Antena Meniu Search
x

Update Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Ofensiva militară a israelienilor, denumită "Săbii de fier", "va fi fără egal în ferocitatea sa", potrivit unor surse Reuters

Război Israel - Hamas. Situaţia din Fâşia Gaza este departe de rezolvare, în ciuda eforturilor diplomatice care au culminat cu vizita lui Joe Biden. Preşedintele american a asigurat Israelul că Statele Unite îi vor sta alături cât va fi nevoie, dar singura soluţie de pace rămâne varianta celor două state suverane şi independente. Liderul de la Casa Albă a reuşit să obţină de la oficialii israelieni doar promisiunea că nu vor bloca ajutoarele umanitare care trebuie să ajungă la civilii din Gaza. Astăzi a ajuns în Israel şi premierul britanic, Rishi Sunak, iar în zilele următoare este aşteptat preşedintele Franţei, Emanuel Macron. Cel puţin 1.400 de israelieni au fost ucişi în conflict, în timp ce 3.500 de palestinieni au fost ucişi. La aproape o zi de la atacul devastator asupra unui spital din Gaza, a avut loc un alt bombardament în apropierea unui centru medical. Masacrul din Fâşia Gaza a generat proteste în mai multe colţuri ale lumii.

de Redactia Observator

la 19.10.2023, 22:56

Ajutoarele umanitare aşteptate de palestinienii din Fâşia Gaza vor putea începe să tranziteze prin punctul de trecere Rafah, dinspre Egipt, vecin cu enclava aflată sub asediu de când Hamas a atacat Israelul, au anunţat preşedinţii american şi egiptean.

Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, a declarat miercuri că ţara sa va considera drept 'o declaraţie de război' orice încercare a Israelului de 'expulzare a palestinienilor din Cisiordania', o deplasare forţată pe care Egiptul, care se învecinează cu Fâşia Gaza, o respinge de asemenea.

Miercuri, în plină vizită a preşedintelui Joe Biden în Israel, Statele Unite s-au opus prin veto unei rezoluţii a Consiliului de Securitate care cerea o "pauză umanitară" între Hamas şi statul evreu. Washingtonul a criticat textul pentru că nu a menţionat "dreptul Israelului de a se apăra". Joe Biden se va adresa naţiunii din Biroul Oval joi seara, în direct, în legătură cu Israelul şi Ucraina, la o zi după călătoria sa la Tel Aviv.

UPDATE. Premierul britanic s-a văzut cu prințul moștenitor saudit

Pe acelaşi subiect

Prințul moștenitor saudit s-a întâlnit joi cu premierul britanic la Riad, a anunțat agenția de presă de stat SPA din Arabia Saudită, potrivit Sky News.

Vizita are loc în contextul crizei din Orientul Mijlociu provocată de atacul Hamas asupra Israelului.

Marea Britanie și Arabia Saudită sunt de acord cu necesitatea de a preveni escaladarea conflictului, a fost una dintre concluziile întâlnirii.

Rishi Sunak și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman au convenit să-și coordoneze acțiunile pentru a preveni escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas, au anunțat reprezentanții premierului britanic.

Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că Sunak și prințul moștenitor saudit „au fost de acord că pierderea de vieți nevinovate în Israel și Gaza în ultimele două săptămâni a fost îngrozitoare".

UPDATE Mesaj clar al ministrului israelian al Apărării: Veți vedea Gaza din interior

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, le-a spus trupelor adunate la graniţa cu Gaza că în curând vor vedea teritoriul palestinian "din interior", potrivit unui comunicat al biroului său, relatează The Guardian.

"Acum vedeţi Gaza de la distanţă, dar în curând o veţi vedea din interior. Va veni comanda", a spus Gallant, citat în comunicat.

Comentariile sale sugerează că s-ar putea apropia o invazie terestră.

Armata israeliană a declarat anterior că forţele sale au fost desfăşurate în întreaga ţară, sporind pregătirea operaţională pentru următoarele etape ale războiului, "cu accent pe operaţiuni terestre semnificative".

UPDATE Secretarul general al ONU cere încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere încetarea imediată a focului în Gaza pentru a permite acordarea ajutorului umanitar. Solicitarea a fost făcută joi, potrivit Reuters.

