Austria se întoarce către naţionalism, o schimbare care ar putea afecta mulţi români aflaţi acolo
Alegerile legislative de ieri l-au propulsat în vârful Guvernului pe un tânăr de 31 de ani. De el depinde și soarta românilor care muncesc legal în Austria.
De Redactia Observator la 17.10.2017, 13:30Alegerile legislative de ieri l-au propulsat în vârful Guvernului pe un tânăr de 31 de ani. De el depinde și soarta unui mare număr de conaţionali ce muncesc legal în Austria. Sebastian Kurz s-a pronunțat adeseori pentru limitarea drepturilor est-europenilor la muncă în ţara sa.
Câştigător al scrutinului legislativ, Sebastian Kurz este un tânăr de 31 de ani pe care mulţi români nu îl văd ca pe o ameninţare pentru viaţa lor în Austria.
DAN PAVEL, jurnalist stabilit în Austria:
Politica austriacă este, într-adevăr, un pic diferită de ce înţelegem noi la Bucureşti. Adică faptul că mesajul este anti-imigraţie nu înseamnă măsuri împotriva unor comunităţi care muncesc cinstit.
Victoria lui vine după ce a anunţat că îşi doreşte cât mai puţini refugiaţi şi muncitori veniţi din Europa de Est
OANA CERNAT, jurnalistă româncă stabilită în Austria:
Nu mă afectează în niciun fel. Sunt cu toate taxele plătite!
În trecut, Sebastian Kurz a propus ca statul austriac să micşoreze alocaţia pe care statul austriac o plăteşte pentru copiii românilor de acolo. Ba mai mult, a vrut ca alocaţia să nu mai fie acordată dacă minorii nu locuiesc cu părinţii lor. Acum, temerile multor conaţionali care lucrează în Austria au început să crească.
LIDIA HORNAIT, româncă stabilită în Austria:
Dacă vor să sisteze într-un final alocaţiilepentru noi, ne vom întoarce cu drag acasă. Mi se pare un lucru discriminatoriu.
La începutul carierei sale politice, Kurz și-a surprins criticii prin programe pentru integrarea imigranților. Dar apoi și-a schimbat poziția. Cu viziuni eurosceptice, noul cancelar al Austriei ar putea reduce drepturile acestora.
"Politica lui Kurz îi vizează pe cei care nu au un loc de muncă stabil, care trăiesc din ajutoare sociale. Probabil că va fi mult mai greu să-ţi găseşti un loc de muncă aici", spune Alina, o româncă din Austria.
Tânărul Sebastian Kurz se opune aderării României la spațiul Schengen și la zona euro. Tendinţele sale naţionaliste ar putea fi, însă respinde de Bruxelles, care promovează solidaritatea şi toleranţa. În Austria lucrează în prezent aproximativ 220 de mii de români.