Antena Meniu Search
x

Ruşii avansează din mai multe direcţii spre un important oraş ucrainean. ISW: Cucerirea sa ar fi mai importantă pentru ruşi decât Avdiivka

Război în Ucraina. Forțele ucrainene se confruntă cu o situație dificilă în oraşul Ceasiv Iar din Doneţk unde Rusia își concentrează în prezent ofensiva, a declarat luni un oficial al armatei ucrainene. Experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul în SUA, au evaluat că trupele ruse se apropie de suburbiile oraşului, dar că este puțin probabil ca în lunile următoare să-l încercuiască sau să-l cucerească. 

de Redactia Observator

la 26.03.2024, 11:52

Ruşii avansează din mai multe direcţii spre un important oraş ucrainean. ISW: Cucerirea sa ar fi mai importantă pentru ruşi decât Avdiivka
Ruşii avansează din mai multe direcţii spre un important oraş ucrainean. ISW: Cucerirea sa ar fi mai importantă pentru ruşi decât Avdiivka - Profimedia

Moscova a făcut progrese pe front în ultimele luni, sporindu-şi avantajul, deoarece Kievul se confruntă cu o penurie de muniţii furnizate de aliaţii săi occidentali, relatează AFP. "Situaţia cu privire la Ceasiv Iar este dificilă şi tensionată, iar aceasta nu este prima zi" când este cazul, a spus Oleg Kalaşnikov, ofiţer de presă al brigăzii 26 de artilerie ucraineană. "Astăzi este punctul central al inamicului în operaţiunile sale de asalt. El încearcă să treacă prin apărarea noastră pentru a ajunge la Ceasiv Iar", a adăugat el.

El a precizat că Rusia a intensificat utilizarea bombelor ghidate puternice în zonă, precum şi atacurile "asupra zonelor populate şi a poziţiilor noastre fortificate". Ucraina se află în defensivă de câteva luni din cauza lipsei de muniţie. Ajutorul de 60 de miliarde de dolari promis de Washington este blocat de luni de zile din cauza rivalităţilor politice dintre republicani şi democraţi în Congres.

Comandantul forţelor terestre ucrainene a estimat vineri că este posibilă o ofensivă de vară a Rusiei cu 100.000 de militari, adăugând însă că aceasta este "cea mai sumbră prognoză"

Ruşii avansează spre oraşul Ceasiv Iar din mai multe direcţii

Pe acelaşi subiect

Popularul canal rusesc de Telegram Rîbar urmărit de peste 1,2 milioane de abonați şi apropiat de Ministerul rus al Apărării a transmis luni în ultima actualizare a situaţiei de pe front că "trupele rusești continuă să avanseze spre Ceasiv Iar din mai multe direcţii. Pe flancul de nord, lângă satul Bohdanivka, soldații ruși au reușit să facă progrese semnificative în localitate. Ei lovesc aici pozițiile forţelor armate ucranene cu artilerie și drone."

Localitatea Bohdanivka este situată la nord-vest de oraşul Bahmut şi la est de Ceasiv Iar iar potrivit surselor ruseşti în acest moment, Forțele Armate Ruse controlează mai mult de jumătate din sat,  trupele ucrainene aflându-se la periferia de sud-vest.

Rîbar semnalează "un avans semnificativ" al trupelor ruse în sectorul Siversk, pe linia localităţilor Rozdolivka-Vesele, după o lungă pauză. "Potrivit surselor noastre, unitățile ucrainene au fost eliminate din mai multe fortărețe".

Siversk, care avea o populație de 10.000 de locuitori înainte de război, se află la 35 de kilometri nord de Bahmut, ocupat de ruşi. Forțele ruse au capturat Siversk în iulie 2022 și l-au avut sub control până în septembrie 2022, când au abandonat așezarea în urma contraofensivei ucrainene din toamna acelui an. 

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbăta trecută, 23 martie, că ruşii au preluat controlul asupra așezării Ivanivske, cunoscută în rusă și sub numele de Krasnoîe, situată în regiunea Donețk, la vest de Bahmut, la sud de Bohdanivka, pe direcţia Ceasiv Iar. 

Ruşii au avansat la 5 km vest de Avdiivka

Forțele ruse au înaintat recent şi la vest de Avdiivka. Imagini geolocalizate publicate pe 24 și 25 martie arată că forțele ruse au cucerit complet satele Tonenke și Orlovka (sau Orlivka), ambele situate  la aproximativ 5 km vest de Adviivka, oraş cucerit pe 17  februarie. Forţele Moscovei încearcă în acest sector să ajungă pe malul stâng al unui râu din zonă pentru a lansa o ofensivă în direcţia satelor Semenivka şi Umanske.

Cucerirea satului Tonenke a fost anunţată de Ministerul Apărării rus joi, 21 martie. "Localitatea Tonenke a fost eliberată datorită acţiunilor coordonate ale unităţilor grupului de trupe Centru", a transmis atunci Ministerul rus al Apărării.

Pe 26 februarie, odată cu abandonarea satului vecin Lastocikine, trupele ucrainene au anunţat că se repliază la vest, în spatele unei noi linii defensive, formată din satele Orlovka, Tonenke și Berdîci, pentru a stopa avansul trupelor ruse.

ISW: Cucerirea Ceasiv Iar ar fi mai importantă pentru ruşi decât Avdiivka, dar nu este probabilă în lunile următoare

Analiştii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului au evaluat că forțele ruse se apropie de periferia orașului Ceasiv Iar (unele surse le-au plasat la 1,5 distanţă de oraş), dar că este puțin probabil să încercuiască sau să cucerească localitatea în lunile următoare. Cucerirea oraşului Ceasiv Iar ar oferi forțelor ruse beneficii operaționale limitate, dar nu nesemnificative, dacă ar putea realiza acest lucru, susţine ISW. 

Potrivit experţilor americani în apărare, cucerirea Ceasiv Iar ar fi mai importantă din punct de vedere operațional decât capturarea oraşului Avdiivka. Dar ISW nu crede că forțele ruse pot cuceri rapid localitatea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Ruşii avansează din mai multe direcţii spre un important oraş ucrainean. ISW: Cucerirea sa ar fi mai importantă pentru ruşi decât Avdiivka