Antena LIVE

Curs valutar

Video

Ciclonul care a adus furtuni în România a făcut prăpăd în centrul şi vestul Europei. E stare de catastrofă în Germania, după inundaţii

Ciclonul care a adus furtuni şi la noi, este cel care a făcut prăpăd în Centrul Europei. Este stare de catastrofă în Germania, unde vijelia a lăsat în urma sa peste 100 de morţi şi cel puţin 1.300 de dispăruţi. Este prăpăd şi în Belgia. Aici, cel puţin 23 de oameni au murit şi mii de familii au fost evacuate.Ţara a cerut ajutor de la Uniunea Europeană.

De la 16.07.2021, 20:26
WhatsApp
Vezi și:

Sunt imaginile unei catastrofe fără precedent după cel de-Al Doilea Război Mondial. În sud-vestul Germaniei, apa a luat tot. Oamenii au rămas, peste noapte, fără rude, prieteni sau avuţia de-o viaţă. Cartiere întregi au fost rase de pe faţa pământului de potopul care a umflat râurile. În landul Renania de Nord-Westfalia, o alunecare de teren a îngropat mai multe case cu locuitori cu tot. "Acolo era o casă, iar acum nu se mai vede. N-a mai rămas nimic din ea! Erau chiar două case, dar s-au dus", spune o localnică.

O româncă stabilită în zonă ne-a scris pe "Fii Observator" că într-o singură localitate, 60 de oameni au murit şi peste o sută au fost luaţi de ape şi nu se mai ştie nimic de ei. Un alt român ne-a povestit cum a trăit momentul în care a văzut cum vine viitura. "Toată apa de pe versanţi a făcut prăpăd. A luat case maşini, tot ce a intalnit in cale.

Marţi spre miercuri, au căzut în jur de 200 de litri pe metrul pătrat", a declarat Marian Mihăiţă, român stabilit in Renania de Nord-Westfalia.

Sunt zone în care a plouat cât pentru o lună întreagă. Canalizarea, suprasolicitată, nu a mai făcut faţă. Nici barajele, care au cedat, iar apele au ţâşnit cu un debit de până la 150.000 de litri pe secundă. Mulţi localnici s-au refugiat pe acoperişuri, de unde au fost salvaţi de elicopterele armatei. Militarii americani staţionaţi în Germania au sărit şi ei în ajutor.

Pe acelaşi subiect

Salvatorii au avut la rândul lor nevoia de a fi salvaţi. Un pompier luat de viitură a scăpat cu viaţă doar pentru că mai mulţi localnici au reuşit să îl prindă la timp. "Sunt înconjurat aici numai de vecini ieşiţi la pensie şi spuneau că de 70 şi ceva de ani nu au văzut aşa ceva", a declarat Marian Mihăiţă, român stabilit in Renania de Nord-Westfalia.

Retragerea apelor scoate la suprafaţă alte tragedii. Oriunde te uiţi în jur, vezi drumuri distruse, case aproape demolate şi maşini care par aruncate la întâmplare de mâna unui uriaş. "Sunt îndurerată pentru toţi cei ce şi-au pierdut viaţa în această catastrofă. Nu le ştim încă numărul, dar sunt foarte mulţi. Unii în subsolurile caselor lor, unii, pompierii, care încercau să îi salveze pe alţii", a declarat Angela Merkel.

Apele nu au cruţat nici Belgia. Sute de case au ajuns sub ape. Cea mai dramatică situaţie este în regiunea Valonia. Oraşul Liege, cu 200.000 de locuitori, a fost parţial evacuat, o măsură care nu a mai fost luată aici de aproape un secol. Familii întregi au urcat pe acoperişurile caselor şi au aşteptat ore în şir, în mijlocul apelor, elicopterele salvatoare ale armatei. Peste 40.000 de locuinţe nu mai au electricitate, zeci de drumuri sunt închise, trenurile nu mai circulă pe mai multe rute, iar reţelele de telefonie mobilă au devenit nefuncţionale.  

Acelaşi ciclon a făcut prăpad şi în Olanda. În Limburg, oraş cu o populaţie de 100.000 de oameni, cartiere întregi sunt acoperite de apă. Oamenii privesc îngrijoraţi de pe podurile peste râul Mass, cum apele încă ameninţă să îşi iasă din matcă. Şi aici, din zeci de gospodării nu a mai rămas aproape nimic întreg. Regele şi regina şi-au pus cizmele de cauciuc şi au vizitat zonele afectate, pentru a le oferi alinare sinistraţilor.  

Simona Moloiu
ciclon ciclon romania inundatii inundatii germania
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025