Biden a ajuns în Europa într-un moment crucial pentru a comemora "înfrângerea dictatorilor". NYT: Va fi îmbrățișat și izolat în același timp
Preşedintele american Joe Biden a început miercuri o vizită în Franţa, unde va participa la comemorarea D-Day, ziua debarcării aliate în Normandia. Vizita are loc într-un moment critic atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu. Ucraina încearcă să respingă o ofensivă rusă care amenință să spargă apărarea pe frontul de est. Iar la sute de km distanță, Israelul și Hamas sunt presaţi să accepte un acord de încetare a focului care ar putea fi șansa finală pentru o o pace mai durabilă în regiune, relatează The New York Times.
De Redactia Observator la 05.06.2024, 14:37Joe Biden a fost întâmpinat la aterizarea la Paris de premierul francez Gabriel Attal. "Biden va găsi atât solidaritate, cât și izolare în Europa", titrează publicaţia americană The New York Times (NYT). Liderul de la Casa Albă vrea să arate solidaritatea Occidentului, dar chiar dacă va aduna aliații Americii în apărarea Ucrainei, Biden îi sfidează când vine vorba de războiul din Gaza, scrie sursa citată.
Spania, Irlanda și Norvegia au recunoscut săptămâna trecută oficial statul Palestina iar majoritatea guvernelor europene susțin solicitarea Curţii Penale Internaționale pentru emiterea unui mandat de arestarepe numele lui Benjamin Netanyahu pentru crime de război.
NYT: Biden va găsi atât solidaritate, cât și izolare în Europa
"Biden va fi pus la întâlnirile din Europa într-o poziție pe care nu a mai experimentat-o de când a devenit președinte: va fi îmbrățișat și izolat în același timp de același grup de aliați curtaţi timp de aproape patru ani. Pentru un președinte care și-a arătat sprijinul pentru alianțele tradiționale ale Americii, aceasta reprezintă o provocare care îi va testa abilitățile diplomatice în moduri necunoscute", mai scrie NYT.
- Joe Biden: Benjamin Netanyahu nu vrea încheierea războiului din Gaza pentru a rămâne la putere
- Joe Biden închide granița cu Mexic la peste 2.500 de migranți clandestini pe zi. Mutare riscantă spre dreapta a...
- Donald Trump a strâns 141 milioane $ în luna mai. Cine sunt miliardarii americani care se adună în jurul fostului...
- Netanyahu va ține un discurs în faţa Congresului SUA: "Sunt încântat să le spun adevărul despre războiul...
"Europenii au devenit din ce în ce mai critici cu privire la modul în care Israelul şi-a desfășurat operațiunile în Gaza în ultimele nouă luni, în timp ce administrația Biden a criticat eforturile procurorului șef de la Curtea Penală Internațională de a solicita mandate de arestare pentru liderii israelieni sub acuzația de crime de război", mai atrage atenţia sursa citată.
Unii analişti de politică externă sunt de părere că Biden și-a creat singur probleme pentru că sprijină prea mult Israelul iar criticii săi susţin că este singurul vinovat pentru provocările diplomatice din Europa, pentru că a abordat inconsecvent crizele internaționale.
NBC News: Biden se duce în Europa pentru a comemora înfrângerea dictatorilor
NBC News vede călătoria lui Biden în Europa şi ca pe un eveniment electoral. "Biden călătorește în Europa pentru a comemora înfrângerea dictatorilor" relatează NBC News. În Europa, Biden "va ține discursuri în care va prezenta alianțele Americii care înving dictaturile înclinate spre cucerirea lumii", scrie sursa citată.
Această călătorie este o șansă pentru Biden de a arăta din nou cât de diferită este politica sa faţă de cea a lui Trump, "demonstrând alegătorilor sceptici că, la 81 de ani, își păstrează rezistența și acuitatea de a negocia cu omologii săi, unii şi cu zeci de ani mai tineri".
Ce va face Joe Biden în Europa
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, urmează să dea startul festivităţilor în cadrul cărora Biden se va întâlni joi, pe plajele din Normandia, cu regele Charles, cu cancelarul german Olaf Scholz, cu omologul său italian Sergio Mattarella şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP.
Sâmbătă, Biden este invitatul lui Macron la Paris, în prima sa vizita oficială de stat în Franţa. Liderul de la Casa Albă va lua cuvântul la ceremoniile oficiale de pe plajele care pentru D-Day au primit numele de cod Utah şi Omaha. Potrivit preşedinţiei SUA, debarcarea a "73.000 de americani curajoşi a deschis calea eliberării Franţei şi a Europei" de ocupaţia nazistă.
În afara programului, Biden va avea ocazia să discute cu Zelenski, pentru a vedea "cum putem continua să aprofundăm susţinerea" SUA pentru Ucraina, arată comunicatul Casei Albe citat de AFP. Cei doi şefi de stat se vor mai întâlni şi la summitul G-7 din Italia, care va avea loc în 13-15 iunie.
La festivităţile din Franţa au început să sosească de luni circa 50 de veterani americani, dintre care unii au participat la asaltul amfibiu din 6 iunie 1944, cel mai mare din istorie; acum, ei au sosit în Normandia pe calea aerului, la Deauville. Macron le-a adresat pe platforma X mesajul "Bun-venit eroilor în Franţa".
Rusia, aliată cu Statele Unite şi Regatul Unit împotriva Germaniei naziste, în cel de-al doilea război mondial, a fost invitată să îşi trimită reprezentanţi la ceremoniile similare de acum zece ani, dar de data aceasta a fost exclusă oficial de la eveniment, din cauza invaziei ruse în Ucraina. AFP menţionează că preşedinţia Franţei nu şi-a ascuns dorinţa de a afişa unitatea Occidentului în contextul războiului care afectează din nou Europa. Macron urmează să îşi clarifice intenţiile privind eventuala trimitere a unor instructori militari în Ucraina.
Miercuri la Plumelec, în Bretania, el va da semnalul de începere a festivităţilor aducând primele omagii luptătorilor bretoni din Rezistenţa franceză, primilor paraşutişti din efectivele Franţei Libere şi numeroaselor victime civile ale celui de-al doilea război mondial.
În cursul după-amiezii, Macron va ţine la Saint-Lo, în Normandia, un discurs despre civilii ucişi de bombardamentele aliate în "capitala ruinelor", cum a numit dramaturgul irlandez Samuel Becket localitatea distrusă în proporţie de 90% în noaptea de după D-Day. În total, şi-au pierdut viaţa în astfel de atacuri între 50.000 şi 70.000 de civili, dintre care 10.000 în Normandia. Seara, în aceeaşi regiune din nord-vestul Franţei, Macron îi va omagia pe deţinuţii din închisoarea din Caen - majoritatea, membri ai Rezistenţei - executaţi de nazişti după debarcarea aliată.
În contextul alegerilor europarlamentare de duminică, probabil nefavorabile taberei sale politice, preşedintele francez a decis să prelungească anul acesta comemorarea timp de trei zile, de miercuri până vineri.
La rândul său, Biden - aflat în campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din SUA - speră să se distanţeze, inclusiv prin vizita în Franţa, de contracandidatul său republican, Donald Trump. Preşedintele va vizita joi cimitirul american din Colleville-sur-Mer, în Normandia, unde se va întâlni cu veterani, iar duminică va depune la cimitirul american din Bois Belleau din nordul Franţei o coroană de flori pentru soldaţii căzuţi în primul război mondial. În 2018, Trump nu a mai ajuns acolo, oficial din cauza vremii nefavorabile.