Antena Meniu Search
x

Alegeri în Rusia 2024. Putin, felicitat ironic pentru "victoria zdrobitoare". Singurul pericol pentru liderul de la Kremlin

Vladimir Putin a cerut ruşilor să-l voteze din patriotism. A făcut-o chiar înainte de startul scrutinului care va dura tot weekendul, cât să aibă timp toată lumea să ajungă la urne. După alegeri, Putin ar urma să promoveze o nouă clasă politică. Este vorba de "prinţii roşii" - copiii actualilor oficiali şi oligarhi ai Rusiei. 

de Redactia Observator

la 15.03.2024, 14:23

Vezi și

Votul care a început deja în Rusia se încheie duminică, timp suficient pentru ca ruşii care "dau dovadă de patriotism" să ajungă la urne.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: Este necesar să ne reafirmăm unitatea și hotărârea de a merge înainte împreună. Fiecare dintre voturile voastre este valoros și semnificativ. Prin urmare, vă îndemn să vă exercitați dreptul de vot în următoarele trei zile.

La secţiile de vot au venit, de la primele ore, oficialii asociaţi războiului din Ucraina - ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi Vitali Gherasimov, şeful statului major. Pe buletinul de vot, Putin va avea, teoretic, trei contracandidaţi. Niciunul nu l-a provocat în niciun fel în campanie. Analiştii cred că singura necunoscută este procentul cu care va câştiga noul mandat.

Potrivit unei analize Sky News despre la ce să ne aşteptăm de la aceste alegeri din Rusia ţinând cont că  victoria lui Vladimir Putin nu este pusă la îndoială, scrutinul poate fi comparat cu un referendum. Este singura modalitate prin care ruşii își pot manifesta nemulțumirea față de Putin şi față de războiul din Ucraina.

Pe acelaşi subiect

Jens Stoltenberg, şeful NATO: Alegerile libere şi corecte sunt baza oricărei democraţii. Alegerile din Rusia nu vor fi libere şi corecte. Ştim deja, politicienii din opoziţie sunt în închisoare, unii au fost ucişi şi mulţi sunt în exil.

Cine sunt "prinţii roşii"

Putin este la al patrulea mandat şi va mai rămâne la Kremlin încă şase ani. Pentru viitorul apropiat are pregătită o remaniere guvernamentală. Mulţi dintre noii politicieni sunt copiii unor actuali oficiali, numiţi în presă "Prinţii roşii".

De votat, se votează şi în cele patru teritorii anexate din Ucraina. Pe conturile de socializare au apărut deja fotografii cu locuitorii "însoţiţi" la urne de militari înarmaţi. Kievul a caracterizat scrutinul drept ilegal şi nul.

Şase secţii au fost deschise şi în Transnistria, lucru care a înfuriat Republica Moldova. Ambasadorul rus, convocat de autorităţile de la Chişinău, a explicat însă că 250.000 de ruşi vor să voteze. La graniţă, miliţiile anti-Putin au lansat pentru a treia zi la rând incursiuni în regiunile Belgorod şi Kursk. În zonă, votul a fost suspendat, temporar, din cauza insurgenţilor, iar autorităţile au adus în secţii truse de prim ajutor.

Putin, "felicitat" în mod ironic pentru "victoria zdrobitoare"

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a ''felicitat'' în mod ironic vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru realegerea lui, chiar dacă scrutinul prezidenţial abia a început în Rusia, informează AFP.

"Vreau să-l felicit pe Vladimir Putin pentru victoria sa zdrobitoare în alegerile care încep astăzi", a scris Charles Michel pe reţeaua socială X. "Fără opoziţie. Fără libertate. Fără alegere", a adăugat el.

Nu există nicio îndoială că Vladimir Putin, la putere în Rusia de 24 de ani, va ieşi victorios, ceea ce îi va permite să se menţină la putere până în 2030, remarcă AFP.

Represiunea împotriva vocilor critice la adresa Kremlinului s-a accelerat puternic după declanşarea ofensivei ruse asupra Ucrainei în februarie 2022. Autorităţile ruse au condamnat la închisoare majoritatea opozanţilor şi alte câteva mii de ruşi, şi i-au forţat pe numeroşi alţii să ia calea exilului.

Opoziţia le cere ruşilor să îi îndeplinească ultima dorinţă lui Navalnîi

Opoziţia din Rusia încearcă să organizeze un protest simbolic împotriva preşedintelui Vladimir Putin, cerându-le alegătorilor să se prezinte la secţiile de votare exact la amiază, să stea la coadă pentru a ridica buletinul de vot şi să voteze în aşa fel încât să îngreuneze activitatea autorităţilor, transmite Reuters.

Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi, mort luna trecută într-o colonie penală din Siberia şi înmormântat la Moscova, dau ca exemple de gesturi de protest în cadrul acţiunii "Amiaza împotriva lui Putin" anularea votului prin scrierea numelui disidentului pe buletin sau chiar prin opţiunea pentru un alt candidat, deşi opoziţia consideră că toţi cei trei înscrişi sunt marionete ale Kremlinului.

Oricum, s-ar reduce astfel numărul de voturi pentru preşedintele aflat la putere - ca şef al statului sau ca prim-ministru - din 1999. Înainte de a muri, Navalnîi a sprijinit ideea unui astfel de protest printr-un mesaj difuzat în mediile sociale cu ajutorul avocaţilor. Ziarul independent Novaia Gazeta consideră că "Amiaza împotriva lui Putin" este "testamentul politic" al celui mai cunoscut opozant din Rusia.

Reuters apreciază însă că nici cei mai înverşunaţi critici ai puterii de la Moscova nu cred că protestul va împiedica victoria preşedintelui în alegerile care au loc în Rusia de vineri până duminică, însă cei care au lansat apelul doresc să ridice moralul ruşilor, arătându-le celor care sunt contra lui Putin că nu sunt singuri şi demonstrând întregii lumi că acesta nu este susţinut de toţi concetăţenii săi.

"El (Putin) va arăta spre cele 80 sau 90 de procente ale sale, dar se va putea explica în cuvinte foarte simple oricui din lume - uitaţi-vă la fotografii, uitaţi-vă câţi oameni s-au adunat la amiază, în ciuda tuturor ameninţărilor şi a represiunii, pentru a arăta că sunt împotriva lui Putin. Deci este o acţiune foarte importantă", le-a explicat luna aceasta susţinătorilor săi Ivan Jdanov, unul din aliaţii lui Navalnîi.

Miliardarul Mihail Hodorkovski, critic din exil al lui Putin, a declarat zilele trecute că mesajul de protest va fi cel puţin remarcat de zecile de mii de oficiali din sistemul electoral care participă la numărarea voturilor, potrivit Agerpres.

Autorităţile, care consideră că protestatarii din mişcarea lui Navalnîi sunt extremişti susţinuţi de SUA pentru a destabiliza Rusia şi a perturba alegerile, au arătat clar că consideră ilegală acţiunea opoziţiei. Potrivit Reuters, participarea la protest nu este lipsită de riscuri: unii au primit deja scrisori de avertisment, iar site-ul oficial al acţiunii "Amiaza împotriva lui Putin" a fost blocat. Kremlinul a afirmat că apelurile la protest din partea aliaţilor din exil ai lui Navalnîi sunt provocări, iar poliţia va reprima orice comportament ilegal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Alegeri în Rusia 2024. Putin, felicitat ironic pentru "victoria zdrobitoare". Singurul pericol pentru liderul de la Kremlin