Donald Trump a strâns 141 milioane $ în luna mai. Cine sunt miliardarii americani care se adună în jurul fostului preşedinte
Alegeri SUA 2024. Echipa de campanie a lui Donald Trump și Comitetul Național al Partidului Republican au strâns în total în luna mai donaţii de 141 de milioane de dolari pentru realegerea fostului președinte. Un sfert dintre donatorii din luna mai au contribuit pentru prima dată, impulsionaţi de procesul şi condamnarea lui Donald Trump, relatează CNN.
Doar în 24 de ore de la anunţarea verdictului "vinovat", echipa lui Donald Trump a obţinut donaţii de aproape 53 de milioane de dolari, o sumă uluitoare, comentează AFP. Condamnarea a impulsionat campania electorală a fostului preşedinte, a notat şi BBC.
Cine sunt miliardarii care se raliază în jurul lui Donald Trump
Potrivit BBC, donatorii republicani ultrabogați se adună în spatele fostului președinte american în urma procesului istoric și a condamnării penale. Miriam Adelson, a cincea cea mai bogată femeie din America, cu o avere de peste 34 miliarde de dolari, este unul dintre cele mai mari donatori ai Partidului Republican.
Adelson, care are cetăţenie israeliano-americană, urmează să anunțe săptămâna aceasta că donează mai multe milioane de dolari campaniei lui Trump. Banii vor ajunge la o organizaţie numită "Preserve America", potrivit presei americane.
- Donald Trump și-a făcut TikTok. Câți urmăritori a strâns în doar câteva ore
- Juriștii dezvăluie ce pedeaspă riscă Donald Trump, găsit vinovat în procesul "Stormy Daniels"
- Donald Trump, vinovat. Câţi ani de închisoare riscă fostul preşedinte pentru cele 34 de capete de acuzare. Pe 11...
- De 34 de ori "vinovat". Donald Trump devine primul preşedinte american condamnat pentru o infracţiune. Primele...
În SUA, comitetele de acțiune politică pot cheltui sume nelimitate pentru sprijinirea candidaților, explică BBC. Donaţia către "Preserve America" va depăşi suma de 90 de milioane de dolari donată de ea și fostul ei soț, Sheldon, înainte de alegerile din 2020, potrivit POLITICO.
Este de aşteptat ca şi alţii să îi urmeze exemplul. După verdictul anunţat săptămâna trecută, mai mulţi miliardari au postat mesaje de susţinere pentru Trump. Printre aceștia s-a numărat și investitorul din Silicon Valley, David Sacks. "Acum există o singură problemă la aceste alegeri: dacă poporul american va accepta ca SUA să devină o Republică Bananieră", a scris el pe platforma X, fostă Twitter.
Pe 6 iunie, David Sacks și un alt investitor Chamath Palihapitiya vor organiza o strângere de fonduri pentru Trump la San Francisco iar participanților li se cere să contribuie cu până la 300.000 de dolari.
Şi miliardarul Bill Ackman, investitor în fonduri speculative, este de așteptat să facă un anunț în zilele următoare despre susţinerea lui Trump, deşi în urmă cu trei ani spunea că Trump "ar trebui să-și ceară scuze tuturor americanilor" în urma revoltei de la Capitoliu.
Şi CEO-ul Blackstone Group, Steve Schwarzman, unul dintre cei mai cunoscuţi miliardari de pe Wall Street, a anunțat că îl va sprijini pe Trump la alegerile din noiembrie. Asta deşi, la fel ca Ackman, Schwarzman se distanțase şi el în trecut de fostul președinte.
La sfârșitul lunii mai, Schwarzman a spus că este îngrijorat ca majoritatea americanilor "că politicile noastre economice, de migrație și externe duc țara în direcția greșită". "Creșterea dramatică a antisemitismului m-a determinat să mă concentrez mai urgent asupra consecințelor viitoarelor alegeri", a mai adăugat el.
Alți miliardari celebri care au anunţat că îl susţin pe Trump sunt investitorii în fonduri speculative John Paulson și Robert Mercer, precum și magnatul Harold Hamm, cu afaceri în petrol şi gaz de şist și mogulul Steve Wynn, cu afaceri în industria hotelurilor şi a cazinourilor de lux.
Un alt miliardar investitor Nelson Peltz, care declara după revolta de la Capitoliu că regretă că a votat pentru Trump în 2020, s-a răzgândit. Ba chiar l-a invitat în martie pe fostul președinte Trump la vila sa de pe malul oceanului în Florida.
Pe de altă parte, Elon Musk a declarat că nu va dona niciunui candidat din acest ciclu electoral, dar intenționează să transmită în direct pe X o dezbatere cu Trump. Şi Peter Thiel, celebrul investitor american care a devenit miliardar prin invesţiile la PayPal şi Facebook, a anunţat că nu va dona pentru Trump la aceste alegeri, deşi este un cunoscut donator al republicanilor.
Shaun Maguire, investitor din Silicon Valley, în tehnologie, a anunțat o donație de 300.000 de dolari către Trump la câteva minute după verdictul de săptămâna trecută, spunând că procesul a fost unul nedrept.
Trump vs Biden, la capitolul donaţii
Potrivit BBC, până la sfârșitul lunii aprilie echipa de campanie a lui Joe Biden a strâns donaţii record de 192 de milioane de dolari cash, faţă de 93,1 milioane de dolari cât a obţinut echipa lui Trump.
Totuși, în luna aprilie Trump a strâns 76 de milioane de dolari, depășindu-și rivalul democrat pentru prima dată în acest ciclu electoral. Biden a strâns 51 de milioane de dolari în aprilie, o scădere bruscă față de cele peste 90 de milioane de dolari strânse cu o lună mai devreme. Iar, potrivit CNN, Trump a strâns 141 de milioane de dolari în mai.
Banii ajută, dar nu vor fi decisivi, a explicat profesorul Justin Buchler, de la Universitatea din Ohio. "Banii nu vor fi determinanți. Rolul principal al banilor într-o campanie este de a crește notorietatea numelui. Toată lumea știe deja cine sunt Donald Trump și Joe Biden."
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