Alegeri în Turcia: Ce ar însemna pentru turci o schimbare a regimului de la Ankara. Implicațiile scrutinului din 28 mai
După 20 de ani în care nimeni şi nimic nu i-a stat în cale, Erdogan a ajuns în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Turcia. A câştigat, dar nu are majoritate. Cinci procente îl despart de contra-candidat. Alegerea turcilor se complică, însă. Trebuie să decidă pe 28 mai dacă Preşedintele şi Parlamentul vor fi în aceeaşi tabără sau în opoziţie. Partidul lui Erdogan va avea majoritatea parlamentară.
De Redactia Observator la 15.05.2023, 21:14Recep Tayyip Erdogan este convins că va câştiga turul doi şi va continua domnia de peste 20 de ani în Turcia.
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: Credem cu tărie că vom continua să servim naţiunea pentru următorii cinci ani.
Înaintea votului de ieri, Erdogan sugerase că ar putea fi furat. După închiderea urnelor, partidul lui a cerut să fie renumărate voturile în toate circumscripţiile unde câştigase candidatul opoziţiei. Au fost secţii în care calculele au fost făcute şi de 11 ori.
Joe Biden, președintele SUA: Sună cunoscut, nu-i aşa? Ascultaţi, sper doar să meargă. Cine câştigă, câştigă! Sunt destule probleme în partea aceea a lumii acum, fără să se mai întâmple şi asta.
- Rezultate alegeri Turcia. Este oficial: Erdogan vs Kilicdaroglu, în turul doi. La cine merg voturile lui Sinan Ogan...
- Rezultate alegeri Turcia 2023. Cine poate decide învingătorul pe 28 mai. Erdogan intră cu un avantaj în turul 2
- Turcia, la răscruce de drumuri. O înfrângere pentru Erdogan ar putea schimba radical politica externă. Mai vrea...
Alegeri în Turcia. Sondajele după primul tur de scrutin îl dădeau câştigător pe candidatul opoziţiei
Analiştii politici se aşteptau ca Erdogan să piardă multe voturi în sudul Turciei, zonă devastată de cutremurul din februarie. Simpatizanţii lui nu l-au părăsit, însă, în ciuda faptului că trăiesc încă printre ruine - reconstrucţia nici nu a început în unele locuri. Pentru schimbare au votat mai mult tinerii, marile oraşe şi zonele în care locuiesc kurzi.
Kemal Kilicdaroglu, candidat la preşedinţia Turciei: Rezultatele provizorii arată că Erdogan nu a reușit să obțină votul de încredere pe care îl aștepta din partea electoratului. Dorinţa de schimbare este de peste 50% și asta reflectă realitatea, care este că Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a pierdut voturi.
În ciuda faptului că partidul preşedintelui a pierdut aproape 30 de locuri în Parlament, şi-ar putea păstra totuşi majoritatea prin alianţă cu ultranaţionaliştii. Înţelegerea politică i-ar mai putea aduce nişte voturi lui Erdogan, din partea celor care nu vor să aibă preşedintele şi parlamentul în tabere diferite. Diferenţa o va face candidatul de pe al treilea loc, care va anunţa zilele următoare pe cine susţine.
Yilmaz Akinc, jurnalist Al Jazeera: Nu putem estima situaţia, cine va lua cei 5%. Va fi o altă competiţie în următoarele 14 zile. Cu siguranţă, Erdogan a arătat că este unul dintre favoriţi şi are şi partidul câştigător după aceste alegeri.
Alegerile din Turcia sunt extrem de importante şi pe plan internaţional
Dacă Erdogan pierde al doilea tur, Suedia ar putea intra în NATO mult mai repede. Europa aşteaptă în continuare ajutorul Turciei ca să păstreze stabilitatea din zona Mării Negre acordurile pentru trasportul cerealelor ucrainene. Rusia insistă şi ea, însă, că vrea să continue prietenia cu Ankara. Şi pentru România este importante rezultatul alegerilor.
Hari Bucur-Marcu, expert în securitate: Turcia este cheia principală în toată regiunea lărgită a Mării Negre. În al doilea rând, Turcia este importantă pentru Alianţa Nord-Atlantică. România este membră a NATO şi este riverană la Marea Neagră.
Schimbarea regimului de la Ankara ar putea aduce o viaţă mai bună turcilor. Investiţiile străine ar putea fi reluate, iar economia poate începe să îşi revină, în condiţiile în care inflaţia a ajuns la 44%, iar lira se apropie de un minimum istoric. Pe de altă parte, s-ar redeschide o piaţă de 84 de milioane de consumatori în Turcia, pe care occidentul o poate exploata.