Ce sunt bombele cu "planare" folosite de ruși pe linia frontului, în locul avioanelor
Rușii folosesc zilnic 20 de bombe aeriene ghidate cu planare pe întreaga linie a frontului, pentru a nu-şi trimite avioanele în zona în care pot fi lovite de apărarea antiaeriană ucraineană, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, potrivit Agerpres.
De Redactia Observator la 05.04.2023, 10:53"Ei au început să utilizeze în mod curent bombe cu planare care pot parcurge o distanţă de până la 70 de kilometri", a declarat Iuri Ignat, indicând că inamicul foloseşte cam între 10 şi 20 de bombe de acest tip pe zi de-a lungul întregii lunii a frontului.
Potrivit acestuia, forţele ruse utilizează avioane Su-35 şi Su-34 pentru a lansa aceste bombe fără a fi nevoie să pătrundă în spaţiul în care sunt vulnerabile la rachetele apărării antiaeriene a Ucrainei.
Iuri Ignat a insistat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme antiaeriene şi de avioane moderne pentru a respinge atacurile aeriene inamice de la distanţă.
Cum funcționează bombele aeriene cu planare
- Putin, îngrijorat de situaţia din cele 4 teritorii ucrainene anexate. A convocat Consiliul de Securitate al Rusiei
- "Îi sfătuiesc să se pregătească". Anunțul Kievului dă fiori. Armata ucraineană, gata să declanșeze marea...
- Momentul în care FSB arestează doi tineri, soţ şi soţie, acuzaţi de spionaj. Reacţia ironică a Ucrainei
Acest tip de bombe aeriene cu planare parcurge o traiectorie de câţiva kilometri din momentul în care este lansată de un avion. Astfel de bombe ghidate au o rază de acţiune mai mare decât bombele convenţionale întrucât dispun de aripi. Cu cât altitudinea de la care este lansată o astfel de bombă este mai mare, cu atât distanţa parcursă de aceasta este mai mare. Rusia mai foloseşte în războiul împotriva Ucrainei bombe ghidate sau inteligente.
Forţele ucrainene dispun deja şi ele de kituri de bombe inteligente cu muniţie de atac ghidată Joint Direct Attack Munition (JDAM), care transformă o bombă aeriană GBU convenţională într-o bombă de precizie cu o rază de acţiune de până la 72 km.
În acelaşi timp, trupele ucrainene care apără partea din Bahmut - oraş asediat în estul ţării - pe care încă o controlează au respins luni 32 de atacuri din partea forţelor ruse care încearcă să preia controlul total asupra oraşului, indică Statul Major General ucrainean într-un buletin informativ publicat marţi şi citat de EFE.
"În direcţia Bahmut, inamicul încearcă să preia controlul total asupra oraşului şi continuă să lanseze atacuri", se arată în nota care aminteşte, prin formulările sale, de comunicate din zilele anterioare. "Pe parcursul zilei (de ieri), unităţi ale forţelor de apărare (ucrainene) au respins 32 de atacuri inamice în zona frontului din Bahmut", potrivit textului, care consemnează, de asemenea, bombardamente ruseşti asupra mai multor localităţi din zonă.
Rușii susțin că au cucerit "legal" Bahmutul
Şeful grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a proclamat luni preluarea "legală" a oraşului, în timp ce armata sa privată, care se află în prim-planul ofensivei ruse în zonă, susţinea că a preluat controlul asupra primăriei din Bahmut, ceea ce Kievul a negat.
Însuşi Prigojin a recunoscut că trupele ucrainene nu au părăsit oraşul şi sunt concentrate în partea sa de vest.
Potrivit raportului de marţi al Statului Major General ucrainean, Rusia a lansat de asemenea atacuri asupra Avdiivka şi Marinka, alte două oraşe de pe frontul de est pe care forţele de ocupaţie încearcă de luni de zile să le cucerească.