Căldura extremă face victime: 35.000 de persoane au murit în Franţa din 2014 şi până în prezent. O treime, persoane sub 75 de ani
Aproape 35.000 de persoane au murit pe timpul verii în Franţa din 2014 şi până în prezent, din cauza efectelor căldurii, a estimat vineri Agenţia franceză de sănătate publică, subliniind că acest număr de decese nu se referă doar la episoadele de caniculă, relatează AFP, citat de Agerpres.
De Redactia Observator la 23.06.2023, 16:50"Trebuie remarcat faptul că o parte semnificativă - o treime - se referă la persoane cu vârsta sub 75 de ani", subliniază studiul publicat de Agenţia franceză de sănătate publică, unul dintre primele studii care evaluează legăturile dintre căldură şi mortalitate în Franţa în ultimii ani, într-un context marcat de efectele probabile ale încălzirii globale.
Creştere a numărului de episoade de caniculă
Ultimii ani au fost într-adevăr marcaţi de o creştere a numărului de episoade de caniculă - perioade cu căldură foarte mare -, în special în 2019 şi 2022. Deşi este imposibil să se stabilească în mod sistematic o legătură între fiecare dintre aceste valuri de căldură şi încălzirea globală, aceasta din urmă poate contribui la creşterea frecvenţei episoadelor de caniculă.
Agenţia de sănătate publică a publicat deja cifre care arătau un număr crescut de decese în timpul acestor canicule. Astfel, ea înregistrase aproape 3.000 de decese în plus vara trecută în timpul celor trei valuri de caniculă.
- Un val de aer tropical traversează România. Peste 40 de grade resimțite în mai multe orașe
- China se luptă cu valuri de căldură extremă. 41 de grade la Beijing, cea mai ridicată temperatură în luna...
- 11 județe intră de diseară sub avertizări cod galben și portocaliu de vreme severă. Ploi torențiale, grindină...
Legătura dintre mortalitate şi perioadele de căldură
Ultimul studiu merge însă mai departe, evaluând mortalitatea legată de toate perioadele de căldură estivale şi nu doar de vârfurile valurilor de căldură.
Într-adevăr, "expunerea populaţiei generale în zilele călduroase în afara valurilor de caniculă (...) este adesea percepută ca neprezentând o problemă de sănătate, deşi ea este asociată cu un risc crescut de deces", subliniază studiul.
Agenţia franceză de sănătate publică estimează că între 29.612 şi 34.975 de decese pot fi atribuite căldurii din timpul verii în perioada cuprinsă între 2014 şi 2022, de trei ori mai mult decât decesele legate doar de episoadele de caniculă.