Antena Meniu Search
x

Rezultate alegeri Turcia. Este oficial: Erdogan vs Kilicdaroglu, în turul doi. La cine merg voturile lui Sinan Ogan şi cu ce condiţie

Este oficial. Turcia va avea un al doilea tur de scrutin la alegerile prezidenţiale pe 28 mai, după ce nici Recep Tayyip Erdogan, nici Kemal Kilicdaroglu nu au reuşit să strângă 50% din voturi. Conform rezultatelor oficiale raportate după numărarea a 99,87% din buletinele de vot, Recep Erdogan a obţinut 49,5% din voturi, iar candidatul alianţei opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, are 44,89%. Sinan Ogan a primit 5,17% din voturi. 

de Redactia Observator

la 08.08.2023, 17:40

Rezultate alegeri Turcia. Este oficial: Erdogan vs Kilicdaroglu, în turul doi. La cine merg voturile lui Sinan Ogan şi cu ce condiţie
Erdogan vs Kilicdaroglu - Profimedia

Consiliul Suprem Electoral al Turciei a anunţat oficial luni după amiază un al doilea tur pentru cursa prezidențială. Astfel Turcia va avea pentru prima dată în istoria sa un al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, pe 28 mai, între preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său contracandidat Kemal Kilicdaroglu. Erdogan ( cu 49,5% în primul tur) are un avans de 5 procente iar Kemal Kilicdaroglu (cu 44,89%) are de dus o luptă grea pentru a câștiga turul doi, după ce Erdogan a avut rezultate mai bune decât sugerau multe sondaje de opinie.

În scrutinul legislativ, Alianţa Poporului, formată în jurul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, de dreapta), al preşedintelui Recep Erdogan, este pe cale să obţină majoritatea în Parlamentul de la Ankara, cu 321 de locuri din totalul de 600. "Fără niciun dubiu, câştigătorul este ţara noastră", a transmis luni Recep Erdogan referindu-se atât la poziţionarea sa pe primul loc în primul tur al scrutinului prezidenţial, cât şi la alegerile parlamentare.

Candidatul ieşit pe locul 3 îşi condiţionează sprijinul în turul doi: fără concesii pentru kurzi

Sinan Ogan, candidatul naţionalist la preşedinţia Turciei ieşit pe locul al treilea la scrutinul de duminică, a declarat că îl va susţine în turul al doilea pe principalul candidat al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, doar dacă acesta va accepta să nu ofere concesii partidului pro-kurd, relatează Reuters.

Pe acelaşi subiect

Sinan Ogan a obţinut aproape 5,2% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurat duminică în Turcia. Pentru prima dată în istorie, în Turcia va avea locc un al doilea tur al alegerilor, pe 28 mai. "Ne vom consulta cu baza noastră electorală pentru a lua o decizie privind al doilea tur de scrutin. Dar am arătat deja clar că lupta împotriva terorismului şi trimiterea înapoi a refugiaţilor sunt liniile noastre roşii", a subliniat Ogan într-un interviu acordat luni agenţiei Reuters.

Alegătorii kurzi, care formează 15-20% din electorat, au un rol crucial în alegerile din Turcia. Partidul pro-kurd HDP nu face parte din principala alianţă de opoziţie, dar i se opune vehement lui Erdogan după o reprimare a membrilor săi în ultimii ani şi şi-a declarat sprijinul faţă de Kilicdaroglu în cursa prezidenţială.

Kremlin: Cooperarea Rusiei cu Turcia va continua indiferent cine va câştiga

Kremlinul a declarat luni că se aşteaptă să continue şi să se aprofundeze cooperarea Rusiei cu Turcia, indiferent cine va câştiga alegerile prezidenţiale, relatează Reuters. "Avem un mare respect pentru alegerea poporului turc şi o vom respecta, dar, în orice caz, ne aşteptăm să continue, să se aprofundeze şi să se extindă cooperarea noastră", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Turcia, membră NATO, a menţinut legături puternice cu Rusia sub conducerea preşedintelui Erdogan, în ciuda diferenţelor de opinie cu privire la Ucraina şi Siria, dar Ankara se bazează în mare măsură pe importurile de energie de la Moscova.

Kilicdaroglu, contracandidatul lui Erdogan, s-a angajat să menţină legături bune cu Moscova dacă va câştiga. Dar, pe de altă parte, el a acuzat Rusia, chiar înainte de alegeri, că a încercat să interfereze în campanie prin lansarea de "deepfake-uri", acuzaţie negată de Kremlin. Rusia consideră Turcia "o democraţie matură" capabilă să organizeze alegeri transparente şi să asigure că nu există nereguli, a precizat Peskov.

Uniunea Europeană salută prezenţa la vot foarte consistentă în alegerile din Turcia

Preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel, au salutat luni prezenţa la vot "foarte puternică" în alegerile din Turcia, "Participarea foarte puternică în aceste alegeri este cu adevărat o veste bună (...), un semn clar că populaţia turcă este angajată să-şi exercite drepturile sale democratice", a declarat von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă alături de Charles Michel, care a adresat de asemenea "felicitări cetăţenilor turci". Rata provizorie de participare se apropie de 90%.

"Însă alegerile nu s-au încheiat. Trebuie să aşteptăm să vedem rezultatele celui de-al doilea tur, urmărim aceasta foarte îndeaproape", a mai declarat preşedinta Comisiei Europene, amintind că Turcia este un "important partener" al Uniunii Europene.

Uniunea Europeană are relaţii dificile cu Turcia lui Recep Tayyip Erdogan, însă această ţară rămâne un partener inconturnabil al celor 27 de ţări membre, în special în materie de migraţie. Turcia, membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), este oficial candidată a UE, însă negocierile de aderare demarate în 2005 se află într-un punct mort de mai mulţi ani. Kemal Kilicdaroglu şi-a asumat în programul său electoral angajamente în ceea ce priveşte statul de drept şi a afirmat că vizează "o aderare deplină" a Turciei la UE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Rezultate alegeri Turcia. Este oficial: Erdogan vs Kilicdaroglu, în turul doi. La cine merg voturile lui Sinan Ogan şi cu ce condiţie