"Gaza are nevoie de ajutor la scară largă și în mod susținut", a declarat Guterres în timpul unei conferințe de presă care a avut loc la Cairo, în compania ministrului egiptean de externe Sameh Shoukry.

Antonio Guterres a făcut apel la Hamas să elibereze ostaticii pe care i-a capturat la 7 octombrie și la Israel să acorde acces nerestricționat în Gaza.

UPDATE. Ciocniri între forțele israeliene și palestinieni în Cisiordania

Mai multe ciocniri au loc între forțele israeliene și palestinieni în Cisiordania. Palestinienii susțin că în timpul violențelor cinci persoane au murit, potrivit Reuters.

Luptele se desfășoară în tabăra de refugiați Nur Shams din orașul Tulkarm din Cisiordania.

Cinci palestinieni au fost uciși în ciocnirile cu forțele israeliene, a anunțat joi Ministerul palestinian al Sănătății.

Forțele israeliene au pătruns în tabără și încă au loc ciocniri între armata și mai mulți bărbați înarmați, susțin martorii.

UPDATE. Campania militară a Israelului va fi "fără egal"

Sub numele de cod "Operațiunea Săbii de Fier", campania militară a israelienilor va fi fără egal în ferocitatea sa și diferită de orice lucru pe care Israel l-a desfășurat în Gaza în trecut, anunță Reuters, care citează opt oficiali regionali și occidentali cu cunoștințe despre conflict.

Israelul a chemat un număr record de 360.000 de rezervişti şi a bombardat neîntrerupt mica enclavă după atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.400 de persoane, majoritatea civili.

Strategia israeliană imediată, au declarat trei oficiali regionali familiarizaţi cu discuţiile dintre SUA şi liderii din Orientul Mijlociu, este de a distruge infrastructura din Gaza, chiar şi cu preţul unor pierderi civile ridicate, de a împinge populaţia enclavei spre graniţa egipteană şi de a ataca Hamas prin aruncarea în aer a labirintului de tuneluri subterane pe care gruparea le-a construit pentru a-şi desfăşura operaţiunile. Totuşi, oficialii israelieni au declarat că nu au o idee clară despre cum ar putea arăta un viitor postbelic.

UPDATE "Hamas sunt noii nazişti, noul ISIS, i-a spus Netanyahu lui Sunak

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi, în conferinţa de presă comună cu omologul britanic Rishi Sunak, că ţara sa se luptă cu o "axă a răului" condusă de Iran, preluând o expresie folosită cândva de fostul preşedinte american George W. Bush. La rândul său, premierul Rishi Sunak, care a aterizat la Tel Aviv la câteva ore după plecarea preşedintelui SUA Joe Biden, a împrumutat o frază asociată cu Winston Churchill, promiţând să fie alături de Israel "în cel mai întunecat moment al său", după atacul devastator de la 7 octombrie al Hamas, care a ucis 1.400 de israelieni.

"Hamas sunt noii nazişti, noul ISIS, şi trebuie să luptăm împotriva lor împreună", a declarat Netanyahu în timpul conferinţei de presă susţinute alături de premierul britanic. El a adăugat că este "bătălia întregii lumi civilizate", iar de partea cealaltă se află "o axă a răului, condusă de Iran", care include şi Hezbollah, relatează CNN.

Israelul s-a angajat într-un "război lung" şi are nevoie de "sprijinul continuu" al Marii Britanii, a spus Benjamin Netanyahu. Marea Britanie a sprijinit "dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul internaţional", a declarat, la rândul său, premierul Rishi Sunak.

Sunak, care a aterizat la Tel Aviv la câteva ore după plecarea preşedintelui Joe Biden, a împrumutat o frază asociată cu Churchill, promiţând să fie alături de Israel "în cel mai întunecat moment al său".

UPDATE. Undă verde pentru ofensivă de la Joe Biden

Joe Biden i-a dat undă verde, în privat, lui Beniamin Netanyahu pentru o invazie terestră în Gaza. În timpul vizitei de 8 ore în Israel, președintele SUA i-a spus liderului israelian în spatele ușilor închise că sprijină pe deplin planurile acestuia de a lansa o ofensivă pentru eradicarea Hamas, potrivit The Times. Dar l-a îndemnat pe Netanyahu să mențină o anumităreținere în timpul ofensivei şi să permită ajutor umanitar în Gaza.

