Atmosfera magică la Târgul de Crăciun de la Nurnberg
De peste patru secole, pulberea magică a sărbătorilor de iarnă se aşterne peste Piaţa Mare din oraşul medieval Nurnberg. Odată cu tradiţia merge mai departe şi succesul târgului de Crăciun de acolo.
De Redactia Observator la 10.12.2018, 01:11De peste patru secole, pulberea magică a sărbătorilor de iarnă se aşterne peste Piaţa Mare din oraşul medieval Nurnberg. Odată cu tradiţia merge mai departe şi succesul târgului de Crăciun de acolo. Turişti din toată lumea vin pentru a asculta prologul Îngerului de Crăciun, pentru decoraţiunile de brad unice în lume, dar şi pentru renumiţii şi delicioşii cârnaţi nemţeşti.
Cu patru săptămâni înainte de Crăciun, se deschide oficial târgul din Nurnberg, renumit peste tot în lume.
Într-o vineri seara, de la balconul Bisericii Doamnei Noastre, din Piaţa Mare a oraşului, Christkindl, Îngerul Crăciunului la germani, le vorbeşte oamenilor despre spiritul sărbătorilor de iarnă. Helene, o româncă ce trăieşte acolo, ne explică importanţa momentului.
Helene Laura Heffner, româncă stabilită la Nurnberg: Poate să fie ploaie, ninsoare, fulgere, e foarte multă lume cu foarte mulţi copii, chiar şi bebeluşi în cărucioare şi toţi aşteaptă să apară Christkindl.
Tânăra care intră în rolul Îngerului trebuie să fie locuitoare a oraşului şi este aleasă pentru doi ani prin votul cititorilor ziarului local. Pe toată perioada, vine zilnic în piaţa plină şi le împarte dulciuri copiilor. E un simbol omniprezent aici: îngerii din hârtie sau din ceară care se pun în vârful bradului au apărut în urmă cu mai multe secole, creaţi de un artizan ce suferea după moartea fiicei sale cu chip angelic.
Christine Aumuller, comerciant: Îngerul s-a născut aici, în Nurmberg, şi este reprezemtativ pentru oraş.
În târg totul are o poveste, mai ales turta dulce. Locuitorii vechiului oraş medieval au inventat-o pentru că localitatea se afla pe drumul mirodeniilor, iar producţia de miere era foarte bună. Astfel au creat reţeta delicioasă cu ghimbir.
Târgul de Crăciun din Nurnberg a fost organizat prima dată în 1628. Cel mai mare succes îl au produsele din turtă dulce. Astăzi, formele sunt variate şi îi ispitesc deopotrivă pe copii şi pe adulţi din toată lumea. La standul de specialitate găsim o româncă.
Elena Lenuţa Lupu, comerciant: Fiind o tradiţie foarte veche aici in Germania, căsuţele acestea de lemn se transmit din generatie in generaţie. Firma la care lucrez eu are o vechime de peste 114 ani. Este a treia generaţie.
Mirosul cârnaţilor lungi de jumătate de metru ne ademeneşte spre un alt stand la care munceşte o echipă întreagă de români.
Sunt aproape 200 de artizani care vin aici să-şi vândă marfa. Într-o piaţă aflată în apropiere are loc un târg internaţional. Aburii sarmalelor ne poartă paşii la standul României.
Corina Chiorean, Asociaţia Romanima Nurnberg: În prima seară vin să guste sarmalel noastre şi ţuica fiartă, pentru că ei nu le fac aşa bune ca ale noastre.
Târgul de Crăciun din Nurnberg se închide pe 24 decembrie, în Ajun, pentru că de Crăciun toată lumea trebuie să fie acasă, alături de cei dragi.