Antena LIVE

Curs valutar

Două războaie riscă să îi copleșească pe liderii din Uniunea Europeană - Analiză Politico

Uniunea Europeană a încercat de-a lungul timpului să se impună pe scena mondială ca un jucător decisiv, acest lucru fiind și mai clar odată cu mandatul Ursulei von der Leyen, șefa Comisie Europene. În acest moment, atenția liderilor comunitari este împărțită între recentul război dintre Israel și Hamas, precum și războiul din Ucraina, iar cele două conflicte arată limitele politici externe a UE, arată o analiză Politico.

De la 26.10.2023, 16:50
WhatsApp
Atenția liderilor europeni, împărțită între războiul din Israel și cel din Ucraina. Analiză Politico Profimedia

Din ce în ce mai mult, conflictul dintre Israel și Hamas scoate Ucraina din lumina reflectoarelor politice, liderii europeni fiind din ce în ce mai preocupați de conflictul din Gaza și de jocul diplomatic atent pe care trebuie să-l joace în acest moment. Analiștii subliniază că și simplul act de a cere o încetare a ostilităților din motive umanitare duce la tensiuni politice. Astfel, în ultimele zile Spania a făcut eforturi în această direcție, în timp ce mai multe țări, în frunte cu Germania, ezită să se pronunțe, subliniind faptul că un astfel de apel a putea fi interpretat ca o încercare de a limita dreptul Israelului de a se apăra față de Hamas.

În contrast, răspunsul liderilor europeni față de războiul din Ucraina a fost unul unitar, în timp ce cel față de cel din Israel a creat sau accentuat unele tensiuni din interiorul comunității europene, asta deși ambele conflicte ne afectează într-o mai mică sau mai mare măsură.

Gestionarea ambelor conflicte va fi o provocare, a declarat Luigi Scazzieri de la Centrul pentru Reforma Europeană. "UE va trebui să își împartă atenția și resursele financiare între Ucraina și Gaza. Ucraina va fi umbrită și va fi mai greu pentru UE să fie de acord să ofere Kievului asistență financiară și militară."

Summit-ul din aceste zile ar putea să declanșeze o nouă dezbatere cu privire la modul de finanțare a industriei de apărare a UE. Aceasta include discuții despre modul de structurare a extinderii Facilității europene pentru pace, un fond de 20 miliarde de euro, care încă trebuie aprobat oficial de către lideri.

Pe acelaşi subiect

Statele din Est susțin că războiul din Ucraina e prioritatea principală a UE

Susținătorii cei mai importanți ai Ucrainei în UE, Polonia și statele baltice își avertizează omologii din vestul Europei să nu piardă din vedere războiul de la granița estică. Conflictul din Israel "ne distrage" atenția, explică ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis înainte de reuniunea miniștrilor de resort. În cadrul acestei întâlniri, Israel a înlocuit Ucraina în fruntea agendei, pentru prima dată de la începutul invaziei rusești. "Când vine vorba de priorități, cu siguranță Ucraina este prioritatea, este principalul conflict, este la granițele noastre ... L-aș numi mama tuturor conflictelor din secolul XXI", a adăugat ministrul a cărui opinie este împărtășită și de alți oficiali europeni.

Cu toate acestea, modul în care UE gestionează conflictul din Orientul Mijlociu afectează deja relațiile sale cu Ucraina. Orice autoritate morală pe care Bruxelles-ul o avea în țările în curs de dezvoltare și, în special, în lumea islamică, dispare rapid din cauza a ceea ce pare o poziție pro-israeliană excesivă din partea Comisiei Europene.

"Narațiunea potrivit căreia UE este vinovată de duble standarde și ipocrizie va deveni mai puternică pe măsură ce numărul civililor morți din Gaza crește", a spus Scazzieri. "Acest lucru va îngreuna obținerea consensului în cazul Ucrainei în forurile internaționale."

De asemenea, UE și-a limitat ambițiile legate de politica externă prin incoerența și dezacordurile cu privire la modul de gestionare a războiului Israel-Hamas.

Răspunsul inițial al UE la criză a fost marcat de un comisar european care anunța o suspendare unilaterală a tuturor ajutoarelor de dezvoltare ale UE pentru palestinieni, doar ca Comisia să clarifice apoi ajutorul ar fi "revizuit" și nu suspendat. Mai târziu, călătoria făcută de von der Leyen în Israel a determinat o reacție negativă în unele capitale ale UE și în Parlamentul European și asta deoarece liderii au fost nemulțumiți de faptul că șefa Comisiei a luat această decizie în mod unilateral și că nu a cerut Israelului să respecte dreptul internațional în acțiunile sale din Gaza.

Adrian Popovici
razboi israel joe biden fasia gaza hamas orientul mijlociu uniunea europeana razboi ucraina
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025