2000 de soldaţi ucraineni sunt încercuiţi de ruşi în Kursk, susţine Putin. Armata ucraineană neagă
Vladimir Putin a declarat joi seară că aproximativ 2.000 de soldaţi ai forţelor ucrainene sunt încercuiţi în Kursk unde armata Kievului a pierdut controlul asupra trupelor trimise pe teritoriul rus. Comandantul-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski a reacţionat spunând că încercuirea trupelor ucrainene în Kursk este dezinformare din partea țării agresoare.
De Redactia Observator la 25.10.2024, 18:03Război în Ucraina. Într-o declaraţie făcută joi seara la încheierea summitului BRICS din oraşul Kazan, liderul de la Kremlin a declarat că aproximativ 2.000 de soldaţi ai forţelor ucrainene "nu înţeleg că sunt încercuiţi" şi că Kievul a pierdut controlul asupra trupelor sale trimise pe teritoriul rus. Potrivit lui Putin armata rusă a trecut la lichidarea soldaţilor ucraineni aflaţi în regiunea Kursk.
Comandantul-şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a dezminţit că forţele sale ar fi încercuite în Kursk. "Declaraţia făcută publică de şeful ţării agresoare la summitul BRICS cu privire la încercuirea trupelor ucrainene în regiunea Kursk nu corespunde realităţii. Aceasta este o dezinformare totală care nu reflectă situaţia reală" de pe teren, susţine Sîrski într-o postare pe Telegram, citată de Unian. Potrivit The Telegraph, Rusia a recucerit jumătate din teritoriul ocupat de ucraineni în Kursk.
Ucraina a început în august o ofensivă în regiunea rusă Kursk, unde controlează o porţiune din teritoriu, în ideea de a-şi consolida poziţiile la eventualele negocieri cu Moscova şi pentru a face eventual "un schimb de teritorii". Dar Putin a respins un astfel de scenariu. Potrivit lui Emil Kastehelmi, un analist militar finlandez, ucrainenii controlează mai puţin de 700 de km pătraţi în Kursk, adică jumătate din cei 1300 de km pătraţi anunţaţi de armata ucraineană la sfârşitul lunii august.
Putin: Rezultatul conflictului din Ucraina trebuie să fie în favoarea Rusiei
- Putin, enervat de un jurnalist BBC care l-a confruntat public: Unde este dreptatea, siguranţa şi stabilitatea după...
- Zelenski refuză să-l primească pe Guterres după întâlnirea cu Putin. Ucrainenii susţin că a umilit dreptul...
- Putin a spus că a primit o "ofertă secretă" din Ucraina
- Rusia va arunca în luptă soldaţii nord-coreeni peste două zile, Kievul cere ajutor. Putin: "Este treaba noastră...
Vladimir Putin susţine că orice rezultat al conflictului din Ucraina "trebuie să fie în favoarea Rusiei", într-un interviu care urmează să fie difuzat vineri la televiziunea de stat rusă şi din care au fost prezentate în avanpremieră fragmente pe contul de Telegram al acestei instituţii media, potrivit EFE.
"Oricare ar fi rezultatul, acesta trebuie să fie în favoarea Rusiei, o spun deschis, fără nicio ruşine. Şi acesta trebuie să se bazeze pe realităţile de pe câmpul de luptă", a afirmat Putin în interviul acordat Olgăi Skabeeva, prezentatoarea emisiunii "60 de minute" de la televiziunea de stat Rossia-1.
Putin: Nu cedăm teritorii, nu facem compromisuri
În acelaşi timp, el a spus că Rusia este dispusă să caute compromisuri. "Suntem pregătiţi pentru compromisuri rezonabile", a declarat preşedintele rus, adăugând că nu doreşte "să intre în detalii, deoarece nu există negocieri substanţiale". Partea adversă refuză să o facă, în opinia sa. Prin urmare, a explicat el, este "prematur" să menţionăm ce acorduri ar putea fi încheiate cu Ucraina, fără să detalieze ce ar presupune respectivele "compromisuri rezonabile" din partea Moscovei.
În orice caz, Putin a fost categoric când a declarat că Rusia nu va face niciun fel de concesii teritoriale. "Fără niciun fel de îndoială, nu vom face concesii în această privinţă, nu vor exista compromisuri", a subliniat Vladimir Putin, făcând aluzie la comentariile privind o posibilă îngheţare a conflictului pe actuala linie a frontului. "Nu vor exista schimburi" teritoriale, a mai spus preşedintele rus, subliniind că "rezultatul trebuie să fie în favoarea Rusiei şi trebuie să se bazeze pe realităţile de pe teren", conform Interfax.
Putin a avansat în iulie condiţiile Rusiei pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor cu Ucraina, cerând între altele retragerea forţelor armate ucrainene de pe teritoriul regiunilor ucrainene Lugansk şi Doneţk, din est, şi Herson şi Zaporojie, din sud. Moscova a anexat aceste regiuni din Ucraina în septembrie 2022, dar nici în acest moment nu le controlează în totalitate.
Kievul a calificat "invitaţia" lui Putin la negocieri drept o "capitulare" şi a respins-o din start, având de partea sa susţinerea Occidentului, care vede în agresiunea Kremlinului în Ucraina o încercare de a răsturna actuala ordine mondială şi a impune principiul forţei pe plan internaţional. O altă condiţie avansată de Putin pentru a începe discuţiile cu Kievul este ca Ucraina să renunţe la aspiraţiile sale de a adera vreodată la NATO.