Americanii i-au avertizat pe ruşi că Biden vine în Ucraina cu câteva ore înainte de vizita istorică. Cum a luat legătura Casa Albă cu Kremlinul şi a evitat un incident major
Președintele Joe Biden a efectuat luni o vizită păstrată secret până în ultima clipă la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, o dovadă masivă de solidaritate care vine cu patru zile înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Potrivit AP, oficialii americani au comunicat cu cei ruşi înainte de vizita lui Biden la Kiev pentru a se evita orice incident care ar putea aduce cele două ţări nucleare în conflict direct.
De Redactia Observator la 20.02.2023, 17:01- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Joe Biden a petrecut mai bine de cinci ore în capitala Ucrainei, timp în care s-a întâlnit cu Zelenski la Palatul Mariinski, i-a comemorat pe soldații ucraineni căzuți pe front și s-a întâlnit cu personalul ambasadei SUA din Ucraina. Biden și-a amintit la Kiev că în urmă cu un an s-a temut că forțele Rusiei ar putea cuceri rapid orașul. "Un an mai târziu, Kievul stă în picioare. Şi Ucraina rămâne în picioare. Democrația rămâne în picioare. Americanii sunt alături de voi şi lumea este alături de voi" a transmis Biden.
Vizita în Ucraina vine într-un moment crucial al războiului, în care Biden încearcă să-i mențină uniţi pe aliați uniți în sprijinul oferit Ucrainei. Sunte temeri că războiul se va intensifica, ambele părți pregătindu-se pentru ofensivele de primăvară. Potrivit analiştilor occidentali, ruşii ar fi început-o deja pe a lor de la debutul lunii februarie. Zelenski a presat aliații să accelereze livrarea sistemelor de arme promise și a solicitat Occidentului să dea Ucrainei avioane de luptă - lucru pe care Biden a refuzat să-l facă până în prezent.
Joe Biden nu a anunţat la Kiev noi arme avansate
La Kiev, Biden a anunțat o asistență suplimentară de jumătate de miliard de dolari din SUA - pe lângă cele peste 50 de miliarde de dolari deja furnizate - inclusiv muniţie de artilerie, rachete antitanc, radare de supraveghere aeriană și alte ajutoare, dar fără arme avansate noi, relatează AP.
- Joe Biden, în Ucraina. Vizita la Kiev a fost ţinută secret până în ultima clipă şi a durat 6 ore. Ce i-a...
- Planul secret al călătoriei lui Biden la Kiev. A zburat noaptea şi a mers 10 ore cu trenul. Jurnaliştii nu au...
- Ce mesaj ar putea să îi transmită Biden lui Putin, în discursul susţinut în Polonia. Vizita marchează...
Ucraina a cerut insistent sisteme care să permită forțelor sale să lovească ținte rusești care au fost mutate cu mult în spatele liniei de front, şi în afara razei rachetelor HIMARS care au fost deja livrate. Zelenski a spus că a vorbit cu Biden despre "rachete cu rază lungă de acțiune și arme care ar putea fi furnizate Ucrainei, chiar dacă nu au fost furnizate înainte". Dar nu a detaliat niciun angajament nou în acest sens. "Negocierile noastre au fost foarte fructuoase", a adăugat Zelenski.
Joe Biden a experimentat la Kiev şi un scurt episod de teroare pe care ucrainenii îl trăiesc de aproape un an. Sirenele de avertizare în caz de raidurilor aeriene au urlat deasupra capitalei exact când el și Zelenski ieșeau din Catedrala Sf. Mihail, pe care au vizitat-o împreună. Ambii au continuat netulburați să depună coroane de flori și să ţină un moment de reculegere la Zidul Comemorarii în onoarea soldaților ucraineni uciși începând cu 2014, anul în care Rusia a anexat peninsula Crimeea și în care au izbucnit luptele în estul Ucrainei.
Ce semnificaţie are vizita lui Biden la Kiev
Misiunea lui Biden la Kiev, înaintea călătoriei programate la Varșovia, este de a sublinia faptul că Statele Unite sunt pregătite să rămână alături de Ucraina "atât timp cât este nevoie" pentru a alunga forțele ruse, chiar dacă sondajele de opinie publică sugerează că sprijinul SUA și al aliaților pentru furnizarea de armament și asistență economică directă a început să se diminueze. Pentru Zelenski, faptul că președintele SUA a venit să stea alături de el pe pământ ucrainean, la un an de război, nu este un lucru minor, simbolizează un îndemn pentru ca aliații americani și europeni să furnizeze armament mai avansat și să accelereze ritmul de livrare a armelor. "Am crezut că este esențial să nu existe nicio îndoială, niciuna, cu privire la sprijinul acordat de SUA Ucrainei în război", a spus Biden.
