Cel mai puternic atac cu rachete de la începutul războiului lasă Ucraina în întuneric. Putin pierde arma șantajului energetic după ieftinirea gazelor
Rusia continuă bombardamentele menite să-i facă pe ucraineni să întâmpine anul nou în frig şi întuneric. În această noapte, sirenele alarmei aeriene au sunat din nou la Kiev şi în alte regiuni ale Ucrainei, iar la Dnipro şi Zaporojie au fost doborâte zece drone. Asta după ce, ieri, armata rusă a lansat unul dintre cele mai puternice atacuri cu rachete şi drone de la începutul războiului. Doi oameni au murit, alţi şapte au fost răniţi, iar numeroase obiective energetice au fost, din nou, scoase din funcţiune.
De Redactia Observator la 30.12.2022, 08:08La Kiev, sirenele de alarmă au sunat timp de cinci ore. Artileria antiaeriană a reuşit să doboare toate rachetele care se îndreptau spre capitală, dar resturile unora dintre ele au avariat câteva locuinţe.
"Îmi doresc un singur lucru: să cadă ceva peste Moscova, ca să-i bage în pământ pe Putin şi pe toţi ai lui."
Atacul a avut urmări şi mai grave la Harkov: două persoane şi-au pierdut viaţa iar o staţie de transformatoare a fost cuprinsă de flăcări.
"Nu e doar teroare, e ceva mai rău decât teroarea. Nici nu poate fi descris în cuvinte normale."
- Ploaie de rachete în Ucraina: Cum a arătat unul dintre cele mai cumplite bombardamente rusești de la începutul...
- Preţurile gazelor naturale au scăzut în această săptămână în Europa la niveluri nemaivăzute de dinainte de...
- Comandantul-șef al armatei ucrainene susține că rușii au lansat joi doar 69 de rachete. Consilierii lui Zelenski...
Rachetele au lovit și Belarus
În întreaga ţară au fost lovite 18 clădiri de locuinţe şi zece obiective critice ale sistemului energetic. La Lvov, 90 la sută din locuitori au rămas fără curent electric. Blocuri de locuinţe au fost avariate, între altele, la Odesa şi Zaporojie. Armata rusă a folosit atât rachete de croazieră lansate din aer şi de pe mare, cât şi proiectile antiaeriene adaptate pentru a lovi ţinte terestre. Conducerea ucraineană consideră că atacul a fost pregătit timp de două săptămâni, dar apărarea antiaeriană a acţionat eficient.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Fiecare nouă rachetă nu face decât să confirme că toate acestea trebuie să se încheie în faţa unui tribunal (n.r. pentru crime de război). Şi chiar aşa va fi."
Fragmente ale unei rachete antiaeriene au căzut şi pe teritoriul belarus, iar armata Ucrainei a recunoscut că fusese lansată de militarii săi. "Este un incident obişnuit, care s-a mai întâmplat nu o dată", afirmă comunicatul ucrainean. Nu este exclusă nici o provocare a Rusiei, care ar fi putut programa traiectoria uneia din rachetele sale astfel încât să fie interceptată deasupra Belarusiei. Guvernul de la Minsk l-a convocat pe ambasadorul ucrainean şi a cerut o anchetă asupra incidentului. Iar ucrainenii au răspuns că acceptă o anchetă internaţională dar fără experţi din ţările aliate cu Rusia, una din acestea fiind chiar Belarus.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Oricare le-ar fi planurile, noi ştim un lucru despre noi înşine: vom supravieţui. Îi vom alunga. Nu poate fi nicio îndoială. Şi vor fi pedepsiţi pentru acest groaznic război."
Pe fondul bombardamentelor aeriene continuă şi luptele din Donbas, unde armata rusă şi-ar fi propus să cucerească, până la sfârşitul anului, întreaga regiune Doneţk. Dar obiectivul este departe de a putea fi atins. În Rusia, la sute de kilometri de graniţă, comandamentul bazei aeriene Engels anunţă că a doborât încă o dronă ucraineană, după alte două atacuri similare soldate cu victime şi pagube. Aflat tot mai mult în defensivă, Vladimir Putin primeşte o veste proastă şi de pe piaţa europeană a energiei: preţul gazului a coborât la nivelul dinaintea războiului, aşa că nu mai poate fi folosit ca o armă împotriva Occidentului.