"Adio, Rusia! Adio, Lenin!" Momentul în care Lituania, Estonia și Letonia s-au decuplat de la rețeaua electrică rusească
Lituania, Estonia și Letonia s-au decuplat oficial și complet pe 9 februarie de la rețeaua energetică rusească și s-au racordat la sistemul energetic european. Cele trei țări baltice, care au împreună peste 1.600 de kilometri de graniță cu Rusia și Belarus, au informat Moscova și Minsk despre planul de deconectare încă din 2024, pentru a preveni orice reacție ostilă. Totuși, această tranziție istorică a fost pregătită încă din 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. În ultimii ani, au fost demontate 16 linii electrice care legau statele baltice de Rusia și Belarus.
De Redactia Observator la 10.02.2025, 12:47- Percheziţii cu mascaţii la șeful de campanie al lui Călin Georgescu în dosarul finanţării electorale. DETALII la Observator 19:00
- Iohannis rămâne cu indemnizaţie, casă de protocol şi protecţia SPP, după demisie. Dacă era suspendat, pierdea drepturile
După deconectarea de la rețeaua din era sovietică, liderii celor trei țări, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au sărbătorit succesul acestui proiect strategic. În total 1,6 miliarde de euro, provenind în mare parte din fonduri europene, au fost investite în această inițiativă.
"Adio, Rusia! Adio, Lenin!", a transmis preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, la telefon, într-un clip publicat duminică pe X în momentul decuplării. Nu este clar cu cine vorbea la telefon, dar a făcut aluzie la filmul "Adio, Lenin!" (Good Bye, Lenin!) din 2003, regizat de Wolfgang Becker, despre căderea Zidului Berlinului și reunificarea Germaniei.
Zi istorică la Vilnius: Țările Baltice s-au decuplat complet de la rețeaua energetică rusă
- Estonia, Letonia și Lituania spun adio reţelei electrice ruseşti. Şi-au sincronizat sistemele cu rețeaua UE
- Ţările baltice au început decuplarea de la reţeaua electrică rusească: "Începutul unei noi ere a...
- Două cabluri au fost secționate, în mod misterios, în Marea Baltică. Țările europene suspectează Rusia de...
- Simularea unui atac al Rusiei asupra ţărilor baltice. NATO ar avea nevoie de 10 zile pentru activarea Articolului 5
- Avarierea cablului submarin între Letonia şi Suedia a fost provocată accidental de o navă bulgară, nu e sabotaj...
Racordarea Lituaniei, Estoniei și Letoniei la rețeaua electrică europeană, după decuplarea lor de la sistemul rusesc, eliberează Uniunea Europeană de amenințări și șantaj, a declarat duminică, la Vilnius, Ursula von der Leyen.
"Astăzi conectăm statele baltice la rețeaua electrică a Europei continentale. Tăiem ultimele legături cu Rusia. Suntem, în fine, eliberați de amenințări și de șantaj. Este o zi istorică!", a transmis ea pe platforma X.
La rândul său, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a confirmat reușita sincronizării: "Acum câteva momente am primit o veste importantă. Sincronizarea sistemului electric al statelor baltice cu cel al Europei continentale a fost încheiată cu succes."
Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la Vilnius, unde au fost prezenți liderii celor trei țări baltice, președinta Comisiei Europene și președintele Poloniei.
Foste republici sovietice, în prezent membre UE și NATO, Lituania, Estonia și Letonia au lucrat la această tranziție încă din 2022, după invazia Rusiei în Ucraina.
Susținătoare fervente ale Ucrainei, cele trei state au căutat să evite orice formă de șantaj energetic din partea Moscovei.
"Acesta este un moment istoric care marchează sfârșitul unei lungi călătorii. Am ajuns la o independență energetică totală. Perioada de presiune și șantaj politice s-a terminat, în fine", a adăugat Nauseda.
Țările baltice s-au integrat în rețeaua electrică europeană prin intermediul Poloniei, un proiect care a necesitat investiții de 1,6 miliarde de euro, provenind în mare parte din fonduri europene.
Cu toate acestea, președintele Lituaniei a lansat un apel la acțiuni mai ferme din partea UE pentru securizarea infrastructurilor critice din regiune.
"Este vremea să ne securizăm activele. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a transformat radical percepția amenințărilor care apasă asupra infrastructurilor critice în Europa", a afirmat Nauseda.
El a subliniat riscurile recente din regiunea baltică, făcând referire la incidentul cu mai multe cabluri submarine de telecomunicații și energie secționate în Marea Baltică în ultimele luni.
Unii experți și politicieni acuză Rusia că desfășoară un "război hibrid" împotriva Occidentului, vizând infrastructura energetică, însă Moscova respinge acuzațiile.