Vizita lui Biden a marcat un act de sfidare la adresa președintelui rus Vladimir Putin, care a sperat anul trecut că armata sa va cuceri rapid Kievul, în câteva zile. Biden și-a amintit că a vorbit cu Zelenski în noaptea invaziei: "În acea noapte întunecată de acum un an, lumea se pregătea literalmente pentru căderea Kievului. Poate chiar de sfârșitul Ucrainei."
Un an mai târziu, Kievul rămâne ferm sub controlul ucrainei. Deși normalitatea pare că a revenit în oraș, sirenele de raid aerian și atacurile frecvente cu rachete și drone ucigașe asupra infrastructurii militare și civile din toată țara rămân o amintire aproape constantă a faptului că războiul este încă puternic. Cele mai sângeroase lupte sunt, deocamdată, concentrate în estul țării, în special în jurul orașului Bahmut, unde sunt în desfășurare ofensive rusești.
Biden a avertizat că războiul brutal și nedrept este departe de a fi câștigat. "Preţul plătit de Ucraina este extraordinar de mare. Și sacrificiile au fost mult prea mari", a spus Biden. "Știm că vor urma zile, săptămâni și ani foarte dificili. Dar scopul Rusiei a fost să ștergă Ucraina de pe hartă. Războiul de cucerire al lui Putin eșuează." "Mizează că nu vom rămâne uniţi", a spus Biden despre liderul rus. "S-a gândit că va rezista mai mult ca noi. Nu cred că se mai gândește la asta chiar acum. Dumnezeu știe la ce se gândește, dar nu cred că se gândește la asta. Dar pur și simplu a greșit. Pur și simplu greșit."
Biden a promis Kievului sprijin pe termen lung spunând că "libertatea nu are preț. Merită să lupți pentru ea atâta timp cât este nevoie." Liderul ucrainean, îmbrăcat cu deja celebrul hanorac negru, a spus printr-un interpret că discuția cu Biden "ne apropie de victorie", despre care speră că va avea loc anul acesta.
Casa Albă a avertizat Kremlinul înainte de călătoria surpriză a lui Biden la Kiev
Deși sistemele occidentale de rachete sol-aer au întărit apărarea Ucrainei, vizita a marcat o ocazie rară în care un președinte american a călătorit într-o zonă activă de conflict unde SUA sau aliații săi nu dețin controlul asupra spațiului aerian. Fără a intra în detalii Casa Albă a spus că "au existat discuţii elementare cu rușii pentru a asigura o coordonare menită să evite incidente" cu puțin timp înainte de vizita lui Biden, un efort de a evita orice calcul greșit care ar putea aduce cele două națiuni nucleare în conflict direct.
Armata americană nu are o prezență în Ucraina, în afară de un mic detașament de pușcași marini care păzește ambasada de la Kiev, ceea ce face vizita lui Biden mai complicată decât cele ale altor lideri americani în zone de război. În timp ce Biden se afla în Ucraina, avioane de supraveghere şi recunoaştere americane, inclusiv un Boeing E-3 Sentry AWACS și un Boeing RC-135, supravegheau Kievul din spațiul aerian polonez. De mai multe săptămâni se specula că Biden va face o vizită în Ucraina în jurul datei de 24 februarie. Dar Casa Albă a spus în mod repetat că nu era planificată nicio călătorie în Ucraina, chiar și după ce a fost anunțată la începutul acestei luni vizita în Polonia.
"I-am anunțat pe ruși că președintele Biden va călători la Kiev. Am făcut acest lucru cu câteva ore înainte de plecarea lui pentru a ne coordona şi evita incidente", a declarat consilierul de securitate naţională Jake Sullivan după ce Biden a plecat din capitala Ucrainei. Sullivan nu a oferit detalii despre ceea ce americanii le-au spus în mod special rușilor. "Din cauza naturii sensibile a comunicării, nu voi intra în detalii cu privire la modul în care ruşii au răspuns sau care a fost natura exactă a mesajului nostru, dar pot confirma că am furnizat o notificare", a spus el. Călătoria lui Biden a fost un secret bine păzit chiar la care nu au avut acces nici membri ai guvernului american. Cei implicați în panificare fac parte din Casa Albă, biroul şefului de Stat Major, Consiliul Național de Securitate, Biroul Militar al Casei Albe, Pentagon, Serviciul Secret și comunitatea de informații. "Doar o mână de oameni din aceste instituţii au fost implicați în planificarea securității operaționale", a declarat consilierul adjunct pentru securitate națională Jonathan Finer.
Biden a părăsit Washingtonul în secret duminică la ora locală 4:15 a.m., a aterizat în Polonia și apoi a mers 10 ore cu trenul până la capitala Ucrainei.Oficialii de la Casa Albă au spus că nu vor oferi detalii suplimentare despre transportul lui Biden, refuzând să spună şi cu ce avion a zburat în Europa. Air Force One este numele dat avionului cu care zboară preşedintele SUA - dar asta nu înseamnă că Biden a călătorit cu Boeingul 747 în albastru și alb, folosit de obicei în călătoriile din străinătate.