Antena LIVE

Curs valutar

Administrația Trump presează România să-i permită lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din mai - Bloomberg

Autoritățile române se confruntă cu o presiune intensă din partea administrației președintelui Donald Trump pentru a-i permite candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu să poată candida la alegerile prezidenţiale care vor fi reluate în luna mai 2025, scrie Bloomberg.

De la 19.02.2025, 13:41
WhatsApp
Administrația Trump presează România să-i permită lui Călin Georgescu să candideze la alegerile prezidențiale din mai - Bloomberg Profimedia Images

În cadrul unor întâlniri private desfășurate în ultimele zile, oficialii americani au insistat aproape exclusiv asupra alegerilor din România, avertizând autoritățile de la București să nu împiedice campania lui Călin Georgescu. Acesta, un susținător declarat al lui Trump, a criticat NATO și l-a elogiat pe Vladimir Putin, potrivit unor surse familiare cu discuțiile, care au preferat să rămână anonime, scrie publicaţia americană

Vicepreședintele JD Vance a condamnat public decizia României de a anula scrutinul prezidenţial din 2024, în cadrul unui discurs la Conferința de Securitate de la München, acuzând elitele europene că încearcă să suprime ascensiunea grupărilor populiste. Decizia de anulare a scrutinului a fost luată după ce oficialii din domeniul securității au stabilit că ingerințele rusești au influențat rezultatul primului tur, desfășurat pe 24 noiembrie, unde candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu a obținut o victorie surpriză. 

Reacții internaționale și îngrijorări interne  

Declarațiile lui Vance au luat prin surprindere oficialii români, care se declară nedumeriți de insistența administrației Trump asupra subiectului. Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, s-a întâlnit la München cu emisarul lui Trump, Keith Kellogg, și cu Richard Grenell, în încercarea de a clarifica poziția României. De asemenea, ministrul Economiei, Bogdan Ivan, a discutat cu Vance la un summit despre inteligența artificială organizat la Paris.  

Guvernul român încearcă să mențină un canal de comunicare stabil cu administrația de la Washington pentru a asigura că viitoarele alegeri, reprogramate pentru luna mai, sunt percepute ca fiind libere și corecte. În ciuda acestor eforturi, Casa Albă a redirecționat orice solicitare de comentarii către Departamentul de Stat, care a refuzat să facă declarații oficiale.  

Inițial cotat cu un scor modest în sondaje, Georgescu a câștigat rapid sprijin datorită unei campanii agresive pe rețelele sociale, în special pe TikTok. Victoria sa din primul tur a fost anulată printr-o decizie a CCR, care a stabilit că aceasta a fost influențată de ingerinţe externe. În prezent, candidatul rămâne favorit pentru alegerile din mai și denunță anularea scrutinului drept o „lovitură de stat” orchestrat de Bruxelles.  

În contextul creșterii tensiunilor, sondajele arată că o parte semnificativă a populației privește cu scepticism decizia instanței. Totodată, există speculații că Georgescu ar putea fi exclus din cursa electorală, ceea ce alimentează și mai mult nemulțumirea alegătorilor de extremă dreapta.  

SUA, acuzate de ingerinţe politice în Europa

Vicepreședintele Vance a pus sub semnul întrebării stabilitatea democratică a României, afirmând la München că „dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva mii de dolari cheltuiți pe reclame dintr-o țară străină, atunci nu era prea solidă de la bun început.” Declarația sa a fost urmată de o reacție dură din partea cancelarului german Olaf Scholz, care a acuzat SUA de ingerință politică în Europa.  

Între timp, miliardarul Elon Musk, un aliat al lui Trump, a intervenit în dezbatere, distribuind pe platforma sa X o postare în care Georgescu promite să interzică organizațiile afiliate lui George Soros dacă va deveni președinte. „România merită propria sa suveranitate”, a comentat Musk, atrăgând critici din partea oficialilor europeni.  

Campania lui Georgescu este acum subiectul mai multor anchete privind finanțarea electorală, iar validitatea candidaturii sale va fi decisă de biroul electoral și de instanțele competente. Cu toate acestea, sistemul judiciar din România este adesea perceput ca fiind politizat, ceea ce alimentează neîncrederea alegătorilor.  

Georgescu continuă să își construiască imaginea de lider anti-sistem, promovând teorii ale conspirației și atrăgând susținerea mișcărilor populiste din Europa. Într-un interviu recent cu Alex Jones, el a susținut că anularea alegerilor a fost „ordonată din străinătate și pusă în aplicare de sistemul globalist.”  

Reacţia MAE

În urma articolului scris de publicaţia americană Bloomberg, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că "în interacțiunile bilaterale cu oficiali ai Administrației SUA nu au existat niciun fel de discuții sau intervenții în raport cu un candidat sau procesul electoral din România". 

"Am auzit mesajele publice ale unor reprezentanți ai Administrației SUA la Conferința de Securitate de la München și în postări din social media. Dincolo de aceste exprimări generale, în interacțiunile bilaterale cu oficiali ai Administrației SUA nu au existat niciun fel de discuții sau intervenții în raport cu un candidat sau procesul electoral din România.

România și Europa rămân angajate ferm față de democrație și libertatea de exprimare. O UE coerentă, o NATO mai puternică și un parteneriat transatlantic cât mai solid posibil sunt în interes comun.

România susține nevoia de a ne consolida propriile forțe, de a ne asuma mai multă responsabilitate ca europeni dar și ca parteneri strategici ai SUA. Acest lucru include reziliența instituțiilor democratice, libertăților fundamentale și integritatea alegerilor și a spațiului informațional", a transmis MAE.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri prezidentiale calin georgescu donald trump sua
Întrebarea zilei
Cât vorbiţi la telefon pe zi?

Mai puţin de o oră

1-3 ore

Peste 3 ore

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Comuna din România unde te simți ca-n Dubai. Autoritățile au făcut o...
Fanatik.ro
Publicat 21.02.2025
Alertă Severe Weather! Orașele din România unde vor fi -26 grade Celsius...
Gandul
Publicat 21.02.2025
Alegeri Germania. Gafa imensă a nemților, la indigo după cea din România....
Adevărul
Publicat 21.02.2025
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, rezumat episoade 19, 20 și 21, 20 februarie...
A1
Publicat 21.02.2025
Horoscopul zilei de 22 februarie 2025. Racii sunt norocoși. Află ce se...
CaTine
Publicat 21.02.2025
O cunoscută influenceriță din România a născut la 8 luni! Tânăra a adus pe...
spynews.ro
Publicat 21.02.2025
Fostul tenismen ucrainean din Top 20 a dezvăluit ce i-a scris un coleg rus la...
GSP
Publicat 20.02.2025
Regina faimoasă care a ieșit distrusă dintr-un triunghi amoros de coşmar! A...
Click.ro
Publicat 21.02.2025
NASA a recalculat riscul unui impact cu asteroidul 2024 YR4. E considerat cel mai...
Useit
Publicat 21.02.2025
Cui i-a trimis Andrei Perneș ultimul mesaj înainte să moară. Ce a scris fostul...
Redacţia.ro
Publicat 21.02.2025
Ce se va întâmpla când Papa Francisc va muri. Cine anunță decesul, după ce...
libertatea.ro
Publicat 21.02.2025
BLACKPINK va organiza un turneu mondial uriaș în 2025, după o perioadă de...
ZU
Publicat 21.02.2025
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Hello taste
Publicat 20.02.2025
Expunerea la murdărie: de ce e important să îți lași copilul să se joace liber
Deparinti
Publicat 21.02.2025
Actorii turci la Festivalul Internațional de film de la Berlin. Ce vedete au...
Happy
Publicat 21.02.2025
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou...
BZI
Publicat 20.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Vitamina B6 este esențială, dar poate fi toxică în exces. Ce trebuie să știi...
Medicool
Publicat 21.02.2025