Antena Meniu Search
x

Teroare în apropiere de Tel Aviv, după ce Hamas a lansat mai multe rachete. Netanyahu: Ne pregătim pentru operațiunea terestră. Nu voi preciza când, cum și cât

Război Israel -Hamas. Sirenele antiaeriene au răsunat în Israel şi noaptea trecută. Militanţii Hamas au lansat mai multe rachete în apropiere de Tel Aviv. Autorităţile au raportat patru victime, care se află în staer gravă. Între timp, Israelul amână invazia terestă în Fâşia Gaza la insistenţele Statelor Unite. Informaţia a fost făcută publică de prestigioasa publicaţie The Wall Street Journal, care citează surse apropiate de guvernul israelian. Dacă militar planurile par făcute, scandalul diplomatic este în toi la nivel internaţional. Emmanuel Macron vrea să formeze o coaliţie împotriva teroriştilor Hamas.     

de Redactia Observator

la 26.10.2023, 08:54

Vezi și

Bombardamentele dintre Hamas şi Israel nu mai contenesc. O racheta a căzut noaptea trecută în apropiere de capitala Israelului, Tel Aviv. Imaginile arată un bloc distrus şi oameni evacuaţi, posibili locuitori ai imobilului.

Mai multe schije metalice au căzut la sol şi au rănit o femeie și un bărbat. Un băiat de 13 ani a suferit mai multe lovituri la cap, iar o altă femeie a fost surprinsă de bombardamente în timp ce se deplasa către un adăpost.

Armata israeliană a prezentat un clip în care îi combate pe militanţii Hamas. Imaginile sunt chiar de când a început războiul, de pe 7 octombrie. Forțele Unității Shaldag au identificat un vehicul în care se aflau mai mulţi terorişti Hamas. Aceştia se îndreptau spre poarta de intrare în kibbutzul Be'eri. Soldații au tras asupra vehiculului, ucigându-l pe șoferul care a pierdut apoi controlul vehiculului.

Ofensiva din Gaza, amânată

Pe acelaşi subiect

Între timp, ofensiva terestră în Fâșia Gaza este deocamdată amânată la sfatul Statelor Unite. Mai mulţi oficiali de la Pentagon le-au transmis omologilor israelieni să nu facă aceleaşi greşeli pe care le-au făcut ei în Irak şi să se angajeze într-o luptă de gherilă urbană care ar putea face multe victime. O echipă de militari americani care au luptat împotriva ISIS a fost trimisă în Israel. Scopul este să ofere sfaturi privind luptele urbane în locuri foarte populate.

Tot în ceea ce priveşte numărul de morţi, preşedintele SUA, Joe Biden, este sceptic. "Nu garantez că palestinienii spun adevărul cu privire la câți oameni sunt uciși. Sunt sigur că au fost uciși oameni nevinovați și că acesta este prețul unui război. Nu am încredere în numărul oferit de palestinieni. De asemenea, lucrăm 24 de ore din 24 împreună cu partenerii noștri din regiune pentru a asigura eliberarea ostaticilor, inclusiv a cetățenilor americani rămași în urmă și reținuți de Hamas, precum și ieșirea în siguranță a cetățenilor străini din Gaza".

Statele Unite au propus o rezoluţie prin care au insistat pentru o încetare a focului ca ajutoarele să poată ajunge la civilii din Gaza. Rusia şi China s-au opus ieri prin veto rezoluției în cadrul Consiliului de Securitate ONU.

Zhang Jun, ambasador chinez: Dacă proiectul ar fi fost adoptat, ar fi spulberat complet perspectiva realizării soluției celor două state și ar fi aruncat cele două popoare într-un cerc vicios al urii și al confruntării.

Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite a criticat Israelul pentru că nu protejează deloc civilii. Ba mai mult. "Este important să recunoaștem că atacurile Hamas nu au avut loc din senin. Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante timp de 56 de ani".

Scandal ONU - Israel

Declaraţia sa a fost taxată imediat de şeful diplomaţiie israeliene, care a cerut demisia oficialului ONU şi a anunţat că ţara sa nu mai acordă vize pentru reprezentanţii inistuţiei. "Domnule secretar-general, pe ce lume trăiţi? În mod clar asta nu e lumea noastră! Cum poate secretarul-general să justifice, prin cuvintele lui, atrocităţile îngrozitoare care au avut loc?!"

Secretarul general ONU s-a declarat şocat de valul de reacţii, susţinând că au fost interpretate greşit cuvintele lui. Spania şi Portugalia îl susţin, ambele ţări cerând o rezolvare diplomatică a conflictului.

Între timp, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, caută sprijin internațional pentru a construi o coaliție împotriva Hamas. "Lupta împotriva terorismului nu este treaba unei singure țări, ci implică o cooperare internațională. O astfel de coaliție aduce o mai bună țintire a teroriștilor, schimbul de informații cu partenerii, o mai mare precizie și cruțarea civililor". Ca reacţie, iordanienii s-au adunat lângă ambasada Franței din Amman pentru a protesta împotriva vizitei președintelui Macron.

Premierul israelian Netanyahu a declarat recent că pregătirile pentru operațiunea terestră continuă, dar nu a dat alte detalii. "Am eliminat deja mii de teroriști. Acesta este doar începutul. În același timp, ne pregătim pentru operațiunea terestră. Nu voi preciza când, cum și cât". Vladimir Putin a declarat la Kremlin că situaţia Israelului cu Hamas s-ar putea extinde mult dincolo de granițele Orientului Mijlociu. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » Teroare în apropiere de Tel Aviv, după ce Hamas a lansat mai multe rachete. Netanyahu: Ne pregătim pentru operațiunea terestră. Nu voi preciza când, cum și cât