Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zelenski refuză să-l primească pe Guterres după întâlnirea cu Putin. Ucrainenii susţin că a umilit dreptul internaţional

Volodimir Zelenski refuză să-l primească pe Guterres la Kiev, după vizita acestuia în Rusia. Prin deplasarea sa la Kazan, Antonio Guterres a făcut o "alegere proastă" care "nu face decât să afecteze reputaţia ONU", a criticat Kievul.

de Redactia Observator

la 25.10.2024 , 15:23

Zelenski refuză să-l primească pe Guterres după întâlnirea cu Putin. Ucrainenii susţin că a umilit dreptul internaţional Zelenski refuză să-l primească pe Guterres după întâlnirea cu Putin. Ucrainenii susţin că a umilit dreptul internaţional - Profimedia

Război în Ucraina. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a refuzat să-l primească la Kiev pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, motivul fiind vizita efectuată de acesta din urmă în Rusia pentru participarea la summitul BRICS care a avut loc în oraşul Kazan, a declarat vineri agenţiei France Presse un responsabil al preşedinţiei ucrainene.

"După Kazan, el (Guterres) dorea să vină în Ucraina, dar preşedintele nu i-a confirmat vizita", din cauza "umilirii" aplicate dreptului internaţional prin vizita în Rusia, a spus oficialul de la Kiev, care a cerut să nu i se dea numele.

Ucraina a reacţionat deja cu indignare faţă de participarea secretarului general al ONU la summitul BRICS găzduit de Rusia, deşi acolo Antonio Guterres a pledat pentru pace în Ucraina, inclusiv la întrevederea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin. Guterres i-a reafirmat lui Putin "poziţia sa conform căreia invazia rusă în Ucraina" constituie o încălcare a dreptului internaţional şi a îndemnat în faţa liderilor participanţi la summitul BRICS la "o pace justă" în Ucraina, a precizat biroul de presă al secretarului general al ONU.

Articolul continuă după reclamă

În luna iunie, Guterres a declinat invitaţia Ucrainei de a participa la "summitul pentru pace" desfăşurat atunci în Elveţia, o conferinţă la care Rusia nu a fost invitată şi care a fost organizată de Kiev pentru a obţine sprijin internaţional faţă de condiţiile în care Ucraina ar accepta încheierea unei păci cu Rusia.

Pe acelaşi subiect

Ce a discutat Guterres cu Putin

"Invadarea Ucrainei de către Rusia" este o "încălcare" a dreptului internaţional, a insistat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cursul unei întâlniri joi cu preşedintele Vladimir Putin. Antonio Guterres "a repetat poziţia sa conform căreia invadarea Ucrainei de către Rusia este o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional", potrivit unui comunicat al biroul purtătorului de cuvânt al secretarului general difuzat la New York, reiterând, de asemenea, sprijinul său pentru o "pace justă" în conformitate cu carta şi dreptul internaţional.

Pe de altă parte, şeful ONU i-a subliniat preşedintelui rus ataşamentul său faţă de "libertatea navigaţiei în Marea Neagră", capitală pentru Ucraina şi securitatea alimentară şi energetică mondială. "El sprijină pe deplin continuarea negocierilor în acest sens", a adăugat comunicatul, salutând în special eforturile Turciei în această problemă.

Marea Neagră este o rută comercială crucială pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale din lume, dar a devenit un câmp de luptă de când a început invazia Rusiei în februarie 2022.

După retragerea Rusiei, în iulie 2023, din acordul privind cerealele negociat sub egida Turciei şi ONU în vara anului 2022, Ucraina a înfiinţat un coridor în Marea Neagră pentru a-şi exporta produsele agricole, în special cereale, în ciuda ameninţărilor Moscovei cu tiruri asupra navelor navigând în zonă.

Antonio Guterres şi Vladimir Putin, care nu s-au întâlnit din aprilie 2022, au discutat şi despre situaţia din Orientul Mijlociu, în special "necesitatea absolută a unei încetări a focului în Fâşia Gaza şi Liban, precum şi nevoia de a se evita o nouă escaladare regională", a precizat comunicatul. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Resimţiţi efectele trecerii la ora de iarna?
Observator » Ştiri externe » Zelenski refuză să-l primească pe Guterres după întâlnirea cu Putin. Ucrainenii susţin că a umilit dreptul internaţional