Antena Meniu Search
x

O altă dronă suspectă, posibil comercială, a fost reperată deasupra bazei Mihail Kogălniceanu. Ce spune MApN

O nouă dronă, posibil comercială, a fost reperată la aproximativ 5 kilometri de Mihail Kogălniceanu, după ce, în noaptea de luni spre marţi, alte trei drone de origine necunoscută au fost observate deasupra bazei NATO, anunţă Forţele Aeriene Române. Situația produsă nu a impus aplicarea contramăsurilor de tip război electronic. 

de Redactia Observator

la 18.04.2024 , 13:30

Încă o dronă suspectă, posibil comercială, a fost reperată la 5 km de baza americană Mihail Kogălniceanu. Ce spune MApN
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

O nouă dronă, posibil comercială, a fost reperată miercuri seară în apropierea bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu. Sistemul aerian fără pilot a evoluat cu viteze mici și la înălțimi reduse, potrivit unui comunicat de presă transmis de MApN. 

Ce spune Ministerul Apărării

Miercuri, 17 aprilie, în intervalul 20.54 – 21.51, personalul aflat în serviciul de pază în cadrul Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu, a raportat prezența în aer, într-o zonă aflată la aproximativ 4 -5 km N-NV de turnul de control al Aeroportului Internațional „Mihail Kogălniceanu”, la nord de localitatea Mihail Kogălniceanu, a unui sistem aerian fără pilot, cel mai probabil de natură comercială, care a evoluat cu viteze mici și la înălțimi reduse.

Articolul continuă după reclamă

Conform procedurilor, s-au luat toate măsurile de menținere a siguranței în spațiul aerian, fiind informate cu celeritate organele civile de trafic aerian cu privire la această situație. Situația produsă nu a impus aplicarea contramăsurilor de tip război electronic.

Pe acelaşi subiect

Comanda Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu a sesizat Parchetul Militar pentru aplicarea măsurilor prevăzute de lege. De asemenea, la nivelul unității militare a fost numită o comisie de cercetare a evenimentului, condusă de șeful de stat major al Bazei 57 Aeriană.

În conformitate cu prevederile HG 859/2021 pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor cu aeronave în spațiul aerian național, art. 5, alin. (1), lit. c), operarea oricărui tip de aeronavă, inclusiv cele fără pilot, în porțiunile de spațiu aerian rezervat, segregat sau în zonele restricționate se poate realiza numai în condiţiile autorizării accesului de către unitatea de trafic care efectuează controlul traficului aerian în zona respectivă. Nerespectarea acestor reguli constituie contravenție, conform art. 11, lit. g), sancționată cu amendă de la 5.000 la 9.000 de lei așa cum este stabilit la art. 12, alin. 3 din același act normativ menționat.

Trei drone, reperate luni deasupra bazei Kogălniceanu

În cursul nopţii de luni, trei drone suspecte au fost observate deasupra bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu. Armata cere ajutorul procurorilor militari pentru a afla despre ce a fost vorba. Reprezentanţii MApN au precizat că acestea erau probabil de tip comercial şi au evoluat cu viteze mici şi la înălţimi reduse. 

Este vorba de cel puţin trei drone civile zărite de militarii aflaţi în servicul de pază în baza de la Mihail Kogălniceanu. Dronele au fost observate şi prin mijloace electronice şi optice, transmite MApN. Erau de mici dimensiuni, cel mai probabil de tip comercial şi au evoluat cu viteze mici şi la înălţimi reduse.

Militarii din bază au încercat să le doboare prin mijloace electronice, bruiaje de semnal, însă aparatele de zbor au dispărut din raza vizuală spre miezul nopţii. Reprezentanţii MApN au sesizat Parchetul Militar, pentru a descoperi exact cine a ridicat aceste drone deasupra bazei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Este cod roșu de caniculă în mare parte din ţară. Cum vă feriţi de căldura sufocantă?
Observator » Evenimente » O altă dronă suspectă, posibil comercială, a fost reperată deasupra bazei Mihail Kogălniceanu. Ce spune MApN