Antena LIVE

Arma "minune" a Rusiei, la care Ucraina nu are răspuns. Ce sunt temutele bombe FAB cu care devastează fortificaţiile ucrainene

Război în Ucraina. Deşi unii experţi militari au spus în repetate rânduri că în războiul ruso-ucrainean nu există aşa-numitele "wunderwaffe", adică "arme minune", ruşii par să fi găsit una la care ucrainenii nu au răspuns, cel puţin nu încă. Bombele FAB, cu planare sau cu alunecare, au devenit arme miracol pentru Rusia, scrie Forbes. Iar ruşii au început să "producă", mai exact să scoată de la naftalină, unele de peste 3 tone. 

De la 28.03.2024, 17:32
Arma "minune" a Rusiei la care Ucraina nu are răspuns. Ce sunt temutele bombe FAB cu care devastează fortificaţiile ucrainene Ministerul Rus al Apărării

Forțele aeriene ruseşti lansează câte 100 de bombe cu alunecare pe zi asupra pozițiilor ucrainene de-a lungul liniei de front, arată o analiză Forbes. Cunoscute sub numele de FAB-uri, bombele au ajuns "o armă miracol" pentru ruși la care ucrainenii "practic nu au contramăsuri", a notat canalul ucrainean de Telegram Deep State, apropiat de ministerul Apărării şi armata de la Kiev.

Ce sunt temutele bombe FAB

De la începutul anului 2024, avioanele rusești au aruncat peste 3.500 de bombe cu planare asupra pozițiilor ucrainene. Este de 16 ori mai mult decât în ​​2023. Ruşii folosesc în principal bombe FAB-250, FAB-500, FAB-1000 și mai rar FAB-1500, adică de 250 kg, 500 kg, 1000 de kg şi 1500 de kg.

Dar recent la o vizită a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la uzina de arme din Nijni Novgorod, o nouă muniție a ieșit în evidență: o bombă masivă de 3.000 de kilograme, mai mare decât muncitorii care o manipulau şi care i-a uimit până şi pe comentatorii ruşi. Ţinând cont de greutatea ei, nu este clar dacă ruşii o pot transporta cu avioanele Sukhoi, dacă poate plana şi care ar fi raza ei de acţiune. Pentru aruncarea unei astfel de bombe poreclită şi "ţar" ar putea fi nevoie de bombardierele nucleare Tupolev, o misiune care ar pune excesiv în pericol aeronavele.

Pe acelaşi subiect

"Nu vă temeți de bomba de 3 tone a Rusiei. Este o exagerare cruntă când o bombă de o tonă vă poate ucide la fel de bine" a comentat Forbes cu sarcasm. 

Ruşii au mii de bombe vechi de zeci de ani şi ieftine, fără sisteme de ghidare, iar din 2023 au început să le "modernizeze" punându-le "aripi" şi kituri de ghidare prin satelit. Au produs astfel variante grosolane ale JDAM-urilor americane sau bombelor cu alunecare franceze Hammer. Raza lor de acţiune este de cel puţin 40 de km, adică avioanele ruseşti le pot lansa să planeze, de la zeci de km de front. 

Pentru a vă imagina cât de periculoasă este în acest moment situația pentru brigăzile ucrainene, aflaţi că a fost nevoie de doar 125 de bombe FAB pe zi, aruncate timp de câteva zile, pentru ca oraşul Avdiivka, o fortăreață ucraineană considerată insurmontabilă, să nu mai poată fi apărată. Desigur, apărătorii ucraineni au avut şi alte probleme, precum lipsa disperată de muniție de artilerie. Dar FAB-urile au fost ultima picătură, explică analistul militar David Axe de la Forbes. 

"Toate clădirile și structurile ajung pur și simplu un crater după o singură bombă FAB", a povestit un soldat ucrainean, care a ajutat la retragerea apărării de la Avdiivka, la mijlocul lunii februarie.

Cum se pot apăra ucainenii de bombele FAB

În februarie, forțele aeriene ucrainene au mutat pe linia frontului de est mai multe sisteme dintr-o baterie de apărare aeriană Patriot, cu o rază de 140 de km, cu care ar fi reușit să doboare până la 13 bombardiere ruseşti Sukhoi Su-34 şi Su-35, folosite la aruncarea bombelor FAB. Ulterior, ritmul bombardamentelor cu FAB-uri ar fi scăzut

Dar, în jurul datei de 8 martie, o dronă rusească a localizat bateria Patriot în mișcare la 30 k de linia frontului și a lansat o rachetă balistică Iskander care a aruncat în aer două lansatoare Patriot.

