Galerie foto Inundațiile secolului: 80 de morți și 1300 de dispăruți în Germania, 11 morți în Belgia. Autoritățile dau vina pe schimbările climatice
Cel puţin 80 de persoane au murit şi aproape 1.300 sunt date dispărute în Germania, după unele dintre cele mai grave inundaţii care au avut loc în ultimul secol.
Precipitaţiile record din vestul Europei au făcut ca râurile să iasă din matcă şi au provocat pagube devastatoare în regiune. De asemenea, probleme au fost şi în Belgia, unde oficialii au raportat cel puţin 11 decese provocate din cauza inundaţiilor. Autorităţile belgiene consideră că precipitaţiile violente sunt cauzate de schimbările climatice, potrivit BBC.
Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia a dat vina pe încălzirea globală pentru vremea extremă din ultimele zile care a pus stăpânire pe mai multe ţări din vestul europei."Ne vom confrunta cu astfel de evenimente din nou şi din nou, iar asta înseamnă că trebuie să accelerăm măsurile de protecţie climatică. Schimbările la nivel climatic nu se vor limita doar pe teritoriul unui singur stat", a spus ea.
Experţii spun că se aşteaptă ca schimbările climatice să crească frecvenţa evenimentelor meteorologice extreme. Landurile germane Renania-Platinat şi Renania de Nord-Westfalia au fost cele mai afectate în urma inundaţiilor. Grav afectate au fost şi regiuni din Belgia, Ţările de Jos, Luxemburg şi Elveţia. În Ahrweiler, sute de oameni sunt în continuare daţi dispăruţi. Purtătorul de cuvânt al guvernului local a declarat că reţelele de telefonie mobile s-au defectat, acest lucru făcând imposibilă contactarea mai multor persoane. Satul Schuld a fost distrus aproape în întregime.
Autorităţile sunt în alertă după inundaţiile devastatoare din ultimele zile
- Inundaţiile au făcut prăpăd în Germania, Belgia şi Olanda: "Este o stare de urgenţă ca în Al Doilea Război...
- Inundații devastatoare în Germania: sunt cel puțin 42 de morți. Angela Merkel se declară ”bulversată”
- Dezastru în Germania, din cauza ploilor torenţiale. Zeci de oameni dispăruţi, case prăbuşite, maşini sub ape,...
Aproximativ 15.000 de poliţişti, soldaţi şi muncitori ai serviciilor de urgenţă participă la operaţiuni de salvare şi căutare în regiunile grav afectate. Între timp, mai multe elicoptere preiau de pe acoperişurile caselor mai mulţi oameni, iar tancurile militare curăţă drumurile. "Nimeni nu se aștepta la asta, de unde a venit toată ploaia asta? Este o nebunie. A făcut un zgomot atât de puternic încât am crezut că va sparge ușa", a spus Annemarie Mueller, o locuitoare din Mayen, în vârstă de 65 de ani.
Angela Merkel a transmis mesaje de condoleanţe pentru familiile care şi-au pierdut apropiaţii în inundaţii. "Mă tem că tot ce vom vedea în zilele următoare este doar amploarea acestei tragedii", a spus Merkel care a dat asigurări că cetăţenii vor avea parte de tot sprijinul din partea guvernului care face toate eforturile posibile pentru salvarea oamenilor şi reconstrucţia caselor.
În Belgia, inundaţiile au purtat maşinile de-a lungul srăzilor în oraşul Verviers, iar în Liege, a treia cea mai mare zonă urbană din Belgia, locuitorii au fost evacuaţi. Se așteaptă ca râul Meuse care străbate orașul să crească cu încă 1,5 metri, în ciuda faptului că este deja pe punctul de a se revărsa. Oficialii sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că un pod de baraj din zonă se poate prăbuși și au îndemnat oamenii să se ajute reciproc. "Situația de criză este excepțională și solidaritatea trebuie să prevaleze", au declarat oficialităţile.
Intensitatea și amploarea inundațiilor din Germania din această săptămână i-au șocat pe oamenii de știință climatologi, care nu se așteptau ca recordurile să fie depășite atât de mult. După valul de căldură mortal din SUA și Canada, unde temperaturile au crescut peste 49,6 grade celsius, în urmă cu două săptămâni, potopul din Europa centrală a stârnit temerea că perturbarea climatică cauzată de om face ca vremea extremă să fie și mai gravă decât se anticipase.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