Antena Meniu Search
x

Video 13 iulie, cea mai fierbinte zi din 2023. Zonele în care vom avea temperaturi de peste 42 de grade Celsius

Joi, 13 iulie, se anunţă cea mai fierbinte zi de la începutul anului. Temperaturile ar putea depăşi 42 de grade Celsius la soare în sudul ţării, unde a fost un chin şi astăzi. Cea mai mare temperatură resimţită a fost 41 de grade Celsius, la Calafat, iar cea mai mică, 38, la Bucureşti. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 12.07.2023, 19:22

Vezi și

Andreea Milea, reporter Observator: Este miezul zilei în Capitală şi deja s-a atins temperatura maximă de 37 de grade Celsius la umbră, doar că resimţim căldura şi mai puternic din cauza asfaltului încins. Dacă la umbră măsoară peste 46 de grade Celsius, la soare e fierbinte şi are aproape 57 de grade.

Orice petic de umbră a fost căutat astăzi de oamenii toropiţi de valul de aer fierbinte venit din Sahara. Cine nu are treabă nu trebuie să umble pe străzi în miezul zilei.

La ora 15 a fost vârful de caniculă la Bucureşti şi în sudul ţării

Dacă asfaltul e încins, maşinile parcate sub soare frig. 

Pe acelaşi subiect

Andreea Milea, reporter Observator: Dacă aveţi maşină, mare grijă cât timp o ţineţi la soare, mai ales dacă este neagră. Aceasta a stat aici câteva ore iar temperatura este de 60 de grade Celsius. Inclusiv şinele de tramvai sunt extrem de încinse şi măsoară acum peste 50 de grade Celsius.  

În centrul Capitalei, deşi este cea mai circulată zonă, nu există corturi de caniculă. Singurele sunt în sectoarele 5 şi 6. Într-un singur centru au ajuns astăzi zeci de oameni. 

Andrei Oniţă, medic centru de caniculă: Cu ameţeli, acuzând ameţeli. Li s-a oferit un consult de către medicii nostri, li s-a oferit apă, erau chiar deshidrataţi. Având în vedere că mâine s-a anunţat un vârf al caniculei, ar trebui ca persoanele în vârstă si nu numai să evite ieşirea între orele 11-18. 

Cei care nu pot să stea la adăpost din cauza serviciului au viaţă grea pe caniculă

Când temperaturile sar de 37 de grade Celsius, trebuie să primească apă gratuit de la angajator, pauze mai dese sau să îi fie modificat programul, ca nu stea afară la orele prânzului. Altfel, sunt în pericol, spun medicii.

Angajat salubritate: Adineauri mi-a fost rău.

Reporter: Nu aveţi pauze?

Angajat salubritate: Păi de unde? A venit un șef si a zis pauză 10 minute şi a mai venit un sef şi a zis nu, de ce staţi? Aşa că trebuie să facem in continuare treabă. Apă nu ne dă, ne dă caldă, tocmai la canton seara. Păi dacă noi nu avem apă murim aici pe străzi. Zice: vă descurcaţi cum puteți. 

Costel Gîlca, avocat specializat în Dreptul Muncii: În acest caz, angajatul se poate adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă, aceasta fiind instituția care are capacitate de a face control. 

Canicula va continua şi săptămâna viitoare

Temperaturile vor urca din nou până la 40, poate chiar 41 de grade Celsius la umbră.

Iris Răducanu, meteorolog: O nouă masă de aer cald venită din nordul Africii va cuprinde cea mai mare parte a ţării începând de luni, iar de la mijlocul saptămânii viitoare temperaturile vor creşte rapid si va fi posibil să atingem iar 40 de grade. 

Perioadele de caniculă vor fi întrerupte mâine şi poimâine de furtuni violente în Ardeal şi Moldova. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Vremea » 13 iulie, cea mai fierbinte zi din 2023. Zonele în care vom avea temperaturi de peste 42 de grade Celsius