Forțele aeriene ucrainene au doar trei baterii Patriot de fabricație americană, care totalizează împreună 36 de lansatoare. În lipsa ajutorului SUA, forțele ucrainene nu putut risca să piardă şi alte lansatoare Patriot în condiţiile în care este mare nevoie de acestea nu doar pe linia frontului, ci şi pentru a apăra marile orașe ucrainene de rachetele rusești. 

Prin urmare de la mijlocul lunii martie, ruşii au început să lanseze din nou zilnic câte 100 de bombe FAB. Canalul ucrainean Deep State a descris în felul următor tactica folosită de ruşi: Avioane Sukhoi aruncă "o ploaie" de bombe FAB asupra fortificaţiilor iar apoi infanteria rusă "atacă în valuri umane" mici, dar frecvente. "În ciuda faptului că am reuşit la începutul lunii martie stabilizarea frontului, inamicul a efectuat un număr mare astfel de atacuri în ultimele 10 zile", a informat sâmbătă Deep State.

Nu este clar cum ar putea ucrainenii să rezolve această criză, remarcă Forbes. Sosirea avioanele F-16 în Ucraina ar trebui să ajute, e de părere locotenent generalul Ivan Gavrylyuk. Forbes inclină să-i dea dreptate. Aeronavele F-16 au senzori, sisteme de autoapărare și rachete mai bune decât avioanele Sukhoi și MiG. Dacă Kievul este dispus să riște o parte din cele 50-60 de avioane F-16, pe care ar urma să le primească începând cu primăvara sau vara aceasta, ar putea reuși să învingă FAB-urile ruseşti. 

Dar până când aeronavele F-16 vor ajunge în Ucraina în număr suficient de mare pentru a face diferența va mai dura timp. Iar până atunci, forțele ucrainene se pot apăra de bombardierele rusești doar de la sol. Iar generalul Gavrylyuk a atras atenţia că ucrainenii rămân şi fără rachete pentru sistemele de apărare.

Rachetele pentru sistemele Patriot sunt fabricate în principal în Statele Unite iar fără ajutorul de 61 de miliarde de dolari blocat de republicani, ucrainenii nu vor avea cu ce să se apere împotriva bombardamentelor.

Ți-a plăcut acest articol?

razboi ucraina rusia ucraina bombe arma
Întrebarea zilei
Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Emailul pe care trebuie să îl ștergi neapărat dacă l-ai primit. Utilizatorii...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Băutura care are un gust mai bun decât cafeaua. Te trezește instant, dar are la...
Fanatik.ro
Publicat 07.05.2024
Războiul viitorului: U.S. Air Force își construiește o flotă de peste 1.000...
spotmedia.ro
Publicat 07.05.2024
Ce BILEȚEL a lăsat un maturător din Vaslui, în parbrizul mașinii, unui șofer...
Gandul
Publicat 06.05.2024
Ce mâncăm după Paște. De ce să ne ferim de ciorbă, preferata românilor
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Eliminare dureroasă pentru echipa galbenă! Chef Sautner a pierdut un concurent...
A1
Publicat 07.05.2024
Horoscopul zilei de 9 mai 2024. Leii construiesc relații noi. Află ce se...
CaTine
Publicat 08.05.2024
Când poți spăla haine după Sărbătorile Pascale. În Săptămâna Luminată...
spynews.ro
Publicat 07.05.2024
„A venit iepurașul!” » Arpad Paszkany, cadou de peste 100.000 de euro pentru...
GSP
Publicat 05.05.2024
Descoperire uimitoare la bordul unei epave vechi de 1.700 de ani. „O delicatesă...
Click.ro
Publicat 07.05.2024
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Useit
Publicat 07.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Cum atragi banii în viața ta. Cât ești de norocos în funcție de data nașterii
Redacţia.ro
Publicat 07.05.2024
Luxul din „palatul de 1 miliard de euro al lui Putin”, filmare cu camera...
libertatea.ro
Publicat 07.05.2024
Tyla a purtat o rochie din nisip adevărat pe covorul roșu de la Met Gala 2024....
ZU
Publicat 07.05.2024
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Hello taste
Publicat 08.05.2024
Comportamente sexuale la copiii mici: ce este și ce nu este normal
Deparinti
Publicat 07.05.2024
Paradox sau normalitate: De ce a ajuns motorina să fie mai ieftină ca benzina....
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste...
Happy
Publicat 08.05.2024
Remedii naturale împotriva sindromului de gură uscată. Cum îl poți ameliora
Medicool
Publicat 08.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024