România se apără de dronele ruseşti cu sisteme de bruiaj fabricate lângă Bucureşti. Reportaj Observator din locul în care se fabrică armele de 9.000 de euro
Avertismentele serviciilor secrete din Europa dau fiori. Rusia ar plănui sabotaje şi atentate cu multe victime. Semnul că spionii ruşi sunt periculos de aproape ar putea fi dronele misterioase care au trecut pe deasupra bazei militare americane de la Kogălniceau. Forţele Aeriene vor să cumpere acum arme de bruiaj fabricate lângă Bucureşti. Observator a filmat în exclusivitate cum sunt testate.
De Cristi Popovici la 07.05.2024, 19:47- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Sistemul portabil de bruiaj folosește unde electromagnetice. Acestea blochează comunicația dintre sistemul de comanda și control al dronei și drona propriu-zisă. Prin urmare, aparatul de zbor nu se mai.poate deplasa spre zona de interes. Este fiabil pana la distanta de aproximativ doi kilometri. Cea mai nouă armă de bruiaj a dronelor a ajuns deja în 200 de unităţi militare. Varianta îmbunătăţită ar urma să fie achizitionată şi de Forţele Aeriene.
Incidentul de securitate de la Kogălniceanu este catalogat ca parte din războiul hibrid dus de Rusia în Europa
"Avem un sistem cu interfaţa grafică foarte intuitivă, uşor de lucrat cu aceasta! În momentul în care sistemul detectează o dronă, afişează pe hartă direcţia din care este receptionat semnalul", a declarat Bogdan Bârca, specialist aparat bruiaj drone. Dispozitivul costă aproximativ 9.000 de euro, de patru ori mai ieftin decât aparatele fabricate în străinătate, spune producătorul român. "Armata Română ar trebui sa creasca gradul de incredere acordat companiilor care fabrica produse romanesti! Suntem prezenţi în zona guvernamentală, am livrat şi livram, avem contracte in desfasurare cu MApN!", a declarat Constantin Pintilie, CEO companie de securitate militară.
Luna trecută, mai multe drone civile au fost observate deasupra bazei militare de la Mihail Kogălniceanu. Ministerul Apărării nu a dat detalii despre incident. "Sistemul nostru este adaptabil şi poate combate diferite drone utilizate de diversi in diferite aplicatii. Probabil ca la Kogalniceanu a fost un test, sa vada reactia cuiva", a declarat Constantin Pintilie, CEO companie de securitate militară. "Ar trebui să aflu de unde sunt, ce s-a intmplat cu ele, sau intr-o situatie in care aceste drone daca stau maimult in zbor ar trebui sa stiu sa le captez sau sa le bruiez! Trebuie sa am aceste mijloace in aceste zone, in aceste situri", a declarat Cristian Barbu, analist militar.
Incidentul de securitate de la Kogălniceanu este catalogat ca parte din războiul hibrid dus de Rusia în Europa. Serviciile secrete din mai multe ţări avertizează că presiunea Kremlinului se va amplifica. În Suedia, deraierile unor trenuri sunt puse pe seama actelor de sabotaj susţinute de Moscova. În Germania, doi ruşi au fost arestaţi pentru că ar fi pregătit atacuri împotriva unor obiective militare. Iar serviciile de informaţii din Polonia au găsit dispozitive de ascultare într-o sală unde urma să aibă loc ieri şedinţă de guvern.