Industria de apărare din Europa nu poate ține pasul cu cererea de armament pe timp de război. Analiză Politico
Eforturile Europei de a moderniza armatele subfinanțate cronic au scos la iveală o industrie de apărare prost echipată pe timp de pace pentru a furniza arme pentru amenințările rusești care se adună la orizont, scriu jurnaliștii de la Politico. Simplu spus, pur și simplu nu sunt destule gloanțe, arme și sisteme de înaltă tehnologie pentru a satisface necesitățile Uniunii Europene. Iar de când a izbuncnit războiul din Ucraina cererea este și mai mare, ceea ce a dus la promisiunea statelor membre de a investi peste 230 de miliarde de euro în modernizarea arsenalului.
Motivul afluxului brusc de numerar nu este doar revanșismul Rusiei. Există, de asemenea, un impuls din partea multor țări europene puternice pentru a se asigura că continentul nu trebuie să se bazeze pe armata americană – sau pe puternica industrie de apărare a SUA – pentru a-și apăra propriile granițe. Mobilizarea recentă a Rusiei, amenințările nucleare și presupusul sabotaj al conductelor de gaze nu au făcut decât să accentueze caracterul local al acestor amenințări.
De ce îi sfătuiesc americanii pe europeni să-și consolideze industria de apărare
"Auzim de la colegii din SUA chiar sfaturi", a spus Jiří Šedivý, șeful Agenției Europene de Apărare (EDA), o agenție a UE care încearcă să ajute țările să facă echipă în scopuri de apărare. "Investiți în propriii factori strategici, pentru că ar putea veni un moment, și ar putea fi destul de curând, când, de fapt, noi, SUA, am putea fi implicați pe deplin în altă parte din Asia-Pacific și pur și simplu nu vom putea să vă sprijinim", a declarat el.
Ca răspuns, firmele europene de armament încearcă să recupereze terenul pierdut, intensificând producția și propriile capacități. Dar multe contracte europene sunt pentru furnizarea de armament în locuri precum SUA și chiar Coreea de Sud.
"Ca companie, investim sute de milioane acum pentru a ne asigura că putem satisface cererea", a declarat Micael Johansson, CEO al companiei suedeze de apărare Saab, ale cărei lansatoare de rachete montate pe umăr, numite NLAW, au fost esențiale pentru Ucraina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