Observator, pe acoperișul țării. Am dus tricolorul în singurul loc din România în care se poate atinge cerul - Vârful Moldoveanu
De Ziua Naţională, drapelul românesc flutură la ferestre, pe străzi, pe maşini sau biciclete, dar şi pe cel mai înalt vârf al munţilor noştri. L-am dus chiar noi acolo, într-un demers unic şi special. Echipa Observator, formată din Andreea Țopan și Răzvan Petrescu, a ajuns pe vârful Moldoveanu cu steagul tricolor şi l-a lăsat acolo mărturie. A fost o aventură greu de descris în cuvinte şi greu de cuprins în câteva minute de reportaj. Avem însă nişte imagini senzaţionale care vorbesc deopotrivă despre curaj, pasiune, rezistenţă şi, probabil, unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ.
De Andreea Ţopan la 01.12.2022, 20:02Există un singur loc în România în care poţi atinge cerul. E aici, la 2544 de metri, pe vârful cel mai înalt al munţilor noştri. I s-a spus Moldoveanu. De la numele ciobanului care îl arendase acum o sută şi ceva de ani, pe vremea când doar ciobanii urcau până aici. Astăzi, aparent, calea e deschisă tuturor. Dar numai cei curajoşi şi rezistenţi ajung până în vârf.
Andreea Ţopan: Suntem în Munţii Făgăraş, unul dintre locurile din România care ne fac sa spunem, hei, România, avem cu ce ne mândri, sunt numiţi Alpii Transilvaniei şi suntem o gaşcă , n-am venit singuri, evident, suntem o gaşcă de vreo 15 oameni.
Cei mai de încredere oameni cu care ai putea face gaşcă dacă vrei să urci pe vreme de iarnă, pe Vârful Moldoveanu, şi să te şi întorci cu bine - jandarmii montani.
Tricolorul, pe Vârful Moldoveanu
- "Aş vrea să rămân în România. O să fac tot posibilul" 1 Decembrie, ziua în care românii s-au adunat, cu mic,...
- Parada de 1 Decembrie 2022. Înregistrarea completă cu defilarea armatei române. Cele mai spectaculoase momente
- Paradă cu sistemele de rachete HIMARS care au băgat spaima în ruși, la Alba Iulia
Unul dintre militari va avea în rucsac, pe lângă echipamentul obligatoriu, şi drapelul românesc. E una dintre acele misiuni pe care militarii le fac mai mult cu inima. Altfel, corpul le este perfect antrenat. Tudor Deleanu a început de mic. Avea 5 ani când a făcut prima ascensiune neoficială, alături de părinţi, pe Tâmpa.
Căpitan Deleanu Tudor, comandantul Detaşamentului 6 Jandarmi Predeal: A fost o experienţă plăcută pentru vremurile respective, pentru că părinții mei vroiau să îmi transmită nişte chestii, eu probabil că nu le înțelegeam și îmi aduc aminte ca și cum ar fi fost ieri că nu se mai termină traseul respectiv.
De atunci, cu fiecare munte urcat şi cu fiecare vârf atins, el a fost tot mai sigur că asta va face toată viaţa. Azi e comandantul detaşamentului de jandarmi din Predeal iar muntele acesta, semeţ şi deseori inaccesibil, e locul de unde Tudor Deleanu îşi ia energia şi echilibrul.
Andreea Țopan: Avem în faţă un traseu de 8 ore. Nu e un drum pentru oricine. Pe lângă curaj şi o pregătire temeinică, e nevoie şi de un echipament care să te ajute să lupţi, cât de cât egal, cu natura. Acolo, sus, pe drumul spre tot mai sus, se pot întâmpla multe - zăpadă, ger, vânt aprig, avalanşe. Pregătirea înseamnă să ştii toate astea şi chiar un pic mai mult. Tot ce urmează ţine de tine, dar şi de echipa din care faci parte.
Am avut parte și de ceva unic - Fenomenul Gloria, un fel de curcubeu deasupra norilor, ni se arată chiar când am ajuns în vârf. Şi când tocmai ne pregăteam să spunem - misiune îndeplinită!