Alegeri SUA 2024. Posibilii candidaţi la funcţia de preşedinte al celui mai puternic stat
Americanii au intrat în linie dreaptă urmând ca în aproximativ un an, respectiv pe 5 noiembrie 2024, să-şi desemneze un nou preşedinte, în Statele Unite ale Americii urmând a avea loc noi alegeri prezidenţiale.
De Redactia Observator la 24.11.2023, 09:53- Alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii au loc pe 5 noiembrie 2024.
Pentru americani urmează un an, 2024, extrem de important, ei urmând a-şi alege noul preşedinte. Este pentru a 60-a oară în istorie când americanii trebuie să aleagă un preşedinte, iar alegerile de anul viitor ar putea aduce câteva scenarii extrem de interesante.
Există informaţii conform cărora bătălia finală ar urma să se dea tot între Joe Biden şi Donald Trump, în ciuda problemelor pe care ultimul le-a avut cu legea. Ar fi pentru prima dată în aproape 70 de ani când aceiaşi candidaţi ca la alegerile precedente ar da bătălia finală.
Candidatul republican Dwight D. Eisenhower l-a bătut pe candidatul democrat, Adlai Stevenson II, atât la alegerile din 1952, cât şi la alegerile din 1956.
Joe Biden candidează pentru un nou mandat din partea Partidului Democrat
În ciuda vârstei înaintate, 81 de ani, Joe Biden, actualul preşedinte în exerciţiu, şi-a anunţat deja intenţia de a candida pentru un nou mandat de preşedinte al Statelor Unite ale Americii.
Joe Biden ar urma să fie susţinut de Partidul Democrat şi ar putea deveni unul dintre cei mai bătrâni şefi de stat din istorie, dacă obţine noul mandat de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Dean Phillips și Marianne Williamson sunt alţi doi candidaţi care speră să obţină susţinerea Partidului Democrat în tentativa lor de a deveni preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Robert Kennedy ar fi vrut şi el să obţină susţinerea Partidului Democrat dar, în cele din urmă, a anunţat că este mai degrabă posibilă să candideze ca independent la alegerile de anul viitor.
Cine va fi candidatul republican
La nivelul Partidului Republican situaţia este şi mai complicată. În special din cauza problemelor cu legea avute de Donald Trump şi modul în care acestea ar putea afecta, pe termen lung, imaginea partidului.
Donald Trump încă mai speră să fie opţiunea propusă de Partidul Republican pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii. Alte variante ar fi Doug Burgum, Chris Christie, Ron DeSantis, Nikki Haley, Asa Hutchinson şi Vivek Ramaswamy.
Donald Trump candidează, după scandalurile în care a fost implicat
În ciuda problemelor avute cu legea şi a vârstei înaintate, 77 de ani, Donald Trump şi-a anunţat deja intenţia de a candida pentru un nou mandat ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Dacă Trump ar obţine un nou mandat, ar fi pentru prima dată în ultimii circa 130 de ani când un candidat obţine două mandate ca preşedinte însă fără ca acestea să fie consecutive.
Nu s-a mai întâmplat un asemenea scenariu de pe vremea lui Grover Cleveland, care i-a învins pe James G. Blaine, la alegerile din 1884, şi pe Benjamin Harrison, la alegerile din 1892. Benjamin Harrison îl învinsese pe Cleveland la alegerile din 1888.
Donald Trump speră ca problemele cu legea să nu fie atât de grave încât să poată candida. De asemenea, Trump speră să obţină susţinerea Partidului Republican, dar nu exclude posibilitatea de a candida şi independent, mai ales că, cel puţin la momentul actual, nu pare să fie un candidat extrem de popular în interiorul partidului.
Alţi candidaţi la preşedinţia SUA pentru 2024
Pe lângă numeroşii candidaţi care speră să obţină susţinerea Partidului Democrat sau a Partidului Republican, la alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, care ar urma să aibă loc pe 5 noiembrie 2024, ar urma să candideze şi o serie de politicieni care îşi propun să activeze ca independenţi.
Deocamdată doar doi astfel de candidaţi şi-au anunţat cu adevărat intenţia. Este vorba despre Robert Kennedy, aflat iniţial pe lista cu posibili candidaţi din partea Partidului Democrat, şi de academicianul şi activistul Cornel West.
Specialiştii consideră că este puţin probabil ca un candidat independent să aibă un impact masiv asupra alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, chiar dacă Robert Kennedy este nepotul fostului preşedinte John F. Kennedy, asasinat în 1963, iar Cornel West mizează pe sprijinul oamenilor de rând.
SUA organizează alegeri prezidenţiale în data de 5 noiembrie 2024
După cum spuneam, alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii ar urma să aibă loc în 5 noiembrie 2024. Este pentru a 60-a oară în istorie când americanii sunt puşi să-şi aleagă preşedintele.
Însă, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii, din 2024, ar urma să fie instalat efectiv ca preşedinte abia din 20 ianuarie 2025. Alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii sunt considerate extrem de importante pentru viitorul omenirii.
Cum sunt organizate alegerile prezidenţiale din SUA
Alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii sunt organizate după un sistem mai complex decât în alte state. Conform Agerpres, "sistemul prin care este ales preşedintele american combină cerinţele constituţionale şi de statut, regulile partidelor naţionale şi din fiecare stat, tradiţiile politice şi practicile moderne".
În Statele Unite ale Americii, preşedintele este ales printr-o procedură indirectă, bazată pe Colegiul Electoral, format din electori nominalizaţi de fiecare stat federal. Sursa amintită precizează că "la alegerile generale, milioane de oameni merg la urne pentru a-şi alege preşedintele. Voturile sunt numărate şi un rezultat parţial este cunoscut la 12 ore de la închiderea urnelor. După numărarea voturilor, procesul se mută la Colegiul Electoral, format din electori nominalizaţi de fiecare stat federal. În total, în Colegiul Electoral sunt 538 de voturi; un candidat pentru preşedinţie trebuie să obţină 270 pentru a câştiga (o majoritate simplă). Electorii se adună, în general, în capitalele statelor lor, în decembrie pentru a-şi exprima votul. Voturile electorale sunt apoi trimise la Washington, unde sunt numărate într-o sesiune comună a celor două camere ale Congresului în luna ianuarie. Dacă niciun candidat prezidenţial nu câştigă majoritatea voturilor electorale, conform celui de-al 12-lea amendament al Constituţiei alegerea preşedintelui va fi decisă de Camera Reprezentanţilor. În astfel de situaţii, camera inferioară a Congresului îl alege pe preşedinte prin vot majoritar, alegând dintre candidaţii care au primit cel mai mare număr de voturi electorale. Fiecare stat va da un vot. Dacă niciun candidat pentru funcţia de vicepreşedinte nu obţine majoritatea voturilor electorale, Senatul îl alege pe vicepreşedinte prin vot majoritar, fiecare senator alegând din cei doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi electorale. Colegiul Electoral este folosit doar pentru a-l alege pe preşedinte şi pe vicepreşedinte".