Cine este de vină pentru explozia de la Spitalul din Gaza. Imaginile din satelit arată de unde a fost lansată racheta
Război Israel - Hamas. Israelul, guvernul american și experți independenți susţin că primele dovezi arată că în spatele exploziei de la spitalul din Gaza, soldată cu numeroase victime, se află un grup militant local, Jihadul Islamic Palestinian, aliat cu Hamas, şi contestă acuzaţiile palestinienilor că masacrul a fost cauzat de un atac aerian lansat de israelieni, relatează The New York Times şi The Wall Street Journal. Explozia este învăluită în incertitudine, remarcă şi CNN într-o analiză.
De Redactia Observator la 19.10.2023, 13:45- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Oficiali americani au declarat sub protecţia anonimatului pentru The New York Times că își bazează analizele pe mai multe informații care indică faptul că explozia de la spitalul Ahli Arab a fost cauzată de Jihadul Islamic Palestinian, un grup aliat cu Hamas. Jihadul Islamic a reacţionat spunând că acuzațiile Israelului potrivit cărora una dintre rachetele lor a suferit o defecţiune și a lovit spitalul sunt "false și fără temei".
Cine este de vină pentru explozia de la spitalul din Gaza
Hamas nu a furnizat nicio dovadă care să arate că Israelul este de vină iar oficialii SUA au avertizat că analiza lor este una preliminară iar ei continuă să colecteze și să analizeze dovezi. Nu au fost însă verificate în mod independent afirmațiile niciunei tabere cu privire la cine este responsabil.
Informațiile americanilor, menționate pentru prima dată de președintele Joe Biden în Israel, includ imagini prin satelit și în infraroșu care arată lansarea unei rachete sau a unei bombe dinspre pozițiile palestinienilor, din Gaza. De asemene, agențiile americane de informații au analizat mai multe filmări open-source, adică înregistrări culese de jurnalişti și alţii analişti, care arată că proiectilul respectiv nu a venit din direcţia poziţiilor militare israeliene, au mai spus oficialii.
- Corespondență Observator din Israel. Ce se întâmplă cu românii blocați de trei zile la granița către Egipt
- Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Prima și singura femeie din conducerea Hamas, ucisă. Când ar putea ajunge...
- Israel vrea să radă Hamas de pe fața pământului, chiar și cu prețul unor pierderi civile, dar nu are niciun...
- "Avem dovezi mai bune". Experţii dau verdictul în "atacul cu 500 de morţi" de la spitalul din Gaza. Ce se vede în...
- Durere şi furie în lumea arabă. Explozia de la spitalul din Gaza a declanşat proteste în tot Orientul Mijlociu
- Cine a tras de fapt în spitalul din Gaza? Israelul publică două filmări şi o presupusă conversaţie Hamas:...
De asemenea, oficialii israelieni au furnizat Statelor Unite interceptări ale unor convorbiri Hamas, care susţin că racheta aparţine unui grup aliat cu militanţii palestinieni. "Guvernul SUA evaluează că Israelul nu a fost responsabil pentru explozia care a ucis sute de civili ieri la Spitalul Al Ahli din Fâșia Gaza", a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului Național de Securitate. "Evaluarea noastră se bazează pe datele disponibile, inclusiv informaţii ale serviciilor, activitatea militară (lansări de rachete), videoclipuri open-source și imagini cu incidentul".
Potrivit lui Watson, serviciile de informații au indicat că unii luptători palestinieni din Fâșia Gaza cred că explozia a fost cel mai probabil cauzată de o lansare efectuată de Jihadul Islamic Palestinian. "Militanții încă investigau ce s-a întâmplat. Continuăm să lucrăm pentru a confirma dacă explozia este rezultatul unei rachete lansate de Jihadul Islamic Palestinian", a spus ea.
Nu se ştie întreaga poveste, avertizează americanii
Oficialii americani au avertizat, însă, că întreaga poveste despre ceea ce s-a întâmplat la spital nu este cunoscută. Deși ei nu cred că un atac israelian a provocat explozia, nu sunt siguri cum ar fi putut cauza atât de multe pierderi de vieți omeneşti o rachetă palestiniană rătăcită. Clădirea principală a spitalului nu a suferit daune critice. Deși sunt pagube ușoare la acoperișurile a alte două clădiri din apropierea clădirii principale, ambele structuri au rămas intacte. Este posibil ca racheta să fi lovit o parcare din apropierea spitalului unde erau adunați oamenii, dar oficialii americani încearcă să afle mai multe informaţii.
Eforturile oficialilor americani și israelieni de a trage concluzii vin în timp în Orientul Mijlociu s-au răspândit proteste. Mulțimi de protestatari, furioşi din cauza atacului, s-au strâns la ambasadele și consulatele țărilor pe care demonstranții le-au declarat complice la criza umanitară. Mai mulți oficiali au spus că dovezile adunate până acum resping afirmațiile conform cărora forțele israeliene sunt responsabile de explozie. Dovezile sunt suficient de puternice astfel încât inclusiv Joe Biden a susţinut public versiunea Israelului.
Preşedintele SUA a spus că și-a bazat comentariile pe o evaluare militară americană. Un înalt oficial din Departamentul Apărării a declarat că, pe baza datelor de lansare colectate de senzorii cu infraroșu, Statele Unite sunt "suficient de încrezătoare" că lansarea nu a venit de la forțele israeliene.
Zeci de cadavre în curtea spitalului din Gaza
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că o rachetă trasă de Jihadul Islamic Palestinian, care a suferit o defecţiune după lansare, a provocat explozia. Grupul islamist a negat acuzaţiile, iar Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a declarat că un atac israelian a provocat explozia, despre care a spus că a ucis sute de palestinieni. Numărul morților nu a putut fi confirmat în mod independent, dar filmările verificate de The New York Times arată zeci de cadavre în curtea spitalului, sugerând că numărul victimelor a fost mare.)
Într-o conferință de presă de miercuri dimineață, Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, a declarat că Jihadul Islamic a lansat marţi, la ora locală 18:59, 10 rachete. Una dintre rachete, a spus el, a căzut mai repede la pământ, lovind o parcare de lângă spital. El a spus că, în acel moment, Israelul nu a lansat niciun tip de muniție în zona spitalului. A oferit drept dovadă o fotografie a parcării, postată miercuri dimineață pe rețelele de socializare, despre care a spus că nu arată un tip de impact care ar fi putut fi cauzat de o rachetă israeliană. The New York Times nu a verificat fotografia. Aceasta arată urmările unui incendiu la sol, mașini arse și astfel ars.
Hagari a spus că pagubele au fost cauzate de combustibilul rachetei care a luat foc după ce a lovit pământul. De asemenea, el a prezentat imagini filmate de o dronă militară peste noapte, şi în care nu se vede niciun crater care ar fi putut fi cauzat de o rachetă israeliană. A respins sugestiile că atacul ar fi fost cauzat de un interceptor al apărării aeriene israeliene. El a spus că Israelul nu trage astfel de rachete în spațiul aerian din Gaza. Marți, oficialii israelieni au furnizat agențiilor de informații americane comunicările interceptate. Oficialii americani au spus că analiza lor nu se bazează doar pe interceptările israelienilor.
Americanii au analizat acele interceptări împreună cu date open-source, videoclipuri făcute de jurnaliști care arată o rachetă zburând în apropierea spitalului. Senatorii Mark Warner, democrat din Virginia, și Marco Rubio, republican din Florida, care conduc Comisia de Informații din Senat, au declarat miercuri că explozia a fost cauzată de o lansare eșuată de rachetă, efectuată de palestinieni. Statele Unite apelează în mod constant la imagini în infraroșu colectate de sateliţi pentru a analiza lansări de rachete. Acest sistem de avertizare a fost unul dintre primele care au arătat în 2014 că avionul Malaysia Airlines a fost doborât de forțele ruse deasupra Ucrainei.
Amploarea pagubelor "nu susţine" afirmaţia că 471 de persoane au fost ucise
Şi The Wall Streei Journal scrie că analiști independenți spun că locul exploziei nu poartă semnele unei lovituri cu bombă sau rachetă de tipul celor folosite de obicei de Israel. Amploarea pagubelor pare să fie şi ea în contradicție cu afirmația Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, conform căreia 471 de persoane au fost ucise, au mai spus experții citaţi. "Nu avem niciun indiciu al unui atac aerian, niciunul", a spus pentru WSJ Michael Knights expert în probleme militare și de securitate.
Potrivit acestuia, scena de la locul impactului, din parcare, unde este un crater foarte puţin adânc, arată că "este foarte clar a fost cauzat de o minge de foc care a căzut". Cauza cea mai plauzibilă este combustibilul pentru rachetă, în concordanță cu explicația armatei israeliene că o rachetă a suferit o defecţiune în timpul zborului.
Nathan Ruser, analist la Institutul Australian de Politică Strategică, a scris pe X, fostă Twitter, că scena care apare în fotografii "nu este în concordanță nici cu un atac aerian și nici cu afirmațiile conform cărora peste 500 de persoane au fost ucise". De asemenea, imaginile publicate online nu arată deloc schije asociate cu bombele forțelor israeliene, a declarat Justin Bronk, analist la Royal United Services Institute, un think tank din Londra. "Încă nu este concludent, dar dacă aceasta este amploarea pagubelor, atunci aș spune că pare mai puțin probabil un atac aerian şi mai mult o defecțiune a unei rachete care a provocat o explozie și un incendiu de combustibil", a scris Bronk pe X.
Ce se ştie şi ce nu se ştie despre explozia de la spitalul din Gaza
Oficiali americani au declarat pentru CNN că dovezile preliminare adunate de comunitatea americană de informații sugerează că lovitura a fost cauzată de o rachetă lansată de grupul Jihad Islamic Palestinian. Printre dovezi se numără şi o analiză care sugerează că este vorba de o explozie la sol şi nu de un atac aerian care a lovit spitalul. Nu există un crater care să sugereze că a explodat o bombă, dar sunt pagube extinse cauzate de incendiu și resturi împrăștiate care sunt în concordanță cu o explozie la nivelul solului. Această analiză i-a determinat pe oficialii americani să încline spre ipoteza unei rachete defecte.
Deși este greu de confirmat în mod independent câți oameni au murit în explozie, este clar din filmările distribuite pe rețelele de socializare că acolo au murit oameni. În fotografii și imagini, apar copiii mici acoperiți de praf, duşi în grabă pentru a fi trataţi. Alte trupuri zac fără viață pe pământ. Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că numărul morților este de peste 400.
Ce spun israelienii și palestinienii
Oficialii palestinieni au dat vina pe Israel iar Israelul a spus că informațiile sale arată că o "lansare eșuată de rachetă", efectuată de gruparea Jihadul Islamic. La rândul ei, aceasta a negat aceste afirmații "false și fără temei". Forțele de Apărare Israeliene au făcut publică o înregistrare audio despre care susțin că surprinde o conversație între doi agenți Hamas care discută despre o lansare de rachetă dintr-un cimitir din apropierea spitalului. Potrivit unei traduceri făcute de IDF unul dintre presupușii agenți spune: "Ei spun că racheta este locală și nu israeliană". CNN nu putut verifica autenticitatea înregistrărilor.
O filmare postată marți seară de contul oficial al Statului Israel pe X era prezentată ca dovadă că spitalul a fost lovit de militanți. Dar ora de pe filmare nu se potrivea cu ora la care a avut loc explozia, iar imaginile au fost şterse. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Israelului, Lior Haiat, a declarat pentru CNN că "am primit videoclipul, am crezut că este de la o sursă oficială, dar când am contactat-o, ne-a spus că l-a luat din altă parte, așa că l-am şters". Oficialii din Gaza au spus miercuri că Spitalul Al-Ahli a mai fost avariat de două obuze israeliene în urmă cu patru zile, după care Forțele de Apărare Israeliene au avertizat conducerea spitalului să evacueze clădirea.
Explozia de la Spitalul din Gaza a împărţit lumea în două
Mai multe țări s-au arătat îngrozite de pierderea de vieți omenești și au cerut prudență în a da vina pe cineva până când situaţia nu este clarificată. Organizația Națiunilor Unite a cerut o investigație minuţioasă. Până când anchetatori independenți nu vor putea evalua detaliile, este puțin probabil ca lumea să știe cu certitudine ce a provocat explozia. Israelul a furnizat americanilor informațiile pe care le-a adunat despre incident.
Mai multe țări arabe, printre care Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Emiratele Arabe Unite și Irak au emis declarații în care condamna Israelul și acuză armata sa că a bombardat spitalul. Mii de protestatari care au strigat sloganuri anti-Israel s-au adunat în Liban, Irak, Iordania, Kuweit, Egipt și Tunisia. Protestele au zguduit și orașul Ramallah, din Cisiordania.