Antena Meniu Search
x

Foto Elveţia, prima ţară din lume care ar putea aproba utilizarea capsulelor de sinucidere asistată. Pot fi folosite şi ca sicriu

Elveţia ar putea aproba utilizarea unei capsule de sinucidere asistată. Dispozitivul, numit Sarco, a fost dezvoltat de Exit International, o companie nonprofit cu sediul în Australia. Iată cum funcţionează, dar şi ce trebuie să facă o persoană pentru a beneficia de serviciile companiei.

de Redactia Observator

la 08.12.2021, 13:49

Capsula Sarco pentru sinucidere asistată poate fi activată de persoana aflată în interior, iar datorită dimensiunilor sale reduse poate fi transportată oriunde, relatează Business Insider. Cu un design asemănător unui sicriu, capsula a fost creată special pentru a oferi confort persoanei pregătite să facă pasul spre nefiinţă, spune Dr. Philip Nitschke, fondator al Exit International.

Înainte să se întindă pentru prima şi ultima oară în capsulă, fiecare aplicant va completa un chestionar, după care va avea la dispoziţie un interval de timp pentru a apăsa butonul care activează procesul.

Sinuciderea asistată în Elveţia

Deşi ideea în sine poate părea şocantă sau înfricoşătoare, sinuciderea asistată este legală în Elveţia. Aproximativ 1.300 de oameni au murit astfel până acum, injectându-şi pentobarbital de sodiu lichid. Însă noua metodă va uşura procedura, spun dezvoltatorii săi: un somn adânc le va fi indus celor care aleg să-şi pună capăt vieţii, iar 5 minute mai târziu vor intra în comă. În cele din urmă, inima va înceta să le bată, fără ca ei să simtă vreo durere sau disconfort.

Pe acelaşi subiect

Cum funcţionează capsulele Sarco

Odată ce butonul e apăsat, capsula e inundată cu nitrogen care reduce nivelul de oxigen de la 21% la 1% în 30 de secunde. "Individul se poate simţi uşor dezorientat sau chiar euforic înainte să-şi piardă cunoştinţa", explică Dr. Nitschke într-un interviu acordat SwissInfo. Apoi, moartea survine la 5-10 minute, fără ca persoana din capsulă să simtă panică sau sufocare. Capsulele sunt utile şi după constatarea decesului, acestea putând fi folosite şi pe post de sicriu.

Exit International a dezvoltat două prototipuri de capsule Sarco, iar a treia este printată 3D chiar acum, în Olanda. Potrivit estimărilor companiei, cel de-al treilea prototip va fi gata de dat în folosinţă până în 2022. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Elveţia, prima ţară din lume care ar putea aproba utilizarea capsulelor de sinucidere asistată. Pot fi folosite şi ca sicriu