fie făcute aici 72 de apartamente. Blocul a fost ridicat într-o proporţie de 50%. Totul cu banii luaţi de la oameni încă de dinainte de a se demara proiectul. În 2023, lucrările au fost sistate brusc, iar blocul a rămas în varianta pe care o vedem şi astăzi.

Coşmar Residence la stat

Proiectul a început în 2015. Agenţia Naţională pentru Locuinţe a angajat compania "Construcţii Unu" pentru a ridica blocul pe un teren al primăriei, nu departe de centru. Şi a început să caute cumpărători. Sunt clienţi care au luat câte două sau trei locuinţe.

Vezi și

39 de apartamente au fost plătite în avans cu banii jos, iar pentru celelalte 33 s-au făcut credite la CEC. Construcţia efectivă a început în 2020. Imediat, şi întârzierile. Iar constructorul a început să ceară bani în plus.

Pe acelaşi subiect

"Ne-a prins şi pandemia, ne-a prins şi războiul şi constructorul a venit să ne zică că s-au scumpit materialele, s-a scumpit forţa de muncă. Mi-a revenit undeva o sumă de 3.400 de euro să dau o diferenţă", spune un beneficiar, Nu a fost suficient. Cu doi ani în urmă, firma care se ocupa de lucrări a cerut iar bani şi a venit cu o pretenţie în plus. Să predea apartamentele fără gresie, faianţă, uşi sau calorifere.

Constructorul a dat în judecată ANL

"Oamenii nu au mai fost de acord de data aceasta. Şi aici s-au blocat lucrurile", povesteşte un beneficiar. În 2023, constructorul a dat în judecată ANL şi cei 60 de beneficiari. Cere încă 1,4 milioane de euro ca să termine blocul. ANL nu este dispus să dea nimic în plus.

"Conducerea ANL a formulat o chemare în judecată împotriva constructorului în vederea finalizării lucrărilor, precum şi obligarea acestuia la plata unor penalităţi de întârziere în cuantum de 1.000 de lei pe zi", a declarat Emanuel Oproiu, director ANL.

În timp ce ANL şi constructorul se judecă, beneficiarii rămân cu banii blocaţi. "Ne vom vedea vreo 8-10 ani mult şi bine pe holurile tribunalului", spune un beneficiar. "Ne simţim înşelaţi, ne simţim trădaţi. Nu simţim că avem niciun sprijin din partea ANL-ului, o agenţie care ar fi trebuit cu adevărat să se îngrijească de noi", zice un altul.

Constructorul blocului nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Cât vorbiţi la telefon pe zi?
Observator » Exclusiv Observator » Şi-au cumpărat apartamente într-un bloc care s-a "blocat" la 50%. Constructorul le-a propus să le predea fără gresie, uşi sau calorifere