Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu cerut de CPI pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii
Război Israel - Hamas. Curtea Penală Internaţională (CPI) a anunţat luni că a cerut un mandat de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în Fâşia Gaza.
"Pe baza probelor adunate şi examinate de biroul meu, am motive rezonabile să cred că Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, şi Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, poartă răspundere penală pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii comise pe teritoriul statului Palestina (în Fâşia Gaza) începând cel puţin cu 8 octombrie 2023", a precizat procurorul-şef al CPI, care are sediul la Haga, într-un comunicat.
Curtea Penală Internaţională (CPI) a solicitat mandate de arestare pentru liderul Hamas Yahya Sinwar, pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu şi pentru ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, acuzați de crime de război și crime împotriva umanității, a declarat anterior procurorul șef Karim Khan pentru CNN.
Curtea Penală Internaţională a cerut mandate şi pentru ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri Hamas, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri, liderul Brigăzilor Al Qassem și cunoscut şi sub numele de Mohammed Deif, și Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării islamiste. Un grup de judecători CPI va analiza solicitarea.
Israel şi SUA au făcut presiuni asupra CPI pentru a nu emite mandate de arestare
- Joe Biden trimite Israelului arme și muniție de un miliard de dolari, deşi a ameninţat că va bloca ajutorul...
- EXCLUSIV. Interviu cu fostul şef al Serviciilor de Securitate din Israel: "Poate fi câştigat războiul cu Hamas...
- Ostatic israelian, mort la scurt timp după ce Hamas a publicat un filmuleț cu el. Deși părea bătut, au spus că...
- Exodul din Rafah. Sute de mii de palestieni au plecat din zonă după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Responsabili israelieni au declarat pentru New York Times la începutul lunii mai că se aşteaptă ca CPI să emită mandate de arestare împotriva unor membri ai guvernului israelian, printre care şi Benjamin Netanyahu.
Mai multe publicaţii americane au dezvăluit că Israelul împreună cu Statele Unite și alte țări occidentale au făcut presiuni asupra CPI pentru a nu emite mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu sau miniștrii cabinetului său.
Acuzațiile împotriva lui Netanyahu și Gallant presupun "exterminare, folosirea foametei ca metodă de război, refuzul de a acorda ajutor umanitar, țintirea deliberată a civililor aflați în conflict", a spus Karim Khan într-un interviu cu Christiane Amanpour.
Premierul Netanyahu a apreciat anterior că o punere sub acuzare a unor responsabili israelieni pentru crime de război "ar fi un scandal de proporţii istorice", susţinând că CPI "încearcă să pună Israelul pe banca acuzaţilor".
Întrebat de Amanpour despre comentariile făcute de Netanyahu, Khan a spus că "nimeni nu este mai presus de lege" şi că dacă Israelul nu este de acord cu deciziile CPI, "este liber să depună contestație în fața judecătorilor curții și asta îi sfătuiesc să facă."
Israelul și Statele Unite nu sunt membre ale CPI. Cu toate acestea, CPI susține că are jurisdicție asupra Fâşiei Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania, pentru că liderii palestinieni au fost de acord în mod oficial în 2015 să respecte principiile curții.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