Austria legalizează sinuciderea asistată. Cât timp au la dispoziţie oamenii să se răzgândească asupra deciziei
Parlamentul austriac a legalizat sinuciderea asistată a persoanelor cu o boală gravă sau incurabilă, în urma unei decizii a justiţiei care a stabilit că interdicţia actuală încalcă drepturile fundamentale, relatează AFP.
De Ovidiu Cojocaru la 17.12.2021, 13:06Curtea Consttuţională austriacă a dispus, în urmă cu un an, ca Guvernul să modifice legislaţia care pedepseşte ajutarea morţii cu până la cinci ani de închisoare, potrivit news.ro.
Potrivit acestui text, adoptat de toate partidele, cu excepţia partidului FPÖ (extremă dreapta), adulţii care se află în stadiu terminal sau care suferă de o boală permanentă şi debilitantă pot fi ajutaţi să-şi pună capăt zilelor. Doi medicii este necesar să evalueze fiecare caz, dintre care unul este necesar să fie calificat în medicină paliativă. Ei stabilesc dacă pacientul este capabil să ia această decizie în mod independent.
Cererea poate fi anulată
În plus, un termen de 12 săptămâni este necesar să treacă înaintea acordării accesului la sinuciderea asistată, pentru a asigura faptul că cererea nu este motivată de o criză temporară. Acest termen se reduce la două săptămâni în cazul pacienţilor ”în fază terminală” a unei boli.
- Elveţia, prima ţară din lume care ar putea aproba utilizarea capsulelor de sinucidere asistată. Pot fi folosite...
- Studentă în anul II la medicină, în vârstă de 19 ani, găsită moartă într-o pădure din Franţa. Tânăra...
- ”Tu ai grijă de tine, eu am de copil”. Un britanic s-a sinucis după ce nepoata a fost omorâtă în bătaie de...
Această lege acţionează în vederea respectului şi demnităţii umane, apreciază ministrul Justiţiei Alma Zadic (Verzi), citată de agenţia austriacă de presă APA, însă ea vizează totodată să garanteze că o ”persoană nu alege moartea dacă există altă posibilitate”. În acest sens, un buget de 108 milioane de euro a fost alocat în vederea dezvoltării unor îngrijiri paliative.
Guvernul şi-a prezentat în octombrie propunerile, supuse examinării unor experţi, înainte să fie trimise în Parlament. În cazul în care nu intră în vigoare altă legislaţie până la sfârşitul lui decembrie, actuala interzicere a ajutării morţii urmează să devină caducă, lăsând practica nereglementată. În Europa, eutanasia a fost legalizată în ţările din Benelux şi Spania.