Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Trupe europene în Ucraina sau strategia "Porcupine"? Patru scenarii pentru a opri o nouă invazie rusă

Planul de a desfășura forțe europene în Ucraina pentru a asigura implementarea unui potențial acord de pace va fi una dintre temele centrale ale Conferinței de Securitate de la Munchen. Totuși, modul în care acest lucru ar putea fi realizat rămâne neclar şi cu multe semne de întrebare, scrie The New York Times. Experții militari spun că descurajarea unei noi invazii a ruşilor în Ucraina ar necesita 150.000 de soldați, sprijin american pentru apărare aeriană, informații și rachete.

de Georgiana Dulgheru

la 11.02.2025 , 17:16

Trupe europene în Ucraina sau strategia "Porcupine"? Patru scenarii pentru a opri o nouă invazie rusă Soldații ucraineni se antrenează în Donețk, Ucraina, pe 16 ianuarie 2025 - Profimedia

Președintele Donald Trump a promis că va pune capăt războiului din Ucraina, însă modul în care ar putea face acest lucru rămâne în continuare neclar, mai ales în condițiile în care Vladimir Putin crede că este în avantaj, relatează The New York Times (NYT).

Cu toate acestea, Trump a deschis posibilitatea unor negocieri pentru un armistițiu.  Dacă s-ar ajunge la un acord, Trump ar putea cere Europei să implementeze și să garanteze pacea în Ucraina, pentru a reduce implicarea americană. Însă principala întrebare rămâne: cum poate fi protejată Ucraina de o nouă agresiune rusă în viitor?

Subiect fierbinte la Conferința de Securitate de la München

Articolul continuă după reclamă

Problema trimiterii unor trupe europene în Ucraina pentru a menține pacea va fi una dintre temele centrale la Conferința de Securitate de la München. Vicepreședintele JD Vance și secretarul de stat Marco Rubio vor participa la discuții.

Pe acelaşi subiect

Franța, Marea Britanie și statele baltice au sugerat că ar putea contribui cu militari, dar Germania consideră ideea prematură. Fără un sprijin clar din partea SUA, inclusiv apărare aeriană, informații strategice și capacități de apărare, trupele europene ar fi expuse riscului unor atacuri rusești.

Președintele Volodimir Zelenski insistă asupra unor garanții de securitate reale, nu doar asigurări diplomatice. În lipsa aderării Ucrainei la NATO, Zelenski a menționat că ar fi necesari 200.000 de soldați străini, dar experții consideră această cifră nerealistă.

Un oficial european de rang înalt a declarat că Europa nici măcar nu dispune de 200.000 de soldați pentru a-i trimite în Ucraina și că o astfel de desfășurare ar necesita sprijinul SUA. Fără acesta, forțele europene ar fi vulnerabile la presiuni militare și politice din partea Rusiei.

Ce forță ar fi necesară pentru descurajarea Rusiei

Experții militari estimează că și 40.000 de soldați ar fi dificil de mobilizat și insuficienți pentru a constitui un real factor de descurajare. Profesorul Lawrence Freedman, expert în studii de război la King’s College London, susține că o forță de descurajare reală ar avea nevoie de cel puțin 100.000 - 150.000 de soldați, cu rotații de trupe regulate și sprijin aerian.

Fără o astfel de forță, politica de securitate s-ar baza pe ceea ce Claudia Major, expertă în apărare, numește "bluff and pray", (n.r. a blufa și a spera), adică a face un pariu riscant bazându-se pe noroc sau pe faptul că adversarul nu va acționa agresiv.

"Trimitea unor efective prea mici de militari sau desfășurarea de forțe fără întărire ar echivala cu o cacealma care ar putea determina Rusia să testeze limitele a ceea ce este acceptabil şi este puțin probabil ca statele NATO să poată contracara acest lucru", au evaluat Claudia Major, expert în apărare la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, și locotenent-colonelul german Aldo Kleemann.

Poziția Poloniei

Polonia, stat direct interesat de securitatea Ucrainei, a evitat să se implice în astfel de planuri.

"Polonia știe că are nevoie de sprijinul SUA pentru orice propunere și vrea să vadă ce planuri are Trump", a declarat Alexandra de Hoop Scheffer de la German Marshall Fund.

Obiecțiile Rusiei

Putin nu și-a schimbat obiectivele: Subjugarea Ucrainei, stoparea extinderii NATO, crearea unei zone tampon între Rusia și Occident

Moscova nu ar accepta desfășurarea de trupe NATO în Ucraina, nici măcar pentru antrenarea armatei ucrainene. Ministerul rus de Externe a declarat deja că prezența trupelor NATO în Ucraina este "categoric inacceptabilă".

Trei scenarii pentru forțele de menținere a păcii

Profesorul Freedman descrie trei posibile variante, fiecare cu probleme:

1. Forțe de menținere a păcii - trupele ar avea rol de supraveghere a unui armistițiu, dar ar fi slab înarmate și insuficiente pentru o linie de front de 1.300 km.

2. Forțe "tripwire" - concept utilizat de NATO, în care un număr mic de soldați ar funcționa ca factor de descurajare, dar fără garanții ferme că vor fi sprijiniți în caz de atac.

3. Forță de descurajare - ar necesita 150.000 de soldați bine echipați, apărare aeriană avansată și sprijin american masiv.

Modelul "Porcupine" - alternativa realistă

În locul desfășurării unui contingent NATO în Ucraina, modelul "Porcupine" (n.r. porc spinos) ar putea fi cea mai bună soluție pe termen scurt. Acesta presupune: furnizarea de armament modern în Ucraina, antrenarea intensivă a soldaților ucraineni şi sprijin financiar și logistic pe termen lung

Totuși, înainte de orice încetare a focului, Ucraina trebuie să oprească avansul rusesc din est, iar Putin trebuie să fie forțat să negocieze prin pierderi pe câmpul de luptă și presiune economică. Pentru Trump, aceasta va fi una dintre cele mai mari provocări dacă vrea să își îndeplinească promisiunea de a pune capăt războiului, conchide NYT. 

Georgiana Dulgheru Like
Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Cât de des îţi cureţi telefonul?
Observator » Ştiri externe » Trupe europene în Ucraina sau strategia "Porcupine"? Patru scenarii pentru a opri o nouă invazie rusă