UPDATE Ce este Nakba, catastrofa de care se tem palestinienii cel mai mult

Iordania a anunţat că va considera drept o declaraţie de război orice intenţie a Israelului de a expulza palestinieni din Cisiordania. În timp ce palestinienii disperați încearcă să fugă de bombardamentul necruțător al Israelului în Gaza, mulţi se întreabă de ce Egiptul și Iordania, ţări vecine, nu primesc refugiaţi. 

Cele două țări, care flanchează Israelul și au granițe cu Fâşia Gaza, respectiv, Cisiordania, au transmis clar că nu primesc refugiaţi palestinieni, relatează Associated Press. Iordania are deja o mare populație palestiniană. Şi președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi a lansat miercuri declaraţii dure, spunând că războiul Israel - Hamas nu are ca scop doar lupta Israelului împotriva Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, "ci și o încercare de a forţa civili să...migreze în Egipt".  El a avertizat că acest lucru ar putea distruge pacea în regiune.

UPDATE "Nu sunt 500 de morţi, ci mai degrabă între 10 şi 50"

 Tirul mortal asupra unui spital din Gaza, pentru care Israelul şi mişcările armate palestiniene se acuză reciproc, a făcut "câteva zeci de morţi", şi nu sute, a declarat miercuri pentru AFP un responsabil al unui serviciu european de informaţii, citează Agerpres.  

"Nu sunt 200 sau chiar 500 de morţi, ci mai degrabă câteva zeci, probabil între 10 şi 50", a afirmat această sursă sub protecţia anonimatului, care mai crede că, "probabil, nu Israelul a făcut asta", conform "pistelor serioase" de care dispune serviciul său de informaţii.

UPDATE ONU: Un sfert din locuinţele din Gaza au fost distruse sau avariate

Peste 98.000 de unităţi rezidenţiale din Gaza, reprezentând aproximativ 25% din totalul din enclava palestiniană, au fost distruse sau avariate în ofensiva israeliană actuală împotriva Hamas, a declarat joi Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

În raportul său zilnic despre situaţia din zonă de la atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie, biroul subliniază că această estimare este una conservatoare, întrucât accesul în zonele grav afectate de bombardamente este imposibil, mai ales în oraşul Gaza, capitala acestui teritoriu palestinian.

Numai în noaptea de 17 spre 18 octombrie, o clădire rezidenţială a fost distrusă în Al Bureij (centrul Gazei), unde au murit 25 de persoane, iar alte câteva au suferit aceeaşi soartă în Jabalia (nordul fâşiei), unde au fost 37 de morţi, a subliniat ONU.

UPDATE Ce se întâmplă cu românii blocați la granița cu Egipt

Israelul a acceptat ca ajutoare militare dinspre Egipt să intre în Fâșia Gaza. Primele ajutoare, apă și alimente, ar putea ajunge vineri prin punctul de trecere Rafah.

Cristi Popovici, reporter Observator: Printre refugiații din sudul Fâșiei Gaza se află și aproape 240 de români. Am reușit să stau de vorbă cu unul dintre ei, după două zile în care nu a dat niciun semn. Situația este neschimbată, sunt blocați de trei zile la graniță. Așteaptă să plece către Egipt, dar nimeni nu știe când se va întâmpla acest lucru.

UPDATE IDF - Cel puţin 203 ostatici se află în mâinile Hamas

Familiile a 203 persoane au fost informate de forţele armate israeliene (IDF) că rude ale lor au fost răpite de gruparea islamistă palestiniană Hamas şi duse în Fâşia Gaza, aflată sub asediu, scrie Agerpres. Într-un bilanţ anterior, armata israeliană estima că ar fi vorba de cel puţin 199 de persoane ţinute ostatice.

UPDATE Cine este de vină pentru explozia de la Spitalul din Gaza

Israelul, guvernul american și experți independenți susţin că primele dovezi arată că în spatele exploziei de la spitalul din Gaza, soldată cu numeroase victime, se află un grup militant local, Jihadul Islamic Palestinian, aliat cu Hamas, şi contestă acuzaţiile  palestinienilor că masacrul a fost cauzat de un atac aerian lansat de israelieni, relatează The New York Times şi The Wall Street Journal. Explozia este învăluită în incertitudine, remarcă şi CNN într-o analiză.

Mai multe detalii, aici

UPDATE Prima și singura femeie din conducerea Hamas, ucisă

Presa palestiniană transmite că prima și singura femeie din conducerea Hamas a fost ucisă într-un atac aerian. Biroul politic este principalul organism decizional al Hamas.

Jamila al-Shanti, văduva cofondatorului Hamas, Abdel Aziz al-Rantisi, a fondat mișcarea femeilor din Hamas și a devenit prima femeie aleasă în biroul politic în 2021, scrie BBC.

Profimedia Images

UPDATE Avertismentul Iordaniei pentru Israel

Ministrul de Externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a declarat miercuri că ţara sa va considera drept o "declaraţie de război" orice încercare a Israelului de a "expulza palestinieni din Cisiordania", o strămutare forţată pe care o respinge şi Egiptul, scrie Agerpres.

"Pentru noi, în Iordania, orice încercare de a expulza palestinienii din Cisiordania va fi privită ca o declaraţie de război", a declarat miercuri şeful diplomaţiei iordaniene în Consiliul Deputaţilor al regatului haşemit.

Cisiordania este cel mai apropiat teritoriu palestinian de Iordania, situat pe malul vestic al râului Iordan şi sub controlul Autorităţii Naţionale Palestiniene. Fâşia Gaza, tot palestiniană, este situată pe ţărmurile Mediteranei şi este controlată de gruparea islamică Hamas.

UPDATE Preşedintele Israelului critică dur BBC

Într-un interviu pentru Daily Mail, Isaac Herzog a declarat că familii israeliene au fost "şterse de pe faţa pământului" şi s-a întrebat de ce ar mai avea nevoie BBC "ca să admită că avem de-a face cu cea mai rea organizaţie teroristă din lume?". Herzog a spus citat de ziar: "Simt că relatările BBC sunt atroce". "Faptul că nu recunoaşte Hamas ca organizaţie teroristă necesită o bătălie juridică completă şi o bătălie publică. Este de necrezut". 

UPDATE Fără plan postbelic pentru Gaza - Reuters

Israelul promite să elimine Hamas într-un atac necruţător asupra Fâşiei Gaza, dar nu are în vedere un final de joc evident şi nici un plan clar de guvernare a enclavei palestiniene devastate, chiar dacă va triumfa pe câmpul de luptă, comentează Reuters.

Mai multe detalii aici

UPDATE Încă un lider islamist, ucis de IDF

Pe lângă faptul că au lovit „sute” de ținte teroriste din Gaza, IDF mai spune că l-au ucis pe Rafat Abu Hilal, șeful aripii militare a Comitetelor de Rezistență Populară - a treia cea mai mare facțiune armată din Fâșia Gaza după Hamas și Jihadul Islamic Palestinian.

IDF susține că a efectuat atacul aerian asupra orașului Rafah, din sudul Gazei, în urma informațiilor primite de la serviciul de informații Shin Bet, scrie BBC.

UPDATE Armata israeliană atacă din nou ţinte ale Hezbollah în Liban

Armata israeliană (IDF) a anunţat joi că a atacat din nou poziţii ale mişcării proiraniene Hezbollah în Liban, fără să ofere alte detalii, scrie Agerpres. Câteva obuze israeliene au atins limita câmpurilor din apropiere de graniţă, au indicat surse de securitate libaneze.

Anterior, armata israeliană a declarat că "teroriştii" au tras cu o rachetă antitanc asupra unei zone israeliene din apropierea graniţei cu Libanul. Militarii israelieni au răspuns cu focuri de artilerie. De asemenea, a fost atacată infrastructura teroristă a Hezbollah, a precizat IDF.

UPDATE Camioane cu ajutoare umanitare vor trece prin Rafah

Joe Biden a anunţat că trecerea Rafah va fi deschisă pentru ca 20 de camioane cu ajutor umanitar să ajungă în Fâşie. Decizia a fost discutată inclusiv cu preşedintele Egiptului. Statele Unite au blocat însă rezoluția ONU care cerea o încetare temporară a focului între Israel și Hamas.

Liderul de la Casa Albă a asigurat Israelul că Statele Unite îi vor sta alături cât va fi nevoie, financiar, politic şi militar, dar spune liderul de la Casa Albă, singura soluţie de pace rămâne varianta celor două state suverane şi independente

UPDATE Imaginile durerii după atacul asupra spitalului Al-Ahli al-Arabi

La nici 24 de ore de la cumplitul atac asupra spitalului Al-Ahli al-Arabi din Gaza, soldat cu sute de morţi, aseară rachetele au lovit în apropierea unei alte unităţi medicale din Fâşie, Al-Quds. Blocurile, aflate la mai puţin de o sută de metri de spital, ar fi fost lovite de Israel, acuză Semiluna Roşie palestiniană. Spitalul adăposteşte mai bine de 8.000 de oameni care au fugit din calea războiului, mai adaugă organizaţia.

Atacul de marţi a semănat teroarea în rândul refugiaţilor. Sute de oameni au murit şi alte sute au fost răniţi după ce racheta a lovit spitalul Al-Ahli al-Arabi. Imaginile durerii sunt de-a dreptul sfâşietoare. Un tată îşi ţine bebeluş rănit strâns la piept, iar în jurul lor ceilalţi sunt purtaţi pe braţe de salvatori.

Medic: Acesta este un genocid. Poţi să vezi toate cadavrele din spatele meu. Au fost atacaţi de un bombardament barbar.

Cristi Popovici, reporter Observator: Numărul mare de victime se explică prin faptul că spitalul fusese transformat într-un centru pentru refugiați. Sute de oameni care rămăseseră fără locuințe din cauza războiului își găsiseră un adăpost în clădire și anexele spitalului.

Palestinienii și israelienii se acuză reciproc de atacul asupra spitalului

Oficialii palestinieni şi israelieni s-au acuzat reciproc de nenorocire.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: O analiză făcută de armata israeliană indică faptul că o ploaie de rachete a fost lansată de teroriștii din Gaza. Informațiile pe care le deținem indică faptul că Jihadul Islamic este responsabil pentru lansarea rachete eșuată care a lovit spitalul din Gaza.

Inclusiv Statele Unite sunt de aceeaşi părere. Jihadul Islamic, a doua organizație teroristă din teritoriul palestinian, cu legături strânse cu Iranul, ar fi în spatele dezastrului, iar racheta ar fi căzut din greșeală pe spital. Ca să-şi întărească ipoteza, israelienii au făcut publică o conversaţie a oficialilor Hamas.

Oficial Hamas: Îți spun că este prima dată când vedem o rachetă ca aceasta căzând. Provine de la Jihadul Islamic Palestinian.

Oficial Hamas: Ce? Este de la noi?

Oficial Hamas: Așa pare.

Oficial Hamas: Dar, Dumnezeule, nu puteau să găsească alt loc să explodeze?

Oficial Hamas: Nu mai contează, au tras din cimitirul din spatele spitalului

Tensiuni la nivel global

Situaţia a dus şi la stârnirea unui puternic val de indignare la nivel internaţional. Protestele au pus stăpânire peste mai multe ţări, prin care şi Turcia, unde mii de islamişti au ieşit în stradă lângă consulatul Israelului din Istanbul. Nici în Grecia nu au lipsit manifestaţiile. Aici, poliţişii au fost nevoiţi să folosească gaze lacrimogene pentru a opri înaintarea participanţilor către ambasada Israelului din Atena.

În Franţa, un bărbat a fost arestat după ce a încercat să înjunghie un trecător, în timp ce striga "Allah Akbar", în apropierea unei sinagogi. Sute de oameni s-au strâns şi la Capitoliu în Washington pentru a cere o încetare a focului. Trei sute dintre ei au fost arestaţi. Ambasada Americii din Liban a fost incendiată și atacată de militanți pro-palestinieni. Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta pe demonstranți.

Venezuela vine însă în ajutorul Fâşiei Gaza. 30 de tone de ajutor umanitar au ajuns în Egipt pentru a fi trimise mai departe către palestinienii prinşi în război. Mai mult, importanţi oficiali internaţionali vor ajunge astăzi în Israel. Printre ei se află Emmanuel Macron, preşedintele Franţei şi premierul britanic, Rishi Sunak.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteți de acord ca evazioniștii sub 1 milion de euro să scape de închisoare dacă dau banii înapoi?

Observator » Stiri externe » Război Israel - Hamas LIVE TEXT. Ofensiva militară a israelienilor, denumită "Săbii de fier", "va fi fără egal în ferocitatea sa", potrivit unor surse Reuters