Cazul bărbatului scos nevinovat după ce a abuzat sexual o copilă de 12 ani pentru că ”nu a atins-o pe piele”. Decizia a fost anulată
Curtea Supremă din India a decis anularea unei decizii judecătoreşti controversate, după ce un bărbat a fost achitat într-un caz de agresiune sexuală asupra unei fete de 12 ani. Judecătorii au spus că între agresor şi victimă nu a existat "niciun contact pe piele"
De Redactia Observator la 18.11.2021, 12:36- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Decizia, care a fost luată de o femeie judecător de la Înalta Curte din Mumbai în luna ianuarie a acestui an, a provocat indignare printre locuitorii ţării, scrie BBC.
Numeroşi activişti pentru drepturile omului și experții au avertizat că decizia ar putea duce la un precedent și au cerut instanței superioare să o anuleze. Ei se temeau că, astfel, copiii nu vor mai avea curajul să raporteze abuzurile la care sunt supuşi.
În hotărârea pe care a făcut-o publică joi, instanța supremă a precizat că judecătorii vor fi nevoiţi să analizeze intenția sexuală și nu doar dacă a existat contact pe piele între agresor şi victimă.
Revoltă după o decizie a judecătorilor
- Doi copii de la un centru de plasament, de 11 și 13 ani, ar fi fost violați de un bărbat din Galați. Suspiciuni...
- O indiancă de 16 ani ar fi fost violată de 400 de bărbaţi, în 6 luni. Alungată de tată şi abuzată de soţ,...
- Un violator în serie, care a abuzat femei timp de 45 de ani, inclusiv adolescente, a murit în închisoare după ce...
Cazul a fost deschis în decembrie 2016, un bărbat de 39 de ani a fost acuzat că a atins indecent o fată de 12 ani. Mama copilului susținuse că acesta i-a luat fiica acasă, acolo unde i-a pipăit sânul și a încercat să-i scoată pijamalele. Ulterior, bărbatul a fost condamnat pentru agresarea sexuală a unui copil în temeiul Legii Pocso (protecția copiilor împotriva infracțiunilor sexuale) și a avut de ispăşit o pedeapsă de trei ani de închisoare.
Cu toate acestea, însă, pe 12 ianuarie, judecătorul de la Înalta Curte din Bombay, Pushpa Ganediwala, a hotărât că atingerea sânului fetei nu a fost agresiune sexuală, deoarece nu a existat un contact pe piele și a păstrat doar acuzația de molestare. Decizia a stârnit revoltă în India și mai multe petiții au fost depuse la instanța supremă pentru a o anula.
Potrivit unui studiu guvernamental din 2007, doi din trei copii din India au fost abuzați fizic și 53% din cei aproape 12.300 de copii chestionați au raportat una sau mai multe forme de abuz sexual.