Antena Meniu Search
x

Planul secret al călătoriei lui Biden la Kiev. A zburat noaptea şi a mers 10 ore cu trenul. Jurnaliştii nu au fost lăsaţi cu telefoanele

Preşedintele american Joe Biden a efectuat luni o vizită-surpriză în capitala Ucrainei, Kiev, o demonstraţie majoră de sprijin cu 4 zile înaintea împlinirii unui an de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie 2022, şi după ce Rusia a început un atac masiv pe frontul din estul Ucrainei. 

de Redactia Observator

la 20.02.2023, 14:07

Joe Biden a sosit la Kiev cu trenul din Polonia, potrivit The New York Times care susţine că liderul de la Casa Albă a petrecut "10 ore" pe drum, de la graniţa cu Polonia. Vizita nu a fost anunțată în prealabil din motive de securitate. Președintele SUA a părăsit Washingtonul cu avionul fără a anunţa oficial plecarea din SUA, după ce sâmbătă a luat cina cu soția lui Jill la un restaurant.

La rândul ei, publicaţia Politico a relatat că pregătirea vizitei lui Biden la Kiev a durat aproximativ o săptămână. Potrivit CNN, călătoria a fost învăluită în secret, din cauza îngrijorărilor legate de vizitarea unei zone active de război, unde armata SUA nu deţine controlul. Air Force One a părăsit baza Andrews, duminică, "la adăpostul întunericului", scrie CNN. Reporterii aflați la bordul avionului prezidenţial nu au avut voie să aibă asupra lor dispozitive electronice precum telefoane. 

Biden a anunţat cu prilejul vizitei sale la Kiev un ajutor suplimentar în valoare de 500 de milioane de dolari şi a transmis că în această săptămână va anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei. Preşedintele american a promis noi arme Ucrainei, asigurând totodată această ţară de sprijinul neclintit  al SUA în faţa invaziei ruse.

"Voi anunţa livrarea altor echipamente esenţiale, în special muniţie de artilerie, sisteme antiblindaj şi radare de supraveghere aeriană", a afirmat Joe Biden, potrivit unui comunicat al Casei Albe, citat de AFP. La rândul său, Zelenski a declarat că a discutat cu Biden despre armament cu rază lungă de acţiune.

Pe acelaşi subiect

Biden a sosit în capitala ucraineană cu o zi înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să susţină un discurs important, în care se aşteaptă să stabilească obiectivele Rusiei pentru al doilea an al invaziei pe care a lansat-o la 24 februarie trecut.

UNIAN: Biden a avut curajul să se deplaseze într-o zonă de conflict în timp ce Putin stă în buncăr

De altfel, agenţia de presă ucraineană UNIAN nu a ratat ocazia de a face o paralelă între Biden, care a avut curajul să se deplaseze într-o zonă de conflict, şi preşedintele rus Vladimir Putin, despre care presa internaţională a scris că, temându-se pentru propria securitate, stă mai mult într-un buncăr de la începutul conflictului.

Marcarea unui an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina a căpătat o semnificaţie mai mult decât simbolică, devenind ceea ce Occidentul consideră drept o motivaţie pentru faza cea mai sângeroasă a războiului, în timp ce Moscova aruncă mii de recruţi şi mercenari într-o ofensivă de iarnă.

Rusia a obţinut doar câştiguri nesemnificative până acum în asalturile din tranşeele îngheţate de pe frontul de est în ultimele săptămâni, potrivit analiştilor occidentali. Kievul şi Occidentul consideră aceste atacuri drept o tentativă de a-i oferi lui Putin victorii la un an după ce a lansat cel mai mare război din Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Volodimir Zelenski a salutat luni vizita-surpriză a omologului său american la Kiev, calificând-o drept un semn extrem de important de sprijin, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la declanşarea invaziei ruse. "Joseph Biden, bine aţi venit la Kiev! Vizita dumneavoastră este un semn extrem de important de susţinere pentru toţi ucrainenii", a declarat Zelenski pe Twitter.

Vizita lui Joe Biden la Kiev a coincis cu ceremoniile de marcare a mişcării de contestare EuroMaidan, o serie de proteste antiguvernamentale care au avut loc între 2013 şi 2014 şi care l-au înlăturat pe preşedintele prorus Viktor Ianukovici. Mai mult de 100 de protestatari au fost ucişi în timpul acestor proteste, mulţi dintre ei într-o singură zi, pe 20 februarie 2014, şi sunt cunoscuţi în Ucraina sub numele de "Suta cerească". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Planul secret al călătoriei lui Biden la Kiev. A zburat noaptea şi a mers 10 ore cu trenul. Jurnaliştii nu au fost lăsaţi cu telefoanele