Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video ANIMAȚIE: Cum se va desfășura exercițiul nuclear al NATO și ce arme vor fi folosite

În plin război la graniţele României, NATO incepe un masiv exerciţiu nuclear. Timp de aproape o săpămână, bombardiere americane şi avioane de luptă ale Alianţei Nord-Atlantice simulează atacuri cu bombe atomice tactice asupra diferitelor ţinte inamice. Şi Rusia, care şi-a adus aeronavele strategice aproape de statele nordice, pregăteşte un exerciţiu similar.

de Laurenţiu Rădulescu

la 17.10.2022 , 21:12

60 de avioane din 14 ţări membre NATO participă la exerciţiul nuclear al Alianţei. Steadfast Noon se va desfăşura în această zonă, între Belgia şi Marea Britanie, în Marea Nordului. De ce Belgia? Pentru că este una dintre ţările europene care găzduieşte bombe nucleare ale SUA. Restul sunt amplasate în baze militare din Germania, Olanda şi Italia.

Replici ale arsenalului nuclear, folosite de NATO

La acest exerciţiu se vor folosi replici ale arsenalului nuclear, copii fidele ale bombei tactice care poartă numele de B61. Are 3,5 metri lungime, cântărește 320 de kilograme și costă 28 de milioane de dolari bucata. Forța sa explozivă este reglabilă - între 0,3 kilotone și 340 de kilotone. Pentru referinţă, bombele lansate în Japonia în Al Doilea Război Mondial au avut 15, respectiv 21 de kilotone. 

Vezi și

Aceste arme tactice pot fi lansate din avioane F35, F16 adaptate, dar şi din bombardierele americane B52. Acestea din urmă pot transporta aproape 32 de tone de muniţie şi pot zbura fără alimentare circa 14.000 de kilometri. Germania şi Italia au de asemenea la dispoziţie aeronavele multirol care pot lansa bombe nucleare.

În paralel, şi Rusia a anunţat demararea exerciţiul nuclear Grom, în traducere "Tunetul". În schimb, aici vor fi folosite arme reale. 

Laurenţiu Rădulescu Like
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » ANIMAȚIE: Cum se va desfășura exercițiul nuclear al NATO și ce arme vor fi folosite