Apa oceanelor devine tot mai verde. Motivul pentru care îşi schimbă culoarea îi îngrijorează pe experţi
Oceanele lumii încep să îşi schimbe culoarea spre verde. Asta arată un studiu care oferă şi explicaţia acestor modificări. De vină este încălzirea globală cauzată de oameni, iar cele mai afectate sunt zonele din jurul Ecuatorului. Sunt însă şi veşti bune. Parlamentul European a votat o lege prin care 20% din suprafețele terestre sau marine ale continentului vor fi supuse politicilor de regenerare naturală, până în 2030.
De Redactia Observator la 13.07.2023, 15:22Oceanele îşi schimbă culoarea, iar cel mai probabil de vină sunt schimbările climatice, arată un studiu, potrivit The Guardian. Apa albastră devine pe timp ce trece tot mai verde, în special în zona Ecuatorului.
Oceanele îşi schimbă culoarea
"Motivul pentru care ne interesează acest aspect nu este culoarea în sine, ci faptul că schimbarea nuanţei reflectă modificări majore ale ecosistemului", a declarat omul de ştiinţă BB Cael de la Centrul Naţional de Oceanografie al Universităţii Southampton, autor al studiului publicat în "Nature".
În acest sens, NASA va lansa un nou satelit, în cadrul unei misiuni programate pentru ianuarie 2024. Specialiştii vor să măsoare scala nuanţelor din oceane, pentru a colecta date esenţiale studiilor viitoare.
- Încălzirea globală "fierbe" Planeta: un prag critic ar putea fi depăşit până în 2027. Avertismentul oamenilor...
- Planeta se topeşte sub un val de căldură ''ca în Infern''. Zonele unde s-au înregistrat cele mai mari...
- 13 iulie, cea mai fierbinte zi din 2023. Zonele în care vom avea temperaturi de peste 42 de grade Celsius
Apa oceanelor, la temperaturi alarmante
Luna trecută, temperatura Pământului a depășit toate recordurile, în condițiile în care un val de căldură extremă a pârjolit sudul SUA și Mexicul, iar căldura oceanelor a atins niveluri alarmante, arată un nou raport. Analiza realizată de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a constatat că luna trecută a fost cea mai fierbinte lună iunie de pe planetă, cu o "marjă substanțială" peste recordul anterior, stabilit în 2019.
Nouă dintre cele mai fierbinți luni iunie au avut loc în ultimii 10 ani, ceea ce demonstrează că planeta parcurge o criza climatică cauzată de om, susține agenția UE. Copernicus a mai constatat că temperaturile de la suprafața oceanelor au fost cele mai calde înregistrate vreodată pentru luna iunie, provocate în principal de un val de căldură în Atlanticul de Nord și de apariția fenomenului El Niño în Pacific.
Rezultatele analizei au fost publicate la puțin timp după ce planeta s-a confruntat cu cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată. Recordul a fost înregistrat în această săptămână în ziua de luni, iar marți nivelul a fost din nou depășit. "Este alarmant. Este greu de imaginat cum vor fi verile pentru copiii și nepoții noștri în următorii 20 de ani. Exact așa arată încălzirea globală", a declarat pentru CNN Jennifer Marlon, climatolog la Yale School of Environment.
Oamenii de știință au avertizat că aceste temperaturi record poartă amprentele crizei climatice. Pentru a înrăutăți situația, fenomenul El Niño a reapărut în acest an și are un impact puternic asupra climei.
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și