Un nou inamic apare pentru Occident, după ce Rusia a devenit tot mai slabă. "Mult mai puternic, mult mai numeros, mult mai tehnologizat"
PODCASTURILE OBSERVATOR. Invitat la Podcasturile Observator cu Marius Pancu, Andrei Țăranu, politolog, a vorbit despre situația actuală de pe frontul din Ucraina, strategiile prin care a acționat Vladimir Putin, posibilul scenariu în care acesta ar putea folosi arma nucleară și noul inamic care apare pentru Occident, după ce Rusia a devenit tot mai slabă.
De Marius Pancu la 19.10.2022, 17:49- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Este Vladimir Putin pregătit să-și asume o confruntare directă cu Vestul?
Andrei Țăranu susține că Vladimir Putin nu este pregătit să-și asume o confruntare direcă cu Vestul, deoarece acesta este conștient că o confruntare cu NATO și Statele Unite, ar însemna înfrângerea sa categorică și "dispariția umanității".
Andrei Țăranu, politolog: Nu. Fără discuții, nu. Dacă mai păstrează o minimă rațiune, știe că o confruntare cu NATO și cu Statele Unite, chiar dacă va însemna dispariția umanității, Rusia va fi înfrântă pur si simplu, categoric. Războiul din Ucraina a fost anunțat în iarna anului trecut, de războiul dintre Azerbaijan și Armenia. Acum a venit o armată complet nouă, azeră, dar cu sprijin din Turcia, cu celebrele drone Bayraktar și au înfrânt o armată după model rusesc, aproape complet. Armenia ieșind practic din zona de influență a Rusiei, tocmai pentru că până și Armenia și-a dat seama că Rusia nu mai poate să fie un factor de protecție. Ce se întâmplă în Ucraina putea să fie prevestit de ceea ce s-a întâmplat atunci. Armele occidentale fac o diferență imensă între vechiturile pe care le-a scos Federația Rusă la înaintare și arme de înaltă tehnologie, care produc extrem de multe victime fără să genereze foarte multe pierderi în partea ucraineană. Dacă s-ar amplifica acest lucru, nivelul tehnologic al Occidentului este mult superior Rusiei, care nu mai are suficent de multă tehnică pe care să o folosească în Ucraina, d-apăi s-o folosească împotriva lumii întregi.
Ar putea Turcia să devină un nou actor extrem de important politic?
- Cât de departe va merge Putin în Ucraina. Politolog: "Ceasul Nuclear" arată că suntem la 20 de secunde de un atac
- Iulian Chifu, consilier de stat, a explicat posibila apariție a "Katiușelor" românești în Ucraina: "România a...
- Care ar putea fi reacţia Rusiei după ce Putin a ameninţat iar cu folosirea armelor nucleare
Andrei Țăranu, politolog: N-am nicio simpatie față de domnul Erdogan. Mă refer la Kazakhstan, Azerbaijan, toate aceste state care eliberate de Rusia, o Rusie care a devenit extrem de slabă, vor încerca să devină niște actori energetici și poate și militari, relevanți în zona respectivă, o zonă care din nou va deveni complicată, pentru că este un buffer între lumea occidentală și China. Rusia iese din peisaj și apare noul inamic, mult mai puternic, mult mai numeros, mult mai tehnologizat și care are nevoie de energie pentru a continua acest proces care se numește China.
Joe Biden tocmai și-a publicat strategia de securitate. Rusia era lăsată în planul 2, deși pare că este cea mai importantă problemă a momentului. În strategia respectivă se face referire la Rusia doar prin faptul că Statele Unite reușesc să o restrângă, nefiind vorba de o implicație foarte mare, în timp ce China capătă o importanță mult mai mare în strategia de securitate. Joe Biden spune că Statele Unite trebuie să facă tot posibilil s-o depășească, competiția părând mult mai serioasă când vorbim de China, decât de Rusia.