Soţii Gorgan au plătit 116.000 de euro pe o locuinţă construită pe un deal instabil, lângă Cluj. După 2 ani, casa a început să o ia la vale
O vorbă din bătrâni te învaţă să nu te duci cu sacul la pomul lăudat. Un sac de bani au plătit două tinere familii pe două case vecine, într-un cartier chic, ridicat în stil american, la câţiva kilometri de Cluj. Aveau să afle că american era doar renumele cartierului, pentru că de aprobări s-au ocupat români. Visul celor două familii s-a năruit odată cu terenul de sub case. Un proiect de Plan Urbanistic General întocmit de un expert în 2015 arăta că dealul este instabil şi că pe el nu ar trebui ridicată nicio construcţie. Contractul a fost însă reziliat, iar aprobările s-au dat în baza unui PUG mai vechi şi mai permisiv.
De Alex Prunean la 18.04.2022, 20:26Acum trei ani, soţii Gorgan s-au mutat în Dezmir, lângă Cluj-Napoca. Au luat decizia de a lăsa în urmă Aradul natal şi au dat 116.000 euro pe o casă la cheie într-un cartier nou.
Adrian Gorgan - proprietar: La sfârşitul anului 2019 ne-am mutat aici, am venit de departe, am venit să oferim un viitor copilului nostru. Ce pot să vă spun? Când am venit aici, totul era extraordinar. Aveam o privelişte splendidă, terenul era drept, casa era frumoasă, era ceea ce ne dorim.
Ar fi fost prea frumos. Visul s-a năruit ca pământul din jurul casei. Fisurile s-au transformat în crăpături, apoi în tranşee în toată regula, care nu mai pot fi astupate cu câteva roabe de pământ.
"În trotuar s-a făcut o crăpătură, de la aia micuţă... până la ce este astăzi… e clar că trece pe sub casă şi continuă de-a lungul curţii către vecinul meu…Acum, după trecerea zăpezii, s-a fărmat pământul, s-a surpat. Aici am avut o groapă undeva la 1 metru, se vede diferenţa de nivel cu ochiul liber… este şi o ţeavă, nu ştiu ce e dar când pică îmi dau seama… aici sub placa de beton este jumătate de metru adâncime… ţeava de gaz, se vede sudată, o dată a fost înlocuită cu totul, în alte ture a fost sudată. S-a întâmplat într-o tură când eram plecat de-acasă şi într-o săptămână gazul a fost liber în toată curtea…"
- Cartierul de la marginea Craiovei în care oile pasc printre case și blocuri. Pe drumuri nu vor, că-s pline de...
- Cartierul aflat la 10km de centrul oraşului, în care oamenii se luptă cu noroaiele. O casă costă 68.000 de euro
- Liviu și-a luat cu 200.000 de euro casă lângă București, iar apoi și-a dat seama ce greşeală a făcut. Nu...
Adrian a încercat să rezolve problema pe cale amiabilă cu dezvoltatorul. Nu a rezolvat nimic, aşa că l-a dat în judecată. Mai ales că riscul de surpare era cunoscut dinainte de a începe construcţia.
"Am primit o poză care arăta în 5 mai 2019, care arăta o cadere de teren… când noi am venit totul era aranjat, nu era fir de iarbă, nu era denivelat. Ne-am aşteptat să fie totul perfect, nu este totul perfect, nici pe departe"
În instanţă au ajuns şi Anda şi Mihai. După studenţie, cei doi maramureşeni au decis să rămână în Cluj. În 2019 au plătit 100.000 de euro pe casa din noul ansamblu rezidenţial. Pe propria cheltuială, au apelat la un expert independent. Verdictul a fost crunt: trebuie să părăsească imobilul, pentru că e în pericol de prăbuşire! Acum, pe lânga rata de 1500 de lei la bancă, plătesc şi 550 euro chirie, într-un apartament din Cluj-Napoca.
Familie: În zona asta se văd fisurile, cum casa începe să se deplaseze. Fisurile încep de jos în sus… nimeni nu are ce să ne povestească că se aşează casa, se simte când calci pe el…
Reporter: Aţi cheltuit mult?
Familie: Tot ce am avut. Noi nu ne-am facut un calcul că nu ne-am gândit vreodată că trebuie să părăsim casa asta…
Localnicii ştiau că terenul este instabil în zonă.
Localnic: Domnule, nu ştiu cine a dat autorizaţie acolo… terenul e ca şi cum arată la televizor… avalanşa de-aia de zăpadă, tot valuri… Aşa a fugit terenurile de acolo.
Tot satul ştia, mai puţin primarul care a semnat autorizaţia de construire.
Reporter: Se ştia că e teren instabil?
Grigore Fati, primar comuna Apahida: Nu, şi nici nu ştiu dacă este instabil. S-a făcut o umplutură, am înţeles că cineva de jos a săpat ceva groapă şi probabil că s-a ajuns la terasă, s-a umplut, dar nu se presupune a fi o problemă de alunecări la această adâncime.
La Direcţia de Urbanism din Primărie ni se spune că studiile anexate autorizaţiei de construire sunt făcute la 6 metri adâncime. Şi că falia care a luat-o la vale ar fi la 20 de metri adâncime. Însă un plan urbanistic, comandat de Primărie în 2015, arăta că zona în care a fost ridicat cartierul e una cu risc ridicat de alunecări de teren şi recomanda o interdicţie permanentă de construire. Primăria a renunţat la contract, iar autorizaţiile au fost emise în baza unui plan... mai vechi.
Grigore Fati, primar comuna Apahida: Era o propunere, ulterior s-au facut alte studii şi s-a infirmat acea propunere de plan de urbanism general.
Cartierul situat la 10 minute de centrul Clujului care a început să o ia la vale
Aşa că zona verde s-a transformat într-un cartier cu zeci de case. În timp ce ne aflam în biroul primarului, acasă la Adrian Gorgan pământul a luat-o din nou la vale.
Grigore Fati, primar comuna Apahida: Cine face studii geo, cum îl face, să îşi asume răspunderea Toată lumea are impresia că noi la primărie suntem ultraspecialişti. Nu are nimeni din Primărie această calitate, această pregătire, calitat
Am plecat în căutarea "ultraspecialiştilor". Am crezut că-i găsim la Inspectoratul de Stat în Construcţii Cluj. N-am aflat cât de specialişti sunt. Doar că nu-şi asumă nimic.
Angajat: La Bucureşti trebuie să sunaţi.
Reporter: Cu domnul director de la Cluj aş putea vorbi?
Angajat: Nu se poate.
Am încercat să vorbim şi la centru. Dezvoltatorul imobiliar ne-a răspuns, dar a închis telefonul când ce a aflat cine sunte
Alo! Bună ziua! Domnul Liviu? Alex Prunean de la Observator, Antena 1, sunt. Îmi cer scuze că vă deranjez. Fac un material despre.....