Alegeri în Rusia 2024. După un scrutin fără emoţii, "ţarul" Putin pregăteşte succesorul. Analist: Trebuie să lase o moştenire, problema e cui
A doua zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia stă tot sub semnul protestelor. Au fost arestaţi mai mulţi ruşi care au incendiat buletinele de vot sau au turnat vopsea în urne. Sistemul electronic de vot a cedat după un atac masiv al hackerilor. Piraţii cibernetici ucraineni susţin că sunt în spatele operaţiunii. Şi armata Kievului a bombardat regiunea Belgorod, aproape de graniţă.
De Redactia Observator la 16.03.2024, 19:48
O profesoară universitară din oraşul Ekaterinburg a fost arestată după ce a turnat vopsea albastră în urna de vot. La peste 1.700 de kilometri distanţă, în Volgograd, o altă femeie a fost încătuşată după ce a dat foc buletinului şi a provocat un incendiu în secţia de votare. Sunt doar două dintre cele 30 de persoane care riscă ani grei de închisoare pentru curajul de a protesta la alegeri.
Ella Pamfilova, şefa Comisiei Electorale Centrale: Ticăloşii folosesc alți ticăloși cu bani străini. Vor să anuleze buletinele de vot. Sunt mijloace folosite de trădătorii care au fugit din ţară.
Alte imagini care circulă pe reţelele de socializare îl suprind pe un individ necunoscut în timp ce urinează pe mormântul părinţilor lui Putin. Deşi nu se ştie dacă este autentic, videoclipul s-a răspândit rapid în câteva ore. În afara ţării, la Praga, ruşii au blocat secţia de votare la prânz, aşa cum a cerut fundaţia lui Alexei Navalnîi.
Vladimir Putin a votat online
- Serviciile secrete ucrainene susțin că au spart sistemul informatic de vot din Rusia
- Sistemul electronic de vot s-a defectat în prima zi a alegerilor din Rusia, la scurt timp după ce Vladimir Putin a...
- Vladimir Putin a votat din prima zi a alegerilor. Preşedintele Rusiei nu a mers într-o secţie de votare, a folosit...
500.000 de persoane au ales varianta online, la fel ca Vladimir Putin. Preşedintele rus a făcut cu mâna la cameră după ce şi-a dat singur votul. Sistemul electronic a căzut însă după un atac cibernetic al Ucrainei. Forţele Kievului nu s-au mulţumit cu atât şi au lansat noi atacuri la graniţă.
Cel puţin doi oameni au murit în urma bombardamentelor. Şcolile şi centrele comerciale au fost închise pentru următoarele zile, până trece pericolul. În altă regiune, Samara, ucrainenii au atacat două rafinării. Din acest motiv, preţul combustibilului a urcat în toată ţara.
Sunt însă şi regiuni liniştite. La 400 de secţii din Orientul Îndepărtat, prezenţa la urne a fost de sută la sută după prima zi. Putin va câştiga clar alegerile, iar analiştii cred că liderul de la Kremlin, care are acum 71 de ani, îşi va pregăti succesorul pentru scrutinul de peste şase ani.
Cristian Pîrvulescu, analist politic: Vladimir Putin va trebui să îşi pregătească succesiunea. Eu cred că a grăbit războiul acesta şi pentru că înţelege că trebuie să lase o moştenire, dar problema e cui şi ce. Pentru că Vladimir Putin este regimul, nu există un stat Rusia. Nu există un alt lider care să preia conducerea.
Duminică este a treia şi ultima zi de vot. Proteste majore sunt aşteptate la secţiile de votare din toată ţara la ora prânzului.