Antena Meniu Search
x

Ursula von der Leyen şi Joe Biden îl compară pe Putin cu Hamas: "Vor să şteargă Ucraina şi Israel de pe hartă". Reacţia Kremlinului

Război Israel - Hamas. Ursula von der Leyen şi Joe Biden l-au comparat pe Vladimir Putin cu gruparea islamistă Hamas. Preşedinta Comisiei Europene susţine că liderul de la Kremlin doreşte să şteargă Ucraina de pe hartă, în timp ce mişcarea palestiniană Hamas încearcă să şteargă Israelul de pe hartă. Declaraţiile sunt inacceptabile, a reacţionat Kremlinul.

de Redactia Observator

la 20.10.2023, 14:31

Ursula von der Leyen şi Joe Biden îl compară pe Putin cu Hamas: "Vor să şteargă Ucraina şi Israel de pe hartă". Reacţia Kremlinului
Ursula von der Leyen , Vladimir Putin şi Joe Biden - Profimedia

Von der Leyen a făcut această declaraţie într-un discurs la Institutul Hudson din Washington, în care a considerat totodată că "există un singur răspuns pentru democraţii" precum Uniunea Europeană şi Statele Unite, atunci când vine vorba despre conflictul din Orientul Mijlociu, şi acesta este să "ajuţi Israelul".

Înaltul oficial european a dat asigurări că poziţia de sprijin şi solidaritate cu Israelul după atacurile Hamas din 7 octombrie, pe care ea le-a definit drept cea mai amplă "ucidere în masă" a evreilor de la Holocaust încoace, "nu vine în contradicţie" cu eforturile pentru a răspunde "necesităţilor umanitare ale palestinienilor".

Von der Leyen a subliniat că Israelul a suferit "cel mai mare atac terorist din istoria sa" şi a avertizat că obiectivul Hamas rămâne "eradicarea evreilor din Ţara Sfântă". "Aceşti terorişti, cu sprijinul prietenilor lor de la Teheran, nu se vor opri niciodată, iar Israelul are dreptul să se apere în conformitate cu dreptul umanitar. Şi privind această oroare există un singur răspuns posibil din partea naţiunilor democratice ca noi. Susţinem Israelul", a declarat ea.

Şefa Comisiei Europene a remarcat deopotrivă că UE a "triplat" ajutorul umanitar acordat palestinienilor din Gaza, dar a recunoscut în acelaşi timp că acest ajutor trebuie monitorizat, având în vedere "volatilitatea" din regiune. Politiciana germană a avertizat asupra rolului "diavolesc" pe care îl joacă Iranul, care este ţara care se ocupă, "fără nicio urmă de îndoială", să furnizeze grupării Hamas echipamentul necesar pentru atacurile sale.

Pe acelaşi subiect

"Rusia şi Hamas se aseamănă"

Ea a reamintit că UE a impus numeroase sancţiuni împotriva Iranului, dar a subliniat importanţa unei mai mari vigilenţe pentru a preveni "eludarea" acestora. În discursul său, preşedinta executivului european a insistat că "Rusia şi Hamas se aseamănă", deoarece ambele "au distrus vieţi nevinovate, inclusiv bebeluşi şi copii'', iar pentru ele a ucide şi răpi reprezintă modul lor "atroce" de a lupta.

Von der Leyen a avertizat că această violenţă riscă să se extindă şi de aceea Occidentul este supus unui "test" continuu cu privire la posibila sa "slăbiciune". În ajunul întâlnirii ei de vineri de la Casa Albă cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, la summitul SUA-UE, la care va asista împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, Von der Leyen a subliniat că ambele puteri au "obligaţia de a modela'' viitorul mai mult ca oricând şi de a apăra democraţia şi libertatea de diferitele forţe care le ameninţă. 

Kremlin: Declaraţiile sunt inacceptabile

Kremlinul a transmis vineri că declarațiille lui Joe Biden, în care Vladimir Putin era comparat cu Hamas, sunt "inacceptabile". Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că în prezent este un moment potențial periculos pe agenda internațională și că amenințarea la adresa cetățenilor ruși va crește odată ce Israelul va începe operațiunea terestră din Gaza. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Ursula von der Leyen şi Joe Biden îl compară pe Putin cu Hamas: "Vor să şteargă Ucraina şi Israel de pe hartă". Reacţia Kremlinului